Linux HELP, lag

Eh vozdrica mala raja linuxasa XD

Vako, narucio sam Linux Ubuntu i nakon 2 mjeseca dobio :smiley: hvala Bogu :smiley: naravno instalirao :smiley: nista tesko :smiley: eh meni sad taj linux stopa odnosno laga i ja neznam sta da radim… neko mi je rekao da instaliram neki XFCE Desktop Enviroment, sta je to Bog sami zna :D. Eh problem je sto sam ja jakoooooo veliki mislim prevelik n00b pa neam pojma o Linuxu :smiley: koristim ga vec 2 dana :smiley: meni je jako interesantan i volio bi da mi ne laga :smiley: pa zato trebam instalirati XFCE… Problem je sto ja to nemam pojma instalirati :smiley: znaci nezz sta treba :smiley: Evo sta sam radio :S Znaci treba se instalirati preko nekakvog synaptica pack manager, to sam upalio i nezz sta dalje… napomena: na tom kompu gdje imam linux nemam internet…

Znaci skinuo sam XFCE sa ofecijalne stranice, i extractovao, dobio XFCE zipovan folder…

Onda sam unzipovao sve:

Eh sad nemam pojma sta da radim, evo vam slikica sto sam pokusavao nesta…

Konfiguracija PC:

256MB rama
400 i ness Mhz Intel Celerone

i da :smiley: imam slabu integrisanu graficku :S

Thnxxxx svima :smiley:

ubaci neki drugi laksu distribuciju . kao npr damn small linux (DSL)
a mozda neko i potvrdi stabilnost za tvoj hardware !

Za početak, malo se uozbilji, A. Uradi sljedeće:

  1. System > Administration > Synaptic Pakcage Manager. Kada bude od tebe traženo da uneseš password, uradi to.

  2. U Synaptic-u ćeš u gornjem dijelu prozora vidjeti “Quick Search” i “Search”. Lijevi klik na “Search”. Kad se otvori prozorčić za pretragu, u njega upiši: xubuntu-desktop

Nakon ovoga pritisni Enter ili lijevi klik na dugme “Search”

  1. Lijevi klik na kućicu lijevo od prikazanog paketa “xubuntu-desktop” kako bi ga selektovao za instalaciju, a zatim pritisni dugme “Apply” u gornjem dijelu prozora (ako te Synaptic bude pitao još nešto i izbacio neku listu, potvrdi sa lijevim klikom na “OK”).

  2. Kad se instalacija završi, ideš na logout (desni gornji ćošak, gdje piše tvoj username, odmah pored sata). Lijevi klik, a zatim “Logout…”

  3. U lijevom donjem ćošku nalaze se opcije (“Options”). Lijevi klik na Options, zatim lijevi klik na “Sessions”, nakon čega ćeš selektovati opciju gdje piše “xfce…”. Nakon ovoga unesi username i password i pritisni Enter.

  4. Ubuntu će te pitati da li želiš da XFCE bude aktiviran svaki put kad se prijaviš na kompjuter (Make Default) ili samo za trenutnu sesiju. Izaberi “Make Default”. Ako kasnije budeš htio vratiti, sada znaš kako to uraditi.

PS. Komp. ti je prilično slab i ne garantujem da će i XFCE raditi ugodno na njemu. Ako ne bude, u tom slučaju uradi kako ti je pingvin savjetovao.

Pozdrav,

Što se tiče distribucija evo ovdje pogledaj listu distribucija koje bi ti odgovarale.
Pogledaj listu pod nazivom Small and live CD Linux based distributions tu se nalazi i Damn Small Linux i još dosta drugih solucija.

[quote=listener]Pozdrav,

Što se tiče distribucija evo ovdje pogledaj listu distribucija koje bi ti odgovarale.
Pogledaj listu pod nazivom Small and live CD Linux based distributions tu se nalazi i Damn Small Linux i još dosta drugih solucija.[/quote]
pozz, opet ja… eh ovako posto mi je opet i xfce lagao download sam slitaz linux i stavio na cd, sve radi perfect ne laga i to je cool… eh ovako kako ga sad instalirati kao virtualni drive i da se sam boota ko ubuntu? jer ja sam web designer i trebam spasavati na hdd moje stranice…

Et sve najjj i veliki pozz :slight_smile: