Linux kao podrska humanitarnim organizacijama

Zdravo svima!

Clan sam jedne omladinske organizacije koja radi na drustveno korisnim projektima u lokalnoj sredini.Eh,inace sam clan IT tima te organizacije,a sto se Linuxa tice, koristio sam samo Mandrivu i Ubuntu koji trenutno koristim. Probao sam neke druge distribucije cisto radoznalosti radi. Trenutno radimo na jednom projektu podrske organizacijama koje se bave edukacijom i pomoci osobama sa posebnim potrebama. Inace,ako je iko radio sa ovakvim organizacijama zna da su im racunari trash ili su extra(neka donacija) ali su prepuni virusa,i uglavnom samo stoje.

Pored Edubuntu-a koje distribucije bi mi mogli preporuciti za edukacione svrhe ? Koje aplikacije ?
Takodje,sto se tice osoba sa posebnim potrebama,cini mi se da Knopix ima distribuciju posvecenu ovoj populaciji(ispravite me ako grijesim). Ta distribucija je namjenjena slabovidnim osobama,mislim da se sjecam i price kako i za koga je razvijena… Da li postoji jos ovakvih distribucija?

Koja je zadnja verzija Edubuntu-a? Da li su novije verzije Edubuntu-a prevedene na bosanski ili nas,kako god hocete :)?
Na BiHnetovoj free zoni imaju neku staru verziju EDUBUNTU-a. Kako je moguce doci do nove(bez downloada)? Limit od 8GB je ipak premali.

Ako prevod ne postoji,u nasoj organizaciji postoji poprilican broj studenata engleskog jezika(uglavnom apsolventi),pa bi oni mogli prevesti software. Inace,nisam se nikada bavio prevodjenjem bilo kakvog software-a pod Linuxom,pa ne znam koja je procedura. Cak i od ovoga bi mogli napraviti projekat koji bi sigurno bio od koristi cijeloj open source zajednici u BiH.

Ime organizacije je OPEN.Nedavno smo osnovani. Stranica je jos u izradi,mozete pogledati blog sa nekim stvarima koje smo do sada radili: http://open.blogger.ba/
Takodje,za sada funkcionalni email je : open.member@gmail.com .

Pisite ovdje ili na gore navedeni email ako imate neke ideje.

Veliki pozdrav svima.

Pozdrav,

sto se tice Edbuntu-a ako neam na distro centru, meni nije problem skinuti (sve verzije), sprziti na dvd i proslijediti postom na adresu!
A koliko znam Mandriva se takodje cesto koristi u edukativne svrhe, barem ono sto sam ja uspio pronaci! Za ostale distribucije nisam bas upucen! :slight_smile:

Skenda

Pozdrav,

Prije svega, Linux je definitivno pravi izbor za nevladine organizacije iz raznih razloga, od podrške za stariji hardver i borbe protiv virusa, do generalno bolje sigurnosti i naravno cijene. Sve te stvari zahtjevaju i malo bolje poznavanje Linuxa, ali svakako treba ustrajati i učiti što će se na kraju isplatiti. Ako naiđete na neke probleme slobodno se možete obratiti ovdje, pa na kraju moguće je i da vas nekad posjetimo i pomognemo oko nekih ozbiljnijih stvari :slight_smile:

Koliko mogu vidjeti na Edubuntu sajtu (http://edubuntu.org/download), dostupan je u svim verzijama zaključno sa verzijom 10.10.

U verziji Ubuntu 10.10 , konkretno nadolazeći language pack, prijevod Ubuntua na bosanski je značajno unaprijeđen. Mislim da se većina tih prijevoda odnosi i na Edubuntu pošto su paketi uglavnom isti. Ovo je uglavnom postignuto kroz recikliranje prijevoda na srpski i hrvatski jezik i naravno rad volontera, tako da glavni posao ostaje revizija prijevoda i usklađivanje sa zvaničnim ULK rječnikom. Naravno ostalo je i dosta stvari koje su potpuno neprevedene. Svi koji žele da se uključe mogu otići na Launchpad i prijaviti se:
https://launchpad.net/~ubuntu-l10n-bs
Dalje je poprilično očigledno šta treba raditi.

Što se tiče podrške za slijepe i slabovidne, postoji hrvatski projekat GLS koji izgleda nije razvijan od 2004:
http://www.ipsis.hr/gls/
Podrška za lokalni jezik je tu velika stvar pošto mali procenat te populacije zna engleski, tako da bi međunarodne distribucije kao što je Knoppix tu bile od ograničene koristi.

Hvala na odgovoru!

Upravo gledam Lunchpad.Mislim da ce dobiti par novih clanova :).

Hvala za prijedloge,provjerit cu.Takodje,ako imate bilo kakve prijedloge sto se aplikacija tice,pisite.

Zdravo.

Samo da podijelim sa zajednicom da smo implementirali projekat koji smo planirali u jedoj organizaciji.
Na kraju smo se odlucili za obicni Edubuntu 10.10.
Vise na open.blogger.ba .

Pozdrav svima,sretni praznici!

Odlične vijesti. Pratićemo blog :slight_smile:

Kako napreduje projekat??