Linux i fiskalne kase-help

Interesuje me da li trenutno postoje driveri za fiskalni stampac(tring.favourite) kao i aplikacije za komunikaciju sa fiskalnim štampacem…na usmeni upit u imtec.u pri kupovini su mi odgovorili da nema i da moram koristiti windows…(m$ monopol…a onda uredno stize ponuda za licenciranje od imtec.a…pracena akcijom inspekcije…hmmm drzava zahtjeva da se koristi komercijalni softver+pretplata telekom operaterima…troskovi poslovanja?..zastita srednjih i malih preduzeca?)

ne moraš imati native linux aplikaciju, najlakše ti je uzmeš npr ubuntu ili debian linux distribuciju (ubuntu.com, debian.org), instaliraš “mono”, extraktuješ onaj tring fiskal server, sa mono pokreneš aplikaciju,

mono tringsrv.exe ili tako nešta

ne moraš imati native linux aplikaciju, najlakše ti je uzmeš npr ubuntu ili debian linux distribuciju (ubuntu.com, debian.org), instaliraš “mono”, extraktuješ onaj tring fiskal server, sa mono pokreneš aplikaciju,

mono tringsrv.exe ili tako nešta[/quote]

Jel ozbiljno radi to?

Mislim da je ovdje vise pitanje koristenja postojeceg fiskalnog printera…

@zejasmin.
Kako se kaci taj uredjaj i jesi li slucajno pokusavao da ga skacis na neku linux masinu ?

[quote=Bo]
Kako se kaci taj uredjaj i jesi li slucajno pokusavao da ga skacis na neku linux masinu ?[/quote]

preko rs-323 porta (…tnx…htio sam koristiti laptop kao pokusnog kunicha…upravo skuzio…nema porta)

…jos uvijek prekontavam kak sve to izvesti uz shto manje utroshenog vremena…moram priznati da se nisam dugo igrao sa linuxima…zato sam se nadao da mozda nema kakva gotova aplikacija i driver…ali budem pokusati

[quote=nidla]
instaliraš “mono”, extraktuješ onaj tring fiskal server, sa mono pokreneš aplikaciju,

javim kak bu islo…open for further suggestions :slight_smile:

Nisam siguran da će na Linuxu raditi fiskalni printer koji koristi serijski port.

S druge strane, Tring Fiscal server + uređaj sa mrežnim interfejsom definitivno radi na Linuxu, moguće je uz pomoć Mona pokrenuti Tring Fiskal servis i applet, isprintati testni račun i sl.

Ostaje ti onda da riješiš pitanje aplikacije koja će raditi na Linux-u i komunicirati sa printerom. Vjerovatno može i neka Windows aplikacija pisana u .Net-u, ili nešto custom made.

Jel ozbiljno radi to?[/quote]

radi, baš sam skoro na poslu kolegama pošto sam “linuxaš” to napravio, isprintali račun, samo ne mogu garantovati da će raditi na svakoj kasi jer nisu sve aplikacije (exe) kompatibilne sa mono, klasika u upalikaciju ttyS za comport

tring fiscal server radi s asvim tringovim kasama
te ako neka aplikacija s njom komunicira preko web servisa ili “xml fajlova” radice
medjutim tringova aplikacija Tring Fiscal POS za stampanje racuna ne radi out of the box sa monom tako da vam ipak treba neka aplikacija koja radi na linuxu bilo preko mono-a, wine-a ili native.

Mozda da kontaktirate svog servisera pa da on kontaktira tring da vam pomognu da to pokrenete na linuxu (ili da preporuce neki knjigovodstveni softver koji ima integraciju s tringom a da radi na linux). To je najbolji put.

ako neko ima znanje, vremena i hardware-a neko proba ovo

http://www.reactos.org

http://www.reactos.org/en/about_userfaq.html

Samo da ih nece M$ tuzit, kao sto Apple tuzi koga god stigne

[quote=nidla]ako neko ima znanje, vremena i hardware-a neko proba ovo

http://www.reactos.org

http://www.reactos.org/en/about_userfaq.html[/quote]
Pratim Reactos i nije baš potpuno spreman za upotrebu. Trenutno jedva da se može instalirati van virtualne mašine. Linux je bio zreliji od toga u verziji 1.0.

Ipak je to toliko veliki posao da je upitno hoće li ga ikada završiti, ali je u svakom slučaju zabavan projekat za part-time hacking :slight_smile: