Eh, ovako…
Odmah na pocetku da naglasim da sam apsolutni linux pocetnik. IT sam profesionalac ali sa MS strane, tako da znam instalirati linux i mogu ka koristiti i to je to.
Potrebna mi je pomoc oko konfiguracije jedne linux masine kao routera (ako se to moze izvesti za moje potrebe). Naime iz raznih razloga router koji imam nije vise opcija, a novi cisco i sl. isto tako je overkill.
Pokusacu da objasnim sto jednostavnije:
LAN je tipa 192.168.1.0 (255.255.255.0) i treba da ga istjeram na net na sljedeci nacin…
Konekcija A: GW xxx.xxx.xxx.xxx (treba mi princip, oko detalja cu se snaci)
Konekcija B: GW yyy.yyy.yyy.yyy
Znaci sve sto dolazi iz LAN-a guraj na A, osim ako ne ide na IP 1 (zadam ja negdje) i ako ide IP n
Znaci treba LAN da izlazi na net preko A osim u par slucajeva koje treba da posalje na B
Ne bi bilo lose ako bi mogao i neki failover da se radi, tj. ako padne A da onda sve ide preko B i obratno.
Idealno bi bilo kad bi mi mogli preporuciti neku dediciranu distribuciju, ali da ima GUI (moze i web interfejs) jer shell ne dolazi ubzir sad da ucim i tako to. Probao sam IPCop i fantastican je definitivno ostaje kao security appliance, ali mi se cini da ovo za sta meni treba bas i nije …
E onda fino platis nekog ko je investirao brdo sati svog zivota na citanje dokumenata, analizu, hands-on iskustvo i rahat si !! Covjek ti dadne fino sajt gdje je sve objasnjeno i gdje imas i odgovore na pocetnicka pitanja, a ti se zahvalis i kazes nije to za tebe. Ali skuzio si. Uzmi IPCop ( nece ti on sigurno puno pomoci ako ne poznajes osnove routinga i firewallinga pod linuxom ) ili uzmi Astaro ( citaj - plati licencu )… ili jednostavno plati nekog da ti odradi to.
Ne znam kako drugi, ja zaista imam problem sa pomaganjem ljudima koji ne žele da uče, ne žele da koriste ni da promovišu Linux, za sebe kažu da su “MS profesionalci” i traže gotovo instant rješenje koje ljudi jako dobro naplaćuju i žive od toga.
Ja se nešto malo petljao oko rutiranja mreže i sl, i došao na zaključak da je za mene najbolji mikrotik.Zašto?
Nemam vremena da iščitam obilnu materiju vezano za ovu problematiku
Nemam volje da to sve naučim jer mi neće trebati jer ovo mi je kao hobi
Za neke jednostavne stvari moraš se pravo namučiti,
Čisti linux je ok pruža jednu širinu, slobodu da naštimaš baš kako ti želiš ali samo ako znaš tačno o čemu se radi.
Recimo ja sam imao više problema sa rutiranjem, nije to neko rutiranje al ono osnovno sa čim se susreće običan korisnik, i da bi to riješio linuxom morao sam da pročitam brdo literature i da sve to uštimam.
Meni je trebalo par stvari:
bandwith limit po korisnicima
download i upload limit na određene portove
jednostavna kontrola korisnika itd…
nat, foward i sl zajebancije
Za ovo na linux treba dosta vremena da skontaš materiju + da konfigurišeš
Prvo, ne znam cime sam te iznervirao time sto trazim info i pomoc, koliko znam forum je tome namijenjen. Ako neces, ne zelis, ne znas pomoci cemu komentar.
Dalje ne zelim nekoga iskoristavati i zaradjivati na tudjem znanju, barem mi “MS-ovci” ne poticemo nesto tako, a koliko vidim ni OpenSource zajednica nije imuna na to, uocio sam i ovdje par zahtijeva za npr. microtik verzijom OS-a koja je “crackana”.
Ocito ti smeta sto sam iz “suprotnog tabora”, ali nije istina da ne podrzavam i promovisem linux. To sto je mene put odveo prema MS-u nema veze sa tim.
Sljedece, kako znas da ne zelim da ucim, jednostavno sam rekao da sad nemam vremena…
A sto se tice instant rjesenja evo TEBI, ali ne i ostalim cijenjenim kolegama iz linux zajednice…
“gotovo instant rješenje koje ljudi jako dobro naplaćuju i žive od toga” - jako me podsjeca na win u odnosu na drugi os, koji citava zajednica “stalno nesto sklapa i suradjuje” dok neko drugi zivi od toga sto je to vec napravio…
Daj ba covjece, kakav ti ja problem cinim, smiri se malo, takvi stavovi i dovode cijenjenu linux zajednicu vrhunskih profesionalaca i strucnjaka na glas da su"oni sa cudnim windowsima"
Jos jednom, zaista zahvaljujem svima koji su htjeli pomoci…
[quote=Almir]Ja se nešto malo petljao oko rutiranja mreže i sl, i došao na zaključak da je za mene najbolji mikrotik.Zašto?
Nemam vremena da iščitam obilnu materiju vezano za ovu problematiku
Nemam volje da to sve naučim jer mi neće trebati jer ovo mi je kao hobi
Za neke jednostavne stvari moraš se pravo namučiti,
Čisti linux je ok pruža jednu širinu, slobodu da naštimaš baš kako ti želiš ali samo ako znaš tačno o čemu se radi.
Recimo ja sam imao više problema sa rutiranjem, nije to neko rutiranje al ono osnovno sa čim se susreće običan korisnik, i da bi to riješio linuxom morao sam da pročitam brdo literature i da sve to uštimam.
Meni je trebalo par stvari:
bandwith limit po korisnicima
download i upload limit na određene portove
jednostavna kontrola korisnika itd…
nat, foward i sl zajebancije
Za ovo na linux treba dosta vremena da skontaš materiju + da konfigurišeš[/quote]
sve to sto je trebi trebalo/treba stoji gore na onom linku koji sam pastirao … osim svega toga sve sto ti je potrebno da bi mogao da dodas neku route-u il ip adresu itd… jeste da ukucas par komandi u linuxu kao npr: man route, man ifconfig , man ip, man tc, man brctl i procitas par stranica manual-a …
ono sto svijetu fali i misle da ce automatski naucit ako krenu radit sa linux-om je razumijevanje rada mreza uopste …
[quote=IceBreaker]E onda fino platis nekog ko je investirao brdo sati svog zivota na citanje dokumenata, analizu, hands-on iskustvo i rahat si !! Covjek ti dadne fino sajt gdje je sve objasnjeno i gdje imas i odgovore na pocetnicka pitanja, a ti se zahvalis i kazes nije to za tebe. Ali skuzio si. Uzmi IPCop ( nece ti on sigurno puno pomoci ako ne poznajes osnove routinga i firewallinga pod linuxom ) ili uzmi Astaro ( citaj - plati licencu )… ili jednostavno plati nekog da ti odradi to.
Pivu komotno zadrzi !
Pozdrav
Ice[/quote]
Ma nije da nije za mene, vec sam i poceo tabiriti, ali jednostavno, trenutno mi obaveze ne daju vremena za udubljivanje kako treba.