Ocekujes li novi MIT ovdje?
Nije da BiH cvati sa fakultetima koji imaju koliko toliko linuxa u planu…tako da je i ovo vise nego sto se inace nudi na srodnim fakultetima u sirem okruzenju. I nemoj me tjerati da branim FIT, ne volim ga ni ja lol.
kako god mi (vedran, adioe3 and myself) smo neki dan “uzorali” jednu njivu, pardon, laboratoriju sa ubuntu 7.04 na ETF-u, samo nam neki miševi nisu radili hehe
ETF je takođe član MSDN AA (link), što ne znači da treba prodati akademski integritet za sitne pare.
Meni to nije neka vijest, sve laboratorije na ETFu (osim jedne) su dual boot, a Linux se obrađuje i koristi na najmanje 4 različita predmeta.
Vec nekoliko dana bjezim od ovog posta, jer znam da kolege koje su iznijele svoje misljenje, ce ostati pri tom misljenju i djaba mi trud, ali da bi mogao ciste duse prelistavati forum, moram napisati nesto.
Naravno, “svaki cigo svoga konja hvali”, pa tako i ja moram reci da kolege koje ne zele da se FIT spominje u istom kontekstu sa IT-om, cine veliku uvredu onima koji se bave ovim zanatom i naravno studiraju na navedenom fakultetu.
FIT jeste clan MSDN AA i ima par asistenata koji guraju taj model unutar institucije, ali zasigurno ima i nekolicinu asistenata koji podrzavaju drugu frakciju. Na nekim predmetima na visim godinama, cak i imate blagu prednost ukoliko obradjujete teme vezane za linux, ili ukoliko programirate bilo kakve aplikacije koje mogu biti primjenjive pod linux distribucijama.
Na drugu stranu, sto su svi asistenti zatrpani pripremama DL materijala, predavanja i ostalim aktivnostima, pa mozda nemogu ispuniti vasa ocekivanja, ali svaki student koji izadje s bilo kakvom idejom vezanom za linux i slicne projekte tamo je dobro dosao i bice zasigurno podrzan, koliko profesori i asistenti imaju vremena i mogucnosti.
student
Nije tacno nije tacno nije tacno i nije tacno!
Sminka sminka sminka, e nece i ovdje.
Ja sam (sad trebam pocet pricat u svoje doba jel?) pljuvan gdje god bi spomeno svoje misljenje i to i od strane ucenika i od strane clanova univerziteta! Ako cemo i o programiranju mozemo i o tome isto, par puta na naj ocitije greske na koje im se ukazuje putem maila i ne odgovara se (jer mozda nema odgovora?) Ako treba trazit mailove i to cu uradit.
Ma mogu da i imenujem old skool nixere koji i kad bi prosli ispit bili ispitivani dodatno jer se brate samo hacka! Dobro to mozda i jest bio slucaj … al to nije peonta ove price. Pitanja u vezi linuxa na ISPITU su pronadji uljeza u / izmedju (bubam sad al fakat je tako bilo) /home i /var
Ja sam za doba studiranja radio na veoma zanimljivom projektu (www.wormux.org) … i sta mislis da li sam imo blagu prednost nad svojim fellow colegama, koji se prepiru ko je veci geek (ko ima vise neki rank sta vec u Warcraftu!)?
Covjece, jedini frajer kojeg tu trebate cjenit i pazi jedini profesor kojeg sam upozno (! >_<) je Leid. A ovakvu slicnu pricu TERRORA I UZASA ti mogu prepricat jos neki nixeri sa foruma, (naravno bivsi FIT-ovci) da ne bude da sam ja los il nesto. Opet necu imenovat, al jedan od osnivaca ovog citavog udruzenja kad je vidio bas knjigu iz programiranja je reko/rekla “UZAS”.
FIT je najbolji horror film zadnjeg desetljica,I vjeruj mi da mi je bilo tesko dok sam se prisjeco sad slika dok sam piso ovaj post.
Pricas ti za svog konja kolko oces, ja ne pijem te vode, a necu ni da drugi clanovi ovog foruma slusaju 7EBENE nebuloze i dubioze i price o WIN WIN WIN i na kraju ucili te svemu tome i ne budu nista od toga u VISTI! Jel treba primjarak te divne knjige OPERATIVNI SISTEMI u kojoj pored 200 strana WINDOWSA ima cak 2 stranice MacOSx i pola stranice Linux-a? Ma necu vise da pricam but me nerviras.
Mislim ja definitvno necu ostat bez rijecis posle ovakvih izjava. Dobro dosli malo na moj terotorij.
Slazem se sa vecim dijelom posta Turket/a i jednim dijelom posta Abs/a.
Eto sad kod voli, neka pronadje sta je istina.
Čovjek bi rekao da je, recimo, na anglistici dosta manje “nove materije”, pa neki profesori ne znaju za lingvistička
istraživanja iz 70ih godina - o babelfish-u da ne govorim.
Ovo je opći problem obrazovanja i odnosa univerzitetskog osoblja prema studentu u kojem ispada da smo mi tu
zbog njih… da prođemo ispit…
Koledži ujedinjenog svijeta u Mostaru imaju 20 laptopa lenovo c100 i 20 laptopa lenovo c200 sa windows xp i ubuntu feisty fawn… Nedavno je podignut linux server sa sambom, apache-om. IT Lab ima 20-tak iMAC-ova koji se koriste isključivo na nastavi ITGS-a. Administracija uglavnom koristi desktop računare sa windows xp operativnim sistemom, dok 5 profesora ima čast da koristi Ubuntu na najnovijim HP-ovim laptopima (koji su se iz mog ličnog iskustva pokazali kao hardverski superkompatibilni sa svim linux distribucijama. Ne treba posebno napominjati da se od uredskih paketa koristi isključivo Open office 2.2, dok na samo 2 računara imamo najnoviji MS Office.
Koliko sam primjetio srednjoškolci baš i nisu pokazali poseban interes da isprobaju linux iako im je to omogućeno na svim računarima koji su im dostupni.
Nadam se da je ovo bilo dovoljno konkretno…