Linux Mint je Ubuntu bazirana distribucija sa nešto dodanog vlastitog softvera. Generalni koncept je da nudi sve proprietary codece i Flash po instalaciji, klasičan UI nalik na onaj Windowsa, te nešto više GUI alata za detaljno podešavanje sistema po uzoru na RedHat/Fedoru i SuSE-ov YaST (nisu in house GUI alati, pretežno su stvari dostupne u Gnome-u ili drugim projektima koje su lijepo složene u Control Center aplikaciju).
Najbitnije novosti:
[list=]
[]Defaultni Window manageri / Desktop environmenti za Linux Mint su od ovog releasea njihov vlastiti Cinnamon 1.4 i MATE 1.2, istina, Mint 13 dolazi u dvije osnovne varijante, MATE verzija i Cinnamon verzija, tj. ne postoji verzija sa oba DE-a kako je prije bilo najavljivano, ali novi LMDE (Debian bazirani Mint) će biti u dual-DE verziji.[/]
[]Za razliku od verzije 9 koja je takođe bila bazirana na Ubuntu LTS-u (Lucid), Linux Mint 13 Maya je LTS release i sa aspekta Linux Mint zajednice te tako obećavaju punu podršku za MATE i Cinnamon izdanje do Aprila 2017.[/*]
[/list]
Koristim Linux Mint 12 i zadovoljan sam. Posto je ova 13 LTS volio bih da uradim upgrade na Linux Mint 13 ali sistemom nekog upgrade-a, da mi ne dira podatke niti postavke. Ako moze kratko uputstvo ili link gdje je objasnjeno kako se to radi bio bih zahvalan.
Pa dobro ovo sam i ja znao, ali mi se ne radi ovaj backup (citaj puno giga) pa sam probao po ovome tutorialu http://www.code-authors.com/ftopict-4145.html. Odradio sam bruku nekih apdejta ali na kraju mi jos uvijek stoji Linux Mint 12.