Linux madness

Ovako, imam 2 racunara jedan je stari (166 mhz, 48 ram memorije i HDD od 4.2 GB) drugi je noviji i ok je on.

E sad volio bih “nekako” da instaliram linux:
1. na tom “starom” racunaru i da ovaj noviji spajam na internet preko njega. (napomena, korisnik sam kablovskog interneta) e ima jedan problem, posto taj stari racunar nema usb, a vezu izmedju racunara i kablovskog modema mogu ostvariti preko usb-ea ili etherneta. e sad, ako ostavarim vezu preko etherneta, onda moram kupiti jos jednu mreznu karticu. i trebala bi mi “DEBELA” pomoc oko stimanja i interneta i networka na tom racunaru gdje je linux. :frowning: da li se kome da mi to, po mogucnosti, sto detaljnije objasni ?

 2. mogucnost jeste da instaliram na ovom novom racunaru onaj linux pod windowsom. (moze li se gdje skinuti sa neta), valja li to sta ? Trebalki mi uopste?

Eto ako nekome nije problem nek mi malkice pomogne, uputi, kako god :slight_smile:

…a zashto ne uradish instalaciju i jednog i drugog OS-a na tom novom rachunaru…mozda te nisam bash najbolje razumio…

kontao sam radi sigurnosti da idem preko linuxa na net
a treba mi windows da radim na njemu :slight_smile:

Ako ti win.masina nevisi cijeli dan na internetu onda ti je to besmisleno raditi.
Ako ti je samo radi sigurnosti , nabavi sebi firewal za win. . Zamisli da uvijek moras podizati dva racunara zbog interneta ( trosi struju,glasno i nervira ).
U protivnom mogu reci da su mrezne k. postale tako jeftine ( jeftinije od firewalla za win. ) da ih nije problem nabaviti i instalirati.

cijeli dan sam na netu. bas zato mi i treba

Stari računar:

(neke starije verzije IE će možda imati problema sa UTF-8 linkom… probaj ići na start.linux.org.ba pa potraži link Stariji računari desno)

Što se tiče etherneta: to uopšte nije problem podesiti, postoje vrlo fini grafički alati, pomoći ćemo ti. Osim toga, mislim da je veća patnja podesiti taj USB pod Linuxom :wink:

  • Linux pod Windowsom: ja bih ti naravno preporučio pravi Linux, a ti kako hoćeš. Ako si ono tipični kućni korisnik, ostavi dual-boot radi igrica. Sve ostalo ćeš manje-više moći i pod Linuxom, uz malo muke i privikavanja.

a taj WinLinux je li on ok, mislim ima sve iste osobine kao i ostale distribucije linuxa, gdje ga mogu skinuti itd ?

Iz mog iskustva sve distribucije koje se instaliraju na FAT filesystem (koje ne zahtijevaju reparticioniranje diska) su puno sporije nego linux na datotecnim sistemima za koje je napravljen da radi. Sve novije distribucije namjenjene malo “slabijim” korisnicima se lagano instaliraju i imaju autodetekciju i dosta su sigurne sto se tice gubitka podataka kod reparticioniranja tako da nemas rizika. A jos kod nekih imas instalaciju i na bosanskom.