[quote=Asmir_7]…
Mislim da su mnoge distre dovoljno user friendly, jer isto mislim da u 21. stoljecu i useri trebaju biti malo friendly prema sebi i nauciti osnovne stvari. ^^[/quote]
Tj. korisnici trebaju biti malo OS friendly?
Arch - Human Beings for Linux ?
Naveo sam da korsnici trebaju biti friendly prema sebi, ali da, to ce za posljedicu dalje imati da korisnici budu OS friendly.
Ako hocu da mi neko bude prijatelj, moram i ja njemu biti prijatelj, opsta logika stvari.
Dobro malo pertjerano, ali u sustini to je ta filozofija.
Defaultni Eclipse koji dodje uz ubuntu i koji ti ubuntu tako lijepo ponudi kada u cmd ukucas eclipse a nemas ga vec instaliranog je 3.5 Galileo, aka ancient history.
Anyhow, meni se licno svidja opcija da mi ubuntu ponudi da nesto instaliram, obicno je to ok ponuda i obicno mi je lakse kliknuti i instalirati nesto sto mi treba nego istrazivati online sta i kako. Ponekad je ta ponuda sranje, kao npr. u slucaju Eclipse-a, ali nije mi tesko kliknuti No ili Cancel i instalirati rucno.
I ne, ne vidim nikakvu slicnost sa Windowsom po ovom pitanju.
[quote=nidla]evo još jedan easy install (slično ima suse sa zypperom)
aldin@1104:~$ eclipse
The program ‘eclipse’ is currently not installed. You can install it by typing:
sudo apt-get install eclipse-platform
aldin@1104:~$ mplayer
The program ‘mplayer’ is currently not installed. You can install it by typing:
sudo apt-get install mplayer
aldin@1104:~$[/quote]
Vidis ako je terminal u pitanju nema kritika, ako je GUI onda ima, za mene licno, znam sta treba otprilike, a ako ti jos i program pomogne nije za odbaciti, pogotovo ne za pocetnike.
Mislim da bi trebalo na samoj instalaciji distribucije biti upitnik, beginner, user ili advanced user pa kada pametnjakovici klikni na advanced user da ih prebaci na Shell pa da iz njega startaju X, a nakon instalacije lijep wallpaper i terminal u cosku, bez panela i misa
Ja kao redhat, suse, slackware, mandrake, mandriva pa ubuntu korisnik bih rekao sljedece.
Vremena su se promijenila - ljudi rade nesto NA linuxu a ne U linuxu. Tako da pozdravljam sva olaksanja koja ubuntu i bilo ko drugi u smislu usabilityja donosi. Znam ljude koji su se kleli u windows a sada smatraju da ubuntu ima najvise usable (ne znam kako da ovo kazem na nasem) interfejs ne od linuxa nego od svih popularnih desktop operativnih sistema, a to i jeste tako.
Dakle vi gentoovci, slackwareovci i ostale 31337 ovce - kada budete radili nesto drugo a linux vam bude samo platforma taj eliteness ce ispariti i znacete cijeniti to sto je na ubuntu (ili nekoj drugoj distribuciji koja brine o obicnim korisnicima) sve dostupno u par klikova Jer je par klikova bolje od nabadanja koji paketi ti trebaju (sto birvaktile na slackwareovom package manageru koji nije pratio dependencies bilo) ili slicnih stvari.
Ako je ono sto radite iskljucivo vezano za sam linux - prvo cestitam blago vama, drugo slobodno koristite i LFS svaki put na svakom racunaru koji koristite To je cool …
Ja kao SUSE, Slackware, Debian, Mandriva, Ubuntu, CentOS, Fedora Core, openSUSE, … (sve sa distrowatcha kroz period od jedno 4-5 godina) … korisnik bih rekao sljedece:
Slackware mi je na poslu i NA NJEMU nesto radim (software RAID1 + HDD enkripcija + full install + alati tipa Eclipseta konfiguracija). Fedora/Ubuntu je kuci za igre. Jer na poslu mi ne treba da imam codec da gledam najnoviji blockbuster niti wobbly prozori nego kompajler, web server i ostali halati. Sto se tice package manager diskusije, kod Slacka je to ovih dana poprilicno centralizovano na slackbuilds.org i odatle pokupis sve sto ti treba; i, ako hocu da nesto radim NA Linuxu (recimo za server) stavicu distribuciju koja ne izmislja toplu vodu i mijenja elementarne stvari (recimo, znam X ljudi koji su si ruke odgrizli jer su morali iscackat najosnovniji network config na ubuntuu te ultimativno sisli na debian ili nesto drugo).
I best of, pored toga sto na poslu radim NA linuxu (dnevni posao) kad imam slobodnog vremena radim i U linuxu (maintainam pokoji slackbuild, piskaram init/admin skripte i istrazujem kako ovo cudo radi i do dan danas).
Mislim ba, narodna suplja, narod koristi ono sta mu radi i sta zna. Meni Ubuntu nije mogao podic sw raid1 (bio je sporiji od 80386ice) a Unity mi se nije svidio ni najmanje.
TL;DR: Slackware works for me ™.
[quote=Amar]Defaultni Eclipse koji dodje uz ubuntu i koji ti ubuntu tako lijepo ponudi kada u cmd ukucas eclipse a nemas ga vec instaliranog je 3.5 Galileo, aka ancient history.
Anyhow, meni se licno svidja opcija da mi ubuntu ponudi da nesto instaliram, obicno je to ok ponuda i obicno mi je lakse kliknuti i instalirati nesto sto mi treba nego istrazivati online sta i kako. Ponekad je ta ponuda sranje, kao npr. u slucaju Eclipse-a, ali nije mi tesko kliknuti No ili Cancel i instalirati rucno.
I ne, ne vidim nikakvu slicnost sa Windowsom po ovom pitanju.[/quote]
btw, good news, na 11.10 shipuje indigo
aka (bleeding) edge
[quote]dpkg-query -p eclipse
Package: eclipse
Priority: optional
Section: devel
Installed-Size: 128
Maintainer: Ubuntu Developers ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com
Architecture: all
Version: 3.7.0-0ubuntu1
Depends: eclipse-jdt (>= 3.7.0-0ubuntu1), eclipse-pde (>= 3.7.0-0ubuntu1)
Size: 17294
Description: Extensible Tool Platform and Java IDE
The Eclipse Platform is an open and extensible platform for anything and yet
nothing in particular. It provides a foundation for constructing and running
integrated software-development tools. The Eclipse Platform allows tool
builders to independently develop tools that integrate with other people’s
tools so seamlessly you can’t tell where one tool ends and another starts.
.
This package provides the whole Eclipse SDK, along with the Java Development
Tools (JDT) and the Plugin Development Environment (PDE). Please note that
many plugins will fail to install if you don’t have the eclipse-pde package
installed.
Homepage: http://www.eclipse.org/
Original-Maintainer: Debian Orbital Alignment Team pkg-java-maintainers@lists.alioth.debian.org[/quote]
Vidio na tvom videu. Dobro je :).