Linux = frustracija

Uf,evo kao sto sam neki dan rekao instalirao sam apache server
i to je sve lijepo radilo dok nisam instalirao mysql.
Kad pokusam pokrenuti apache dobijem sljedecu poruku:

linux:~ # rcapache2 start
Starting httpd2 (prefork) failed
linux:~ #

A ako idem pokrenuti mysql dobijem sljedecu poruku:

linux:~ # mysql start
ERROR 2002: Can’t connect to local MySQL server through socket ‘/var/lib/mysql/mysql.sock’ (2)

ili na drugi nacin:

linux:~ #
linux:~ # rcmysql start
Creating MySQL privilege database and starting MySQL…
hostname: Host name lookup failure
Neither host ‘’ and ‘localhost’ could not be looked up with
/usr/bin/resolveip
Please configure the ‘hostname’ command to return a correct hostname.
If you want to solve this at a later stage, restart this script with
the --force option

Iz ovoga sam skuzio da bi trebao konfigurirati hostname,ali gledao sam
u nesto u dokumentaciju,koje ima previse i nemozes sve pregledati.
Pa nisam uspio ni mysql pokrenuti.

Dakle 2 dana se mucim sa ovim i jos mi ni apache sad neradi,
zar nije frustrirajuce.Ajd da sam glup svatio bi da mi treba
2 dana i vise,ali nemogu reci ni da sam glup toliko jer zavrsavam
faks,a i za dva dana bi mogao napisati neki program na Win-u,
a ovdje se 2 dana zajebavam sa instalacijom.

Neznam sta vise da radim,jos kad u obzir uzmem da mi i modem
neradi,te da je sa monitorom takodjer u kurcu.

Jer kod monitora mi se pojavljuju neke linije pri vrhu.
Dakle,kad sam instalirao Linux on mi je sam izbrao ->VESA 60HZ,
sto je katastrofa,treperi slika.Ja sam kasnije postavio na BELINEA 102010,
84HZ,i slika manje trepari,ali je screen takodjer manji.Pa sa onda povecao screen
i tad su mi se pojavile linije (3-4 komada) pri vrhu monitora.

Ima li neko mozda koji prijedlog u vezi mog modema,Rockwell 56k Plug and Play.

I ima li neko barem tri razloga da ostanem na Linux,osim onoga linux je open source,
te Linux je free i Linux je stabilniji i ima manje rupa od WIn-a.

Zaista frustrirajuce,jer covjek nezna kako da pristupi i sta da radi, a niti imam
osjecaja gdje mi se sta nalazi,iako sam nasto procitao ono u vezi FHS-a.

Nisi napisao koja je distribucija, i ja cu ti poslati kako je kod mene to sve konfigurisano (ja sam na suse 9.1 i sve radi OK)

Dodji kod nas, ponesi racunar i mi cemo ti sve podesiti.

Kod mene je SuSE9.1 .
Nije rjesenje da mi neko podesi,vec da ja naucim,i skuzim principe,valjda postoji neki princip ili je na Linux-u sve prica za sebe.Ali i ovo sam pokusao sam,ali na kraju sam popizdio,pa sam zatrazio pomoc.
Ja kuzim da moram konfigurirati mysql,jer se neradi o instalaciji kao na
Win-u koja sve konfigurira(to je i cilj instalacije),ali brate treba citati dokumentaciju od 100 strana,i jos se snalaziti po folderima i ko lud otvarati i pregledavati desetine fajlova.Mislim malo bezveze.

Gjde su ti razlozi zbog kojih bi trebao koirstiti linux osim ona gore 3-4 nabrojana. :slight_smile:

[quote]
Gjde su ti razlozi zbog kojih bi trebao koirstiti linux osim ona gore 3-4 nabrojana. :)[/quote]

:slight_smile: Stani, polako. U pravu si kad hoces sam da podesis, ali nemoj jos suditi jer jos ne znas principe, a vjeruj logicniji su sto puta nego kod windowsa. Cijena linuxa je vrijeme jer je linux (a ovo nije pretjerivanje) puno bolji i fleksibilniji od windowsa. Nazalost cijena toga je tvoje vrijeme jer niista u zivotu ne dodje dzaba.

Da treba citati dokumentaciju od 100 strana - treba i cesto je veca od 100 strana. Ali sta ces dobiti:

1. Rijesices svoj problem
  2. Naucices usput 10 novih trikova i stvari koje windows ni u snu ne moze.

S vremenom ovo citanje postaje sve manje a tvoje znanje sve vece.Ali naravno trebas se zapitati treba li ti sve to. TI si dosad klikao na next-> next i dobio funkcionalan apache mysql i php. Sta mislis da li se pravi serveri ovako konfigurisu ? Ni u snu. Ako ti ova trojka treba ono malo po kuci za web dizajn pa ces to na pravi server i ne zanim a te nesto vise onda se mozes i drzati windoza.

A zasto je linux bolji? PA evo primjera. Radio jucer skripticu za backup na CD writer. Skriptica ima oko 10 linija koda (moja procjena). MAsina je Windows NT 4 SP 4. CItav bozji dan sam ostavio i nisam zavrsio jer taj sugavi windows nista zivo nema. Ne podrzava ni najelementarnije stvari u skriptama i na kraju sam skontao da ce skritpa sa 10 linija narasti na 200. Odustao i sutra instalirao Cygwin (to ti je nesto kao linux na windowsu) i za 20 minuta napravio i testirao onih svojih 10 linija. E tad shvatis zasto UNIX sistemi kostaju hiljade dolara. :?

Ne bih se složio s ovim. Instalacija Apache i MySQL na Linuxu je trivijalna, radio sam to stotine puta i nikad mi nije trebalo više od 3-4 klika.

[quote]
Ne bih se složio s ovim. Instalacija Apache i MySQL na Linuxu je trivijalna, radio sam to stotine puta i nikad mi nije trebalo više od 3-4 klika.[/quote]

Ama znam da jest, ali nisam to nikad uradio na SuSetu a vidi sta je covjek naveo problema. Ko ce mu ga znati sta yast tu pocini.

Ma nista ja lose nisam mislio sBrain,ali jednostavno sam se izivcirao,kad ja trebam da programiram a moram da se zajebavam sa konfiguracijom.Mislim instalacija je lako prosla i nije mi trebalo vise od 3-4 klika(za vedrana),ali ajd sad jos i konfiguriraj.

Recimo ja sam na Win-u takodjer radio konfiguraciju apache server-a i php i mysql,i uopste mi nije bilo tesko,editirao php.ini i prebacio njega i jos jedan dll u windows dir,i editirao http.comf i to je to radi ko ludo.
Ali ovdje na Linux-u se nemogu nikako snaci.

Neznam je li to prirodno kad saberem da je moje koristenje Linux-a,10 dana,koristio sam ga prije pola godine jedno 7 dana i zbog ovih problema odustao,ali s druge strane dobro mi ide programiranje,i time se bavim,pa sad ni sam neznam.

Dalje moze li mi neko nesto reci u vezi modema,sto sam gore spominjao i ove konfiguracije kako i sto.

Jos sto mi je cudno imam procesor pentium 3,450MHz i 160MB RAM-a i Linux mi stalano radi swap,stalno je HD u pogonu.Dok na XP-u mi se jedino desavao swap kad sam radio u JAVI jedan progrm sa JBuilderom.
Interesantno ali opet nije MS proizvod.Dok izgleda .NEt nezna ni sta je swap.

Dakle pomagajte.

Kakva ti je to konfiguracija? samo 160MB RAM-a, pa naravno da će swap-ati, a to što ti misliš da ti Win ne swap-a, grdno, grdno se varaš…

Najpametnije bi ti bilo da s Yast-om reinstaliras i apache i mysql i php…

nikad s tim nije bilo problema…

Sa obzirom da nemaš vremena da se bakčeš sa postojećom konfiguracijom, slažem se da je najbolje da preko Yasta reinstaliraš ta dva servisa. Svakako mislim da ti nedostaje spona između mysqla i apache-a a to je onaj apache2mysql… Još jedna stvar u SuSE 9.1 postoji jedna katastrofalna greška a to je da datoteke vezane za podršku za php imaju konflikte ( ne mogu se sjetiti imena)… U svakom slučaju reinstal ta dva servisa.

Probaj http://www.linuxant.com

Mozes skinuti besplatno drajver koji je ogranicen na 14Kb (malo frustrirajuce) ili platiti punu verziju. Eventualno mozes koristiti staru beta verziju (koja radi bez problema). Daj mi email adresu i napisi da li ti je modem hcf ili hsf pa cu ti poslati beta verziju drajvera. Nije bas legalno ali obzirom da nije masovna distribucija, mislim da cu moci spavati mirno.
p.s. drajveri koje ja imam rade samo uz 2.4.* verziju kernela.

[quote]
Zaista frustrirajuce,jer covjek nezna kako da pristupi i sta da radi, a niti imam
osjecaja gdje mi se sta nalazi,iako sam nasto procitao ono u vezi FHS-a.[/quote]

Meni je tako u windowsima kada ih u rijetkim trenucima koristim. (kao npr. sada - jer nisam na svom racunaru)

yeap,I feel good barem malo.
Evo sta sam napravio,prije nego sam procitao vas prilog.
Prvo sam deinstalirao mysql i za cudo apache ponovo proradio.
Pa sam zatim ponovo instalirao mysql(apache nisam stopirao),ali prije toga sam otisao na DNS postavke i tamo mi je kad sam to pokrenuo u YaST-u javio mi da paket nije instaliran i trebam ga instalirati sto sam i ucinio.Zatim sam instalirao mysql ali bez toga da instlarima phpMyAdmin sto sam prvi put sve zajedno radio.Pokrenuo mysql preko YaST-a i sve je bilo ok.
No medjutim zatim sam na konzoli stopirao apache i mysql i pokusao da ga pokrenem i nije htio da radi.
Nisam znao vise sta cu i resetiram racunar i apache ponovo proradi.
Izgleda da se ovdje radi o nekom bug-u,koliko barem osjecam.

Dalje sam pokusao napisati neki PHP program i pokusao se spojiti na bazu
pomocu mysql_connect() funkcije i kaze mi da taj poziv funkcije nije definiran.
Sta je sad to ?Nije mi jasni ali pokusacu to veceras rijestiti.

GOMEZ kad ces poslati ono u vezi news skripte,to mogu odraditi bez obzira na ove probleme.

Izvini druze ali nisam lud da neznam,ali rekao sam kad mi se na Win-u desio swap,kad sam koristio JBuilder i to samo zbog njega,jer mi Win uzme oko 80-90MB.A kad pokrenem JBuilder ide memorija oko 170-180MB,pa se desi swap,znaci JBuilder uzima vise od XP-a.
Mislim desava se ali rijetko.

Evo jos da pitam kad koristim YaST,jel bolje odabrati opciju AutoCheck ili nije.Npr kad sam instalirao mysql on mi je ujedno i izabrao neki perl-DBD modul,mislim da se tako zvao.
To je neki inteface za rad sa mysql bazom,ali ja nemam potrebu ni da koristim perl ni da koristim ovaj interface.

Imaš jedan panel applet, zove se “System Status”, stalno ti prikazuje tačno zauzeće memorije i swapa kao i CPU. Pa javi šta ti to pojede toliku memoriju. (Kod mene se zauzeće stalno mota oko 128 MB, istina nemam server pokrenut ;))

Čuj, zaista ne znam u čemu se sastoje tvoji problemi, zadnji put kad sam podešavao server (istina SuSE 9.0) bukvalno je bilo dovoljno prilikom instalacije izabrati Apache i MySQL i nakon instalacije je sve radilo i taj server je sada u produkciji. Imajući u vidu koliko ima Apache servera na SuSE Linuxu, valjda bi neko primijetio da postoji neki bug?

E trenutno cu da idem instalirati sistem,jer mi je jucer pao Linux.
Nego mene zanima kako ja u Linux-u mogu vidjeti koji mi se servisi i programi pokrecu pri startup-u sistema,tako da ja to mogu kontrolirati,jer dosad mi je podizanje sistema jako dugo trajalo i vidio sam da sve i svasta pokrece,pa bi zelio dosta toga iskljuciti.

[quote]E trenutno cu da idem instalirati sistem,jer mi je jucer pao Linux.
Nego mene zanima kako ja u Linux-u mogu vidjeti koji mi se servisi i programi pokrecu pri startup-u sistema,tako da ja to mogu kontrolirati,jer dosad mi je podizanje sistema jako dugo trajalo i vidio sam da sve i svasta pokrece,pa bi zelio dosta toga iskljuciti.[/quote]

Ako koristis suse onda imas to u yast-u …

A gdje

Runlevel editor

Da bi uštedio i nama i sebi vremena potraži i instaliraj SuSE User i Admin guide, gdje je dosta stvari fino objašnjeno. Kad probaš prema tom “receptu”, ako zapne tek onda pitaj ljude, u suprotnom nikada ništa nećeš naučiti (jer će uvijek drugi rješavati tvoje probleme)

RTFM stoji za Read The Fine Manual (iako neki tvrde da ima još značenja, lol)