Evo kako je Vedran predlozio … tema vezana za linux lliteraturu.
Ja sam stavio link na kojem interliber nudi nesto svasta … ali evo ponovicu Imaju u ponudi sljedece : http://www.interliber.com/SearchResults.asp?SID=Interliber%5E2147989499-89479&SearchText=LINUX&I1.x=0&I1.y=0
Za pocetak pitanje…dali neko moze preporuciti literaturu za one koji prelaze sa windowsa na linux … pa dobro za pocetnike (nevezano ili da za ovaj link).
Hvala,hvala
“Linux na radnom mestu” je baš ono knjiga za početnike, tematika je KDE i OpenOffice.org. Imam ovu knjigu. Recimo da je to ono što te interesuje ali za mjesec dana ćeš tražiti drugu knjigu jer samo ova nije dovoljna za kućnu upotrebu.
“Naučite C++ za Linux za 21 dan” sam htio kupiti pa sam malo istraživao o njoj, čitao reviews i slično. Kažu da nije nešto. Linuxa ima vrlo malo u toj knjizi, uglavnom je generalno o C++. Čovjek bi pod tim naslovom očekivao konkretne IDE, toolkite, specifičnosti a ne školu C++ sa kratkim osvrtom na Linux.
Od ovog ostalog koliko vidim pola je ili zastarjelo ili na temu Redhata :shock: šta će kome to, mi smo Ubuntu korisnici :lol: Ovo “Linux - Moćni alati” djeluje zanimljivo, ali je prilično skupa i pretpostavlja neko predznanje. Mada ako želiš malo ući u problematiku ja bih kupio ovo pa ako nešto nije jasno pitaj ovdje
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0782142265/ref=ase_roderwsmithshome/104-6497448-9621508
Deveto poglavlje - Kako zaobići automatsku konfiguraciju
Kad sam tek počinjao onda sam se vodio knjigom Slackware Linux Unleashed, koja je pisana za Slack 4, i Linux Admin Made Easy, koja je isto za Slack 3 ili 4…
Onda čovjek skuži principe i man stranice i tldp i onda knjige postaju nepotrebne. Knjiga za KDE ? svašta.
[quote]
“Naučite C++ za Linux za 21 dan” sam htio kupiti pa sam malo istraživao o njoj, čitao reviews i slično. Kažu da nije nešto. Linuxa ima vrlo malo u toj knjizi, uglavnom je generalno o C++. Čovjek bi pod tim naslovom očekivao konkretne IDE, toolkite, specifičnosti a ne školu C++ sa kratkim osvrtom na Linux.[/quote]
Predpostavljam da je prevedena sa engleskog. Orginalna verzije itekako spominje linux . Cesto se govori o razlikama kompajlera, dodavanje i oduzimanje prava i vlasnika datoteka, header-datoteke koje su specificne za linux itd… Ipak bi preporucio C za 21 Dan umjesto C++ za 21 Dan.
Gomez mi je dao jednom dobar link pun literarure u e-formatu(engleski) koji nazalost nemam memorisan ovdje na racunaru.
Ako pricas Njemacki i interesuje te programiranje:
http://www.fun-soft.de/ebooks.php
GTK+ :
http://www.pronix.de/modules/C/gtk/
C.
http://www.pronix.de/modules/C/openbook/
Nazalost mi na nasem jeziku nije poznat nijedan link a iskreno da kazem, draze su mi prave knjige jer stvarno nevolim dugo da buljim u monitor. :smt118
Pozdrav,
Najbolja knjiga koju sam ja vidio na našim jezicima jeste “Unix do kraja”. Fakat je mnogo toga ogbrađeno.
Što se tiće literature o kojoj Baby govorio radi se o O’Reilly dokumentaciji koje imamzaista tonu, ali pošto radimo backup (usporava strava server) link ću kasnije objaviti…
@gomez: ma ti si pravi administrator
ne znam od nasih knjiga sam procitao Unix do Kraja koja je pravo dobra. takodjer sam citao Linux+ Certification Bible, Fundamentals of Unix (cisco press) i tako dalje… najvise me je pridobila Fundamentals of Unix by Cisco Press, od Solarisa pa nadalje sve je temeljito obradjeno. Cool stvarka, mada se trenutno bavim citajuci: “Implementing, Managing, and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Network Infrastructure: Network Services”. pravo jak curriculum
Hvala, hvala, administrator mi kaže… 8)
Super literaturu čitaš…
[quote]
Predpostavljam da je prevedena sa engleskog. Orginalna verzije itekako spominje linux . Cesto se govori o razlikama kompajlera, dodavanje i oduzimanje prava i vlasnika datoteka, header-datoteke koje su specificne za linux itd… Ipak bi preporucio C za 21 Dan umjesto C++ za 21 Dan.[/quote]
Ne znam govorimo li o istoj knjizi Babysitteru?? Pogledaj sve ove reviewse:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0672318954/102-1607596-7552159?v=glance
"The book is a so-so introduction to C++ the language, but doesn’t offer any useful Linux-specific information (if you want to program in Linux, you probably already know what vi and emacs are, and how to open a command-line)."
"Unfortunately, it is quickly apparent that TEACH YOURSELF C++ FOR LINUX IN 21 DAYS is actually just Sam’s TEACH YOURSELF C++ in 21 DAYS with a couple of token references to the GNU Compiler Collection, and a very out-of-date “bonus week” added. "
“Another problem stemming from the fact the most of the authors aren’t Linux programmers, one that consistently shows throughout the book, is the authors’ lack of familiarity with free software and the GPL. As a result, the chapter on software design shows a process best suited to the programming department of a corporation, where everyone can get together every morning to discuss the project, and this would not be very efficient in the Linux world of international contribution over distance. A glance at the authors’ experience shows they may not be dedicated to ideals of the GNU Public License and open-source software, for example Jesse Libery is now consulting on the .NET project. I would urge anyone wishing to program on Linux to use resources written by actual Linux programmers.”
“This book is not Linux programming; it is C++ programming. There are 26 days of programming of which only 5 ( 22 - 26 ) are dedicated to Linux. If you are looking for a Linux dedicated book this is not it.”
“This book is full of mistakes. It also begins by teaching you to program one way, and then tells you that this is wrong. I picked up this book as a refresher, because I have not done any C++ or UNIX in 10 years, but even I could pick out the mistakes in the book. It does not explain the important aspects of C++ very well, skipping over most things with just a cursory description of what is going on. Do not get this book…”
“Also, in the sections of system calls (threads and pipes), the example code only shows wrappers around the actual calls needed, and they only show the definition of that wrapper class, not the implementation. I guess if I want to find out exactly how to create a thread or named pipe, i’ll have to dig elsewhere.”
http://www.york.lug.org.uk/bookrevs/cpp.shtml
"This is not the end of the book, though. A final “bonus week” covers Linux-specific topics: (…) Although this was probably included so they could put “Linux” on the front cover, this week is almost entirely worthless. Firstly, almost all is Unix- not Linux-specific, and it’s also too brief to be of real use (it’s just an introduction)."
“SAMS also publish a book called “Teach Yourself C++ in 21 Days”, which is essentially the same book (the examples and most of the text are equivalent), without the bonus week, and GNU C++ is replaced by Microsoft C++. In the Linux book, examples of program names all end in .exe, so the origin of the book is quite clear.”
pravo dug URL
"This is the same as the Sams Teach YourselfC++, with a little of the Linux toolsexplained. (…) Days 22-26(extra) go into the Linux tools, but reallyjust shows that you need to get another bookto learn the subject."
Ovo je samo za 10ak minuta što sam mogao naći. Praktično svi se slažu da ova knjiga jedva ima veze sa Linuxom!
Edit: skraćujem url da se ne razvaljuje forum.
Evo danas sam uzeo knjigu Linux na radnom mestu (Linux journal press).
Pa je prelazim polahko hehehe
U ULK biblioteci imamo:
-> “Mastering Linux” - Arman Danesh
-> “Unix do kraja - za sistem administratora” - Robin Burk, David Horvath…
-> “Unix za neupućene” - Levine & Young
-> “Linux in a nutshell” - Ellen Siever
-> “Linux Unleashed” 3rd - Tim Parker
Ako nekoga interesuje neka knjiga, mozemo je posuditi. Ne znam koliko imam(o) e-books, ali ako nekoga interesuje mogu poslati listing.
Uglavnom, (skoro pa) bilo koja knjiga za početnike je (za početak) sasvim dovoljna. Kasnije pređeš na man stranice, /usr/local/doc, pa source code… i nema zaustavljanja. :mrgreen:
gomez: znam da je literatura pravo dobra, hoces da ti posudim da citas ?
bono: imas li CCNP curriculum trebao bi mi, ne daju mi se pare za CCNP obuku…
Pozdrav,
U pairnom formatu imam:
Stopping Spam - Alan Schwartz & Simson Garfinkel
DNS & Bind - Paul Albitz & Cricket Liu
Programming Internet Email - David Wood
Practical Unix & Internet Security - Simson Garfinkel & Gene Spafford
Unix do kraja - Robin Burk, David Horvath
SuSE User & Administratirs guide
Pored ovoga imam nekoliko CD-a dokumentacije. Ako kome šta treba neka se obrati.
Dobro, dobro Vedrane, vjerujem ti da nije neka. Ja sam je kratko iznajmio iz Bilioteke ovdje kod mene. Kao sto je gore navedeno, nema puno veze sa “programiranje za Linux” nego je vise skoncentrisana na C++. Ja sam si lično kupio C za 21 Dan i pravo je dobra(prevod sa eng. na Njem.).
Ionako bi preporučio “kućnim” korisnicima da negube vrijeme oko C++, nego da se skoncentrišu na administratorske alate kao npr. shell, Perl itd, i kao što Amila kaže “čitanje man stranica”
:lol:
+stasemoze+
Koliko sam na brzinu mogla vidjeti nemam, ali mislim da bi ti Zajko tu mogao pomoci. :mrgreen:
Poslaću ti listing pa detaljno pregledaj.
cool, treba li ti southpark epizoda posto prema avataru vidim da si south park addict ako se ne varam. imam ove nove
Tnx, imam i ja. :mrgreen:
Kad smo već :offtopic:: Imaš li novi film? (javi na mail)