Linux mint i internet

Pozdrav svima,
evo tek sad sam se registrovo ovde na forum jer imam jedan problem koji pokusavam rijesiti, pa se nadam da mi neko moze pomoci…
ovako, vec dva dana pokusavam uspostavit konekciju na linuxu, i citao sam i teme sa ovog foruma za pomoc, nije pomoglo nista, pa da krenem ispocetka
wireless kartica: d-link dwl-g510
internet: zona

ovako, nakon instalacije linuxa (preko wubi) i pokretanja istog, pojavi mi se u donjem desnom uglu da se mogu konektovat na wireless network, to i uradim, na zonu (antena koju koristim i preko win-a) i otvorim terminal, pokrenem pppoeconf i sve fino pratim, upisem username i sifru, i dogodi se sljedece…
pise da je sve aktivirano, samo da ukucam pon dsl-provider (valjda je pon komanda, ne sjecam se tacno, pocetnik sam)
pojavi mi se samo ‘you have to be in dip group to use that command’, ili tako nesto…
nakon restartovanja, u donjem desnom uglu mi vise nema network connections, ne mogu se konektovat ni na antenu, a nakon pppoeconf mi izbaci error kako nije uspjelo da pronadje odgovarajucu karticu ili nesto slicno…

je li iko zna u cemu je problem ?
ako je objasnjenje previse lose, napisat cu ponovo, detaljno…
hvala unaprijed

Dva su nacina: da kucas “sudo pon” umjesto “pon” ili da ubacis usera u grupu dip sa “sudo adduser USERNAME dip” i onda odradis logout/login. Btw, zar na Mint 9 ne radi konekcija iz network managera?

ne znam bgm kako mint to radi, jer mi je ovo prvi susret sa linuxom…jbg :smiley:

evo uradio sam to, sudo pon dsl-provider
napise mi

plugin rp.pppoe.se loaded
RP.PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.5

i sta sad ??
internet i dalje ne radi, kad restartujem opet nestane u donjem uglu wireless networks, i pppoeconf mi ne daje apsolutno nista kad ga nakon ovog pokrenem…

pregledaj forum:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=30584#p30584

pa nam javi koja je revizija kod tebe (sudo lspci -v|grep 802)

usput ima i komanda “sudo plog” nju otkucaj poslije “sudo pon” pa nam i to javi…

Mislim da postoji neki bug u Mintu i inače ubuntu-baziranim distroima. I kod mene identična situacija u Mintu 8, Ubuntu i Kubuntu 10.04. Prilikom prvog pokretanja sistema Network manager radi, konektujem se bez problema, ali nakon prvog restarta kao da WiFi kartica nestane iz sistema (bar što se GUIa tiče). Što je najgore, i konektovanje preko konzole je dosta problematično (osim u Mintu).

revizija je c…a sudo pon nakon sto je nestalo ovo izbaci samo 2 errora, ili tako nesto…morao bih ponovo instalirat mint, pa opet sve uradit…

ne moraš, može se valjda pokrenuti live?

bitno je šta kaže sudo plog (log)

Pozdrav svima i ja sam novi kako na sajtu tako i sa linuxom i imao sam dodir sa fedora,ubuntu 10,4 i evo juče instaliram mint,fedora mi je poprilično bezveze bila,ubuntu mi se svidio onoliko koliko sam ja sam uspio postaviti kojekakve postavke i fensi stvari a sa mintom sam mislio da ću biti zadovoljan onoliko koliko koristim net i računar uopšte dok u stvari nisam…što se tiče interneta adsl mi je mreža i bez problema je net ali nisam zadovoljan oko mojih private postavki,sve što postavim po svome prilikom gašenja računarapostavke se promjenu i ne budu čak ni po defaultu,recimo stavim sliku neku svoju na desktop nakon paljenja računara nema je više tu,zatim 3 d postavke ne mogu da aktiviram,one na desktopu,švrljao sam po compizu ali ništa?

Prvo,sto se tice desktopa.Slika ti se nalazi vjerovatno na nekoj ntfs ili ti ga windows particiji a po defaultu u mintu kao i u ubuntu-u prilikom podizanja sistema ne mount-aju se ntfs particije,tako da ako ti se slika na njima nalazi normalno je da ti je nema jer se disk nije mount-o.
Ono sto treba da uradis jeste da si skines ntfs-3g program kojim ces omoguciti auto mount ntfs particija i onda ce slika da ostane.
Dalje,sto se tice 3d-a.Prvo moras instalirati restricted driver-e za graficku svoju da bi ti radili.Nadji u opciji Hardware Drivers,trebalo je vec to da ti prepozna i da te obavijesti ako ih uopste i mozes instalirati.BTW o kojoj se grafickoj radi?

Ako su 3d efekti radili na Ubuntu a ne rade na Mintu biće da je upravo problem u restricted driver-ima odnosno ne treba ih koristiti?

mlada partizanka je upravu, što se tiče slike,jer nisam particionirao nego samo snimio preko xp-a da vidim koliko mi se svidja mint,a što se tiče grafičke neka je intelova integrisana 64 mb,znam nije ni ona nešto ali trebali bi efekti raditi kao na ubuntu,a ubuntu nisam instalirao na ovaj računar nego na neki drugi,koji je tek nešto malo bolji od ovoga…Znači kod mene je problem u particioniranju(neparticioniranju) zbog mounta prilikom dizanja sistema i instaliranja drivera za mint?Hvala na odgovorima,a ja ću još malo o sličnim i drugim problemima sigurno da se javim jer ovo mi je jako interesantno…

Intelova integrisana kažeš… koja verzija Minta?

linux mint 9 isadora

Mogu samo reći da je Ubuntu prošle godine imao dosta problema sa Intelovim integrisanim karticama i da je to riješeno u verziji 10.04 na kojoj je i taj Mint baziran, ali moguće da su nešto opet zeznuli u međuvremenu.

Mogu i ja potvrditi evo da na jednom laptopu mi je Ubuntu 10.04 imao odmah aktivirane efekte tj tu mogucnost a sa Mintom novim isto nije moglo,a zbog cega,ne znam.Garant su “Mintovci” nesto zeznuli:-).Bio mi je Ubuntu i maxuz sam Mint stavila da vidim.Takodje se radi o Intelovoj integrali.

Da uprao tako jer i ja sam na jedan računar instalirao ubuntu 10.4 i efekti su odmah radili dok na mintu ne mogu ništa sa njima uopšte ih ne podržava pa moguće i da je do grafičke…

Sad kad si objasnio i meni je cudno. Dosad nisam nailazio na probleme sa integriranim intelovim grafickim. To su mintovci nesto mozda zeznuli. Ima li driver update u Synapticu (mint koristi Synaptic jel?). Btw, mozda nije openGL podrska instalirana pa pogledaj i to malo. Sta se desi kad upises u terminal compiz --replace?

Zdravo Imam i ja jedno mozda za Vas ostale glupo pitanje, ali obzirom da sam pocetnik Linux sistema…Win mi smeta bugovi virusi i sl…treba mi stabilan sistem radi dokumenata…Razmisljao sam o Ubunut-u ili Linux mint-u…POkusao sam dici Ubunut medjutim ne razumijem kako postaviti internet konekciju, koristim Cable modem . POkusaovao sam x puta medjutim bezuspjesno…Molim za pomc.Hvala
znaci
tip konekcije : cable moded static IP
mrezni adapter : Realtek 8167
da ne listam po forumu uglavnom su tebe za bezizno spajanje ili adsl…ako neko zna, zamolio bih za prijedlog…hvala

probaj potraziti svoj problem na forumu, ima tona threadova kako postaviti konekciju http://forum.linux.org.ba/search.php