Linux Mint 13 izasao

31.05.2012.

[h]Linux Mint 13 - Maya je stabilno izdanje[/h]

Linux Mint je Ubuntu bazirana distribucija sa nešto dodanog vlastitog softvera. Generalni koncept je da nudi sve proprietary codece i Flash po instalaciji, klasičan UI nalik na onaj Windowsa, te nešto više GUI alata za detaljno podešavanje sistema po uzoru na RedHat/Fedoru i SuSE-ov YaST (nisu in house GUI alati, pretežno su stvari dostupne u Gnome-u ili drugim projektima koje su lijepo složene u Control Center aplikaciju).

Najbitnije novosti:
[list=]
[
]Defaultni Window manageri / Desktop environmenti za Linux Mint su od ovog releasea njihov vlastiti Cinnamon 1.4 i MATE 1.2, istina, Mint 13 dolazi u dvije osnovne varijante, MATE verzija i Cinnamon verzija, tj. ne postoji verzija sa oba DE-a kako je prije bilo najavljivano, ali novi LMDE (Debian bazirani Mint) će biti u dual-DE verziji.[/]
[
]Za razliku od verzije 9 koja je takođe bila bazirana na Ubuntu LTS-u (Lucid), Linux Mint 13 Maya je LTS release i sa aspekta Linux Mint zajednice te tako obećavaju punu podršku za MATE i Cinnamon izdanje do Aprila 2017.[/*]
[/list]


Mate izdanje


Cinnamon izdanje

Originalni press release:
http://www.linuxmint.com/rel_maya_whatsnew.php

Valjda nisam ofulao temu…

Koristim Linux Mint 12 i zadovoljan sam. Posto je ova 13 LTS volio bih da uradim upgrade na Linux Mint 13 ali sistemom nekog upgrade-a, da mi ne dira podatke niti postavke. Ako moze kratko uputstvo ili link gdje je objasnjeno kako se to radi bio bih zahvalan.

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2

Pa dobro ovo sam i ja znao, ali mi se ne radi ovaj backup (citaj puno giga) pa sam probao po ovome tutorialu http://www.code-authors.com/ftopict-4145.html. Odradio sam bruku nekih apdejta ali na kraju mi jos uvijek stoji Linux Mint 12.

Kod svake nove instalacije sistema ili upgrade-a, prva tri koraka otprilike izgledaju ovako:

  1. Odraditi backup svih (bitnih) podataka.
  2. Provjeriti da su svi (bitni) podaci uredno backup-ovani.
  3. Ne zaboraviti uraditi backup svih (bitnih) podataka.

Preskakanjem ova tri najbitnija koraka, prije ili kasnije zaplakat ćeš gorko. Ako misliš da će te particije spasiti, zaplakat ćeš još jednom.

Cinnamon je totalno unstable, a MATE ne zna šta hoće od sebe.

Danas instalirao novom kolegi 13, Cinamon. Defaultno nece da boota sa nouveu driverima. Instalirao nvidia proprietary i sve radi kako treba.

Ja sam na cinnamonu vec mjesec dana i nikakvih probema nije bilo