Linux Mint Debian Edition - LMDE opšta diskusija

Pozdrav,

vidim da nema pokrenuta tema za ovaj distro, a s obzirom da više nema podforuma “Ostale distribucije” (možda sugestija administraciji da vrati navedeni podforum) učinilo mi se najpodesnijim da temu otvorim ovdje.

Nakon prelaska sa Ubuntu 10.04, koji je bio fantastičan, na Ubuntu 11.10 shvatio sam da je vrijeme da potražim distro koji je prijemčiviji za običnog korisnika (koristiti kao windows samo hoću da mi je Linux) i googlanjem naletim na ovu. Ako LMDE znači Debian stabilnost sa Mint “začinima” onda je, po meni, to prava distribucija za one kojima je dovoljno da im sav hardver koji imaju normalno radi i da u softverskom dijelu mogu imati aplikacije potrebne za svakodnevnu upotrebu. Odlična stvar (barem za mene) je i rolling release, jer, mene lično smara čest prelazak na nove verzije i iznenađenja (često neugodna) koja me čekaju sa novim verzijama.

E sad, šta može biti “mahana” za običnog korisnika je da je instalacioni DVD sa testing repozitorijima za Debian(!) Ali, Mint zajednica je dala uputstvo za prelazak na stable http://community.linuxmint.com/tutorial/view/443 tako da se nadam najboljem od Debiana i najboljem od user-frendly pristupa. Instalaciju LMDE planiram danas u toku dana.

Sva mišljenja, komentari, iskustva, prijedlozi vezani za temu su dobrodošli.

[quote=big.muzzy]…

E sad, šta može biti “mahana” za običnog korisnika je da je instalacioni DVD sa testing repozitorijima za Debian(!) Ali, Mint zajednica je dala uputstvo za prelazak na stable http://community.linuxmint.com/tutorial/view/443 tako da se nadam najboljem od Debiana i najboljem od user-frendly pristupa. Instalaciju LMDE planiram danas u toku dana.

Sva mišljenja, komentari, iskustva, prijedlozi vezani za temu su dobrodošli.[/quote]

E neće ići i pare i jare, jarane :wink: Ako je “mahana” testing repozitoriji, a cool “rolling” distribucija, moraš se odlučiti za jedno, jerbo samo “testing” i “unstable” mogu biti tretirani kao rolling, nikako “stable” (osim ako Mint-ovci nisu “izmislili” nešto).

Generalno, vjerujem da je LMDE kvalitetna distribucija, makar sudeći po komentarima.

S druge strane, interesantno je koliko su neki Ubuntu korisnici nestrpljivi i razmaženi, te hoće da im je baš sve potamam, a da ne moraju mrdnuti prstom. A ako im slučajno ispadne zalogaj mimo siperčića, zapomažu na sav glas, da ih sav komšiluk čuje. Nekad mi bude žao ljudi koji razvijaju distro, koliko truda ulažu, a koliko se pljuje po njima. (big.muzzy, ovo je generalna konstatacija, ne na tvoj račun)

Ako već koristiš Ubuntu neko vrijeme, možda je bolje da sačekaš sljedeće izdanje (koje je, btw, LTS), nego da šaltaš distribucije, jer idealnu nećeš naći. Posebno ako planiraš prebacivati repo-e na “stable”, zašto onda jednostavno ne koristiti Ubuntu LTS, koji su puno stabilniji od “običnih” šestomjesečnih izdanja? Ne vjerujem da ćeš prelaskom na LMDE ostvariti neku značajnu korist…

[quote=big.muzzy]Pozdrav,

vidim da nema pokrenuta tema za ovaj distro, a s obzirom da više nema podforuma “Ostale distribucije” (možda sugestija administraciji da vrati navedeni podforum) učinilo mi se najpodesnijim da temu otvorim ovdje. [/quote]
Podforum “Ostale distribucije” je obuhvaćen podforumom “Opšta Linux pomoć”, pa je i u opisu tog podforuma tako i naglašeno.
Što se tiče deriviranih distribucija kao što je LMDE preporučujemo da se diskusija o njima drži u okviru teme za baznu distribuciju (Debian) jer su većinom srodni problemi i pitanja.

@meho_r bojim se da takvim pitanjima skrećeš temu na kritiku Ubuntua čemu pogotovo nije mjesto u Debian/LMDE temi. Ko hoće da koristi distribuciju XY - neka koristi, njegova stvar, naše je da pomognemo ako možemo ili da šutimo.

[quote=vedran]
Podforum “Ostale distribucije” je obuhvaćen podforumom “Opšta Linux pomoć”, pa je i u opisu tog podforuma tako i naglašeno.
Što se tiče deriviranih distribucija kao što je LMDE preporučujemo da se diskusija o njima drži u okviru teme za baznu distribuciju (Debian) jer su većinom srodni problemi i pitanja. [/quote]

znači potrefio sam gdje postaviti temu :slight_smile:

[quote=vedran]
[…]

@meho_r bojim se da takvim pitanjima skrećeš temu na kritiku Ubuntua čemu pogotovo nije mjesto u Debian/LMDE temi. Ko hoće da koristi distribuciju XY - neka koristi, njegova stvar, naše je da pomognemo ako možemo ili da šutimo.[/quote]

Naprotiv, ovaj put komentar je bio u korist/odbranu Ubuntu-a, opaska na

[quote=big.muzzy]
[…] Nakon prelaska sa Ubuntu 10.04, koji je bio fantastičan, na Ubuntu 11.10 shvatio sam da je vrijeme da potražim distro koji je prijemčiviji za običnog korisnika (koristiti kao windows samo hoću da mi je Linux) i googlanjem naletim na ovu […][/quote]

Kako rekoh, iako LMDE slovi kao kvalitetna distribucija, ne vjerujem da će krajnji korisnik osjetiti neku razliku u odnosu na Ubuntu LTS. Osim možda Unity-ja i Gnome 3 tweak-a, te preinstaliranih codec-a.

mislim da se tema kreće u pogrešnom smjeru … :confused:

OK, nazad na početak. Ako želiš rahatluk rolling distribucije, morat ćeš repozitorije ostaviti na “testing”. Iz mog iskustva sa Debian-om, testing je sasvim OK, nisam imao nekih ozbiljnijih problema (uz napomenu da nisam radio dnevni, već sedmični update). Imajući u vidu kako raja oko Mint-a radi, vjerujem da će mogućnost pojave problema biti još manja.

Lično sam testirao samo LMDE sa Xfce. Ama to skače, to skiči, to leti :slight_smile: Odličan. Ubilo se za starijih mašina.

Debian testing je stabilniji od najstabilnijeg Ubuntu-a… : ). Ono Ubuntu>unstable>testing>stable : )

[quote=meho_r]OK, nazad na početak. Ako želiš rahatluk rolling distribucije, morat ćeš repozitorije ostaviti na “testing”. Iz mog iskustva sa Debian-om, testing je sasvim OK, nisam imao nekih ozbiljnijih problema (uz napomenu da nisam radio dnevni, već sedmični update). Imajući u vidu kako raja oko Mint-a radi, vjerujem da će mogućnost pojave problema biti još manja.

Lično sam testirao samo LMDE sa Xfce. Ama to skače, to skiči, to leti :slight_smile: Odličan. Ubilo se za starijih mašina.[/quote]

odlučio sam se za stable, zasad :smiley: sistem instaliran, urađen upgrade. Onako na prvu, čini mi se da hardver odlično reaguje (po prvi put mi nije bilo potrebno dodatno podešavanje wireless-a). Idemo dalje tragati za problemima :slight_smile:

A gdje dodje Ubuntu LTS?

A gdje dodje Ubuntu LTS?[/quote]

Ubuntu je Ubuntu… ma kako ga Mark i kompanija zvali :smiley:

i da… LTS samo znaci da ce Canonical da radi security zakrpe X godina… ne znaci da je stabilan

debian se stabilizuje po jedno 10 godina pa onda kad ostabili izađe, tako da paketi koje zapakuju u release oficijelo više nisu podržani od developera istih, npr KDE i GNOME

i da… LTS samo znaci da ce Canonical da radi security zakrpe X godina… ne znaci da je stabilan[/quote]

još kad bi nam reko šta je to stabilnost

Evo da skinem prašinu i paučinu sa teme nakon dužeg vremena. Isprobavam LMDE 201303 u Virtualboxu da ga pokušam dotjerati za svoje potrebe, ako uspijem, nekad uradim i instalaciju na disk. Host je Xubuntu 12.04. Primjetio sam da mi ne radi skrol (klikovi rade) na mišu Logitech M215 i to na Firefoxu, na drugim aplikacijama nisam provjeravao. Isto tako, ne prepoznaje mi USB stik, nije samo automatski mount u pitanju, nema ga ni u fajl menadžeru. Miš radi (barem djelimično) na jednom portu, stik ne radi na drugom. Miš je, doduše, bio povezan i za vrijeme instalacije. Sve vezano za USB - portovi, miš, stik je 2.0.

Unaprijed zahvalan.

Ukoliko treba, pokrenuću novu temu, pošto ova u naslovu ima opštu diskusiju, a ja pišem o konkretnom problemu.

kako ne shvatate - debian koristi pravu definiciju rijeci “stable” - stabilno je nesto sto se ne mijenja vise nikad i nikako. :slight_smile:

[quote=nidla][quote=amar-ze][quote=nedim88]

i da… LTS samo znaci da ce Canonical da radi security zakrpe X godina… ne znaci da je stabilan[/quote]

još kad bi nam reko šta je to stabilnost[/quote]

suporotno od onog sto ljudi dozivljavaju kad koriste Ubuntu :slight_smile:

Što odgovarate na post od prije 15 mjeseci? Vratite se na temu.

to je bar lako Debian rulez :), i da nije njega nebi bilo distribucija koje pocivaju i ovise o njemu Mint odrzava hrpica ljudi i vise su doprinjeli Open Source nego Ubuntu u tako kratkom vremenu a o Ubuntu sam i previse govorio da bi bio vrijedan :slight_smile: LMDE sigurno nebi bio los da poprave par stvari ali i tu ima progresa samo meni je licno pored majke debiana obsolete ali za pocetnike koji hoce da se nebave linuxom codecima i sl sigurno ok