Me not get it?
Hoćeš reći da je Ubuntu fin jer te pita kad treba da instalira dodatni softver za codec-e i/ili archive formate (btw, zar to nije imao SuSE u kombinaciji one-click i mime detekcija?).
Ono što je meni nelogično u tvoja 2 primjera (ako zanemarimo situaciju sa kodecima), je što Ubuntu po defaultu ne instalira unrar i p7zip (xz, …) programe koji su pod GPL licencom, zauzimaju jako malo prostora (< 200k), a mogu biti potrebni u najnezgodnijem trenutku. Kad je to Linux postao windows da ja moram tražiti zip/unzip programe, a nakon što sam instalirao full install distribucije
De da ti prepravim naslov: “Slackware for the average Joe”
Kako da ovo postavim: ja nikad necu morat vidjet ovih dijaloga jer meni dodje sve to sa full installom. Zasad jedine tri/cetiri stvari koje instaliram post-install su: eclipse (download sa eclipse.org, volim da je svjez), libreoffice + latest KDE + vlc (alienBOB). Mada u zadnje vrijeme koristim pomalo i onaj UMplayer od alienBOBa (automatski download subtitleova je mnogo podcijenjena opcija).
Ne, nije to linux za human beings vec za lazy ppl…“daj brate da ja kliknem i da to ovaj zavrsi, nemoj majke ti da odvojim 10sec da instaliram sam”…
Eh da, ova dvojica afrikanaca su apsolutno upravu sto se tice full installa
[quote=anger]Ne, nije to linux za human beings vec za lazy ppl…“daj brate da ja kliknem i da to ovaj zavrsi, nemoj majke ti da odvojim 10sec da instaliram sam”…
Eh da, ova dvojica afrikanaca su apsolutno upravu sto se tice full installa :P[/quote]
komentar ti ubija, nema sta. da, puno je bolje/pametnije/brze/zanimljivije/ljepse/ukusnije/naocitije/… (ne znam koji izraz najbolje pase) kuckati po tastaturi (i eventualno pogresno upisati) nego kliknuti (jednom?) na tipku misa. tu u\zivas u instaliranju, prekrajanju, dodavanju, hakerisanju Lunuxa. ja, i meni sicni KORISTIMO linux. za gledanje filma, slusanje muzike, rad… i da bih to radio cilj mi je da sto prije instaliram nesto.
p.s. vala sto ga instaliras za 10 sekundi - halal ti cufta
Moj komentar nije bio uvredljive prirode vec “licno” upucen Nidli vis-a-vis backgrounda s kojim nisi upoznat, ocigledno.
No hard feelingz
[quote=anger]Moj komentar nije bio uvredljive prirode vec “licno” upucen Nidli vis-a-vis backgrounda s kojim nisi upoznat, ocigledno.
No hard feelingz :)[/quote]
Ako moj komentar izgleda uvrjedljiv onda se izvinjavam, nije mi bila namjera uopste da vrijedjam bilo koga.
“Licni” dio svakako da ne poznajem pa sam izgleda uletio u prazno. Ali i ti treba da znas da vecina isto ne konta o cemu se radi.
[quote=anger]Ne, nije to linux za human beings vec za lazy ppl…“daj brate da ja kliknem i da to ovaj zavrsi, nemoj majke ti da odvojim 10sec da instaliram sam”…
Eh da, ova dvojica afrikanaca su apsolutno upravu sto se tice full installa :P[/quote]
Pih, tvoj post sadržava apsurd i miskoncepciju. Što se apsurda tiče, zar nije više “lazy” imati sve kodeke preinstalirane? Što se miskoncepcije tiče, post zvuči kao da je lijenost negativna stvar, a ustvari je upravo obrnuto: lijenost je temeljni pokretač cjelokupnog ljudskog razvoja i napretka na svim poljima, nauci, tehnici, tehnologiji itd. Stoga, plus za Ubuntu u ovom kontekstu.
[quote=meho_r][quote=anger]Ne, nije to linux za human beings vec za lazy ppl…“daj brate da ja kliknem i da to ovaj zavrsi, nemoj majke ti da odvojim 10sec da instaliram sam”…
Pih, tvoj post sadržava apsurd i miskoncepciju. Što se apsurda tiče, zar nije više “lazy” imati sve kodeke preinstalirane? Što se miskoncepcije tiče, post zvuči kao da je lijenost negativna stvar, a ustvari je upravo obrnuto: lijenost je temeljni pokretač cjelokupnog ljudskog razvoja i napretka na svim poljima, nauci, tehnici, tehnologiji itd. Stoga, plus za Ubuntu u ovom kontekstu.[/quote]
U tom slucaju ja sam ti pokretac cjelokupnog ljudskog razvoja i napretka - da ga nema!!!
imao je SuSE, ali to nikad nije dovedeno do perfekcije (kao na ubuntu), recimo kaffeine i amarok su imali okrštljeni libxine, pa si ti morao da na sreću nabaciš libxine-packman preko razniha peripetija, bilo to one click install ili nešta slično, stari SuSE je imao native podršku ali ovo kasnije se smeljalo (iz istih razloga buntu ne shipuje mp3, takođe i fedora, to je presto i suse), takođe je na fedori to “lako”, ali na ubuntu je čista perfekcija, korektan si prema zajednici ali ti je omogućeno ultra easy da dobaviš ako si u zemlji koja ne benda software patente
kao što rekoh gore, rar je “software patentiziran”, kao i mp3 (u zemljama kao npr USA), zato ne dolazi (iako je GPL-ovan software, HINT: lame encoder)
haj dobro, slažem se oko 7z, on je ok, ali realno malo ga raje koristi (onaj zip/unzip što si reko je bilo nisko jer to dođe po defaultu),
vjerovatno su onim app contestom zaključili da ima stvari koje se više koriste i prečih stvari da se stavi na cd, jer je ionako dupke pun, ali eto bar je easy za installaciju, pardon extra easy, klikom na .7z fajl dobije se onaj screenshot
[quote=adioe3]De da ti prepravim naslov: “Slackware for the average Joe”
Kako da ovo postavim: ja nikad necu morat vidjet ovih dijaloga jer meni dodje sve to sa full installom. Zasad jedine tri/cetiri stvari koje instaliram post-install su: eclipse (download sa eclipse.org, volim da je svjez), libreoffice + latest KDE + vlc (alienBOB). Mada u zadnje vrijeme koristim pomalo i onaj UMplayer od alienBOBa (automatski download subtitleova je mnogo podcijenjena opcija).[/quote]
šuti molim te, nemaš (open/libre) office… da ne spominjem ostali software, pa bolan ne moreš maknut :D, imaš mp3 po defaultu ali z aostalo tražiš po raznim sajtovima ako šta ko baci, i to je dobro kad piše slackware build a ovo ostalo kad ti počne prijavljivati, fali ti ovaj lib fali ti onaj lib…
evo još jedan easy install (slično ima suse sa zypperom)
aldin@1104:~$ eclipse
The program ‘eclipse’ is currently not installed. You can install it by typing:
sudo apt-get install eclipse-platform
aldin@1104:~$ mplayer
The program ‘mplayer’ is currently not installed. You can install it by typing:
sudo apt-get install mplayer
aldin@1104:~$
Na sekundu sam krenuo da napisem neki reply da nastavim ovu (pointless) diskusiju al onda mi sijevnu: Ubuntu=Linux. Slackware=Linux. Zovi ga kako hoces, pakuj fajlove kako hoces, izmisli masovni komplicirani sistem za to pakovanje, opet je Linux. Ha, isto, isto.
Tvoj je samo vise komercijalno izlozen
Elem, imal taj tvoj Ubuntu install DVD?
[quote=adioe3]Na sekundu sam krenuo da napisem neki reply da nastavim ovu (pointless) diskusiju al onda mi sijevnu: Ubuntu=Linux. Slackware=Linux. Zovi ga kako hoces, pakuj fajlove kako hoces, izmisli masovni komplicirani sistem za to pakovanje, opet je Linux. Ha, isto, isto.
Tvoj je samo vise komercijalno izlozen :)[/quote]
nemoj ti meni previše te relativizacije, znam ja da je to jedno te isto, ali neđe ti treba manje posla, budimo realni
ima
Ma realno, za moje potrebe, duze treba da nastimam Ubuntu nego Slackware tako da je sve to ku… ovaj, relativno
Dje je taj DVD?
e vidiš meni je obrnuto, da ne kažem neke stvari su na granici imposible
Ovo je sada stvar ukusa, ali ako ista mrzim vise od imati hrpu programa koje ne koristim a dodu pri default instalaciji onda je to kada se otvori neki prozor, koji nije cmd line, i pocne mi pricati sta treba da uradim (odmah me podsjeti na windows) , jer sta npr ako necu flash jer hocu gnash , ili prosto zelim neki patchovani program koji bolje radi na mom hardwareu…
pacman -S mpd mplayer je sve sto mi je trebalo na archu za media, sve to uradi za relativno brzo vrijeme jer su skoro svi paketi kompresovani sa xz(lzma2), i ja happy.
Mislim da su mnoge distre dovoljno user friendly, jer isto mislim da u 21. stoljecu i useri trebaju biti malo friendly prema sebi i nauciti osnovne stvari. ^^
Damn not given.