Eh da vas pitam vezano za brzinu rada.Imam Pentium 3 , 500 Mhz, 256 RAM, graficka Nvidia GeForce 4 MX 64 MB ali kad instaliram Linux (probao sam SuSE 9,Red Hat 9,Slackware 9.1) sporo mi radi.Kad kliknem npr. na Home (Konquer) otvara ga veoma sporo dok u windowsu to ide , klik i u sekundi otvori.Jel to kod svih tako ili mi mashina nije OK ili postoji mogucnost da se to podesi u opcijama.
Kod mene je slicna konfiguracija isto PIII 500 Mhz samo ide 128 rama i ati radeon sa 64 MB graficka. Distribucija je slackware. Kad prvi put pokrenem nautilus (dakle u gnome-u kliknem na Home) treba mu 5 sekundi (otprilike), Kad zatvorim i ponovo otvorim odmah se podize.
A u kde-u mozes namjestiti da preloada konqueror. To ti vedran moze reci :))) kako …
Ako ti je brzina vazna isprobaj GNOME kao graficko okruzenje.
Kolika ti je swap particija? Da li je instalacioni proces prošao bez grešaka?
Sto se tice Windows Explorera odnosno Internet Explorera, treba imati na umu da to nije zasebna aplikacija nego dio operativnog sistema. Dakle kada na Linuxu otvaras Konqueror ili Mozillu, ona najprije treba da se napuni u memoriju, izvrse sve potrebne relokacije, pozovu dijeljene biblioteke itd. itd. dok se na Windowsu samo pozove funkcija koja je vec u memoriji i koja samo iscrta prozor.
Ako zelis da postignes slican efekat sa Konquerorom na ustrb memorije i sporijeg pokretanja samog sistema, imas u KDE Kontrolnom centru sekciju KDE Performance (ne znam tacno gdje se nalazi, stalno se to mijenja), tu imas opciju “Preload an instance on KDE startup” - time ces skratiti vrijeme pokretanja Konquerora na negdje oko 1 sekunde.
Ispod toga ne ide, makar ne dok se ne naprave znacajne izmjene u kernelu (2.6 ?), GCCu, ld.so, X-u (Xouvert? XFree 4.4 ?) i samom Qt i KDEu (3.2?)