Linux na fakultetima BiH

Pisem jedan clanak na temu zastupljenosti open-source softvera u nastavnim programima fakulteta sirom BiH, pa bih zamolio one koji imaju informacije iz prve ili neke druge ruke da ih proslijede privatno, a zasto ne i javno :slight_smile: Neki podaci su vec objavljeni na drugim temama, a informacije o ETFu Sarajevo posjedujem.

Unaprijed hvala.

ETF u Sarajevu ima Tempus Racunarski Istrazivacki Centar A sa brzim kompjuterima i na nekoliko njih je dual boot windowsa i linuxa, a na nekim ima neki cudan operativni sistem koji samo ispise GRUB i tako stoji ;))))

Lijep pozdrav,

Na Fakultetu Informacijskih Tehnologija u labu 1 postoji oko trideset računara (AMD Athlon XP 2500) i na svakom od njih postoji Linux instaliran u dual boot-u. U okviru predmeta “Uvod u operativne sisteme” Linux se proučava ua dva smijera i to: workshops i vježbe, ukupno šest sedmica. Nakon tih šest sedmica polaže se test iz vježbi i worshop-a i oba testa su uslovna za izlazak na polaganje ispita. Također, ocjena dobivena iz ovih tetstova ulazi u obzir kada se bude davala finalna ocjena (ne znam tačno koliko %).

U okviru Linux workshopa u okviru predmeta “Uvod u operativne sisteme” detaljno se obrađuju teme instalacije Linux operativnog sistema, uvod u korištenje Linuxove komandne linije i instalacija softvera. U okvuru vježba rade se teme direktno vezane za upoznavanje sa grafičkim okruženjima KDE i GNOME (Konqueror, Nautilus…).

Na drugoj godini u okviru predmeta “Savremeni operativni sistemi” rade se nešto ozbiljnije teme vezane za Linux administraciju (mysql, Samba…)

Toliko što se toga tiče.

Lijep pozdrav i sa poštovanjem

Ovo su totalno zastarjele informacije :slight_smile: Sada na svim računarima ima najmanje jedan windows i jedan pingvin koji je znao previše.

U BL na ElektroTehničkom faklutetu neki asistenti furaju Fedoru … mada nisam upućen u detalje o računarskom centru… znam samo da su im crna kućišta :wink:

Ne znam kakvo je stanje o prisutnosti Linuxa na ETF BL (mislim da se uči iz operativnih sistema), ali sam čuo jednu interesantnu priču. Kada sam ja bio 1-2. godina moj komšija je bio administrator računarske mreže fakulteta. Htio je da uvede Linux u upotrebu, ali niko drugi maltene nije znao ni o čemu on priča. Poslije mu je dodijalo da ih uvjerava, pa je dao otkaz na taj posao. Sad radi za neke Amerikance i njima administrira sisteme.
To je inače ovaj lik (maintainer): http://i18n.counter.li.org/reports/arearank.php?area=BA

Zna li neko kakve su laboratorije na ETF BL? Imaju li kakvu web stranicu?

Web adresa ETF BL je www.etfbl.net, pa probaj da nađeš tamo.

[quote] Sad radi za neke Amerikance i njima administrira sisteme.
To je inače ovaj lik (maintainer): http://i18n.counter.li.org/reports/arearank.php?area=BA[/quote]
Pošto Mandriva podržava/održava counter stranicu sumnjam da se radi o amerikancima (predpostavljam da su francuzi)… :slight_smile:

[quote][quote] Sad radi za neke Amerikance i njima administrira sisteme.
To je inače ovaj lik (maintainer): http://i18n.counter.li.org/reports/arearank.php?area=BA[/quote]
Pošto Mandriva podržava/održava counter stranicu sumnjam da se radi o amerikancima (predpostavljam da su francuzi)… :)[/quote]
Ma, taj posao održavanja Linux Counter statistike je mimo plaćenog posla.

AFAIK “vlasnik” countera je Linux International (što se vidi iz domene http://li.org), firma čiji je osnivač Linus Torvalds a direktor John “Maddog” Hall (u Makedoniji prozvan “Besno Kuče” hehe), a održavanje rekorda za pojedine države je volonterski posao isto kao npr. lokalizacija Mandrive :?

AFAIK “vlasnik” countera je Linux International (što se vidi iz domene http://li.org), firma čiji je osnivač Linus Torvalds a direktor John “Maddog” Hall (u Makedoniji prozvan “Besno Kuče” hehe), a održavanje rekorda za pojedine države je volonterski posao isto kao npr. lokalizacija Mandrive :?[/quote]
“vlasnik” ili ne - znam da sam sa doticnim mainteinoerom imao nekakvih diskusija oko kojih se nismo slagali - nakon cega mi covjek iz tadasnjeg mandrake odgovara - pa se ti sad kontaj :=)
helem nije ni bitno! :slight_smile:

Hehe, Makedonci su mnogo opasni :slight_smile:

Imaju dosta domaceg softwarea, gledao sam neke stranice takodje nisu loshe – ide im dobro - cini mi se.

Mitraljez = "Puskatatatatataatatatata"
Grupni Sex = "Tato i Mamo sz komsije na patos"
etc :slight_smile:

Za Tuzlu ne pitaj, nemaju pojma ni šta je Linux.

Pitanje Llinuxa na prostorima BIH jos uvijek ima cudnovat status,drzavne i ine institucije bi zasigurno pokazale vise intresa kada bi lokalni Administratori bili u stanju postaviti,administirati i njegovati kako mrezu,tako pojedine dijelove iste,a kako Administratore, ako bi smo Linux postavili kao mainstream tj opstu platformu u jednoj Institucij takodje se nesmije zaboraviti na korisnike a opste poznavanje rada sa racunarima je jednostavno nedovoljno ili ublazeno receno jedan od optercavajuci faktora.
BIH danas treba po pitanju Linuxa tj. Open Source pionire koji trebaju da naprave revolucionarna dijela kako u edukativnom tako i produktivnom pravcu,gdje se prvi tj. edukativni naciniti prakticno-povoljnim tj podesen na BIH potrebe i mogucnosti institucija koje koriste Informaticke usluge,produktivni pravac pojacati koristenjem Open Source rijesenja kao finacijski,i produktivni faktor.
Medjutim kao i mnogi resursi u nasoj (moj bivsoj)Drzavi ostaju neiskoristeni ili odlozeni do daljnjeg ,iako koliko vidim barem u ovom forum postoje korisnici tj. napredniji korisnici Linuxa koji imaju znanje i potencijal da uspjesno donesu Open Source i Linux na ove prostore.
Moj savjet istima je da svakodnevno rade na produbljivanju znanja i isto prakticno koriste,ali isto tako i da se ne zanemare LPI zertifikati kao ravan znanja i Internacionalna potvrda istog.Sa pozavanjem Linuxa kao i posjedovanjem zertifikata vecina ce zasigurno imati poslovnu buducnost dali u administrativnom ili edukativnom smijeru.

Zelim mnogim buducim Linux Administratorima,onima koji ce to da postanu kao i svim onim kojim Linux i Informatika nesto znace SRETNU NOVU 2006

da li neko ima tekst o openofficu?

U Mostaru na fakultetu informacijskih tehnologija se radi iz predmeta uvod u operativne sisteme i suvremeni os na suse distribuciji, vjezbe/workshop, a ne predmetu sigurnost i zastita informacijskih sistema se koristi backtrack live distro.
Na sistemskoj i mreznoj administraciji se isto pretpostavljam radi sa linuxom samo ne znam kojim distrom.
Na fakultetu strojarstva i racunarstva rade osnove shella iz predmeta skriptni jezici :S… to je koliko ja znam…

ulver spominje FIT i Suse nesto. FIT + Linux nigdje veze, drugo taj isti predmet OS je knjiga u kojoj samo pise o WINDOWS, 2 stranice linux-a i macOS. FIT + Linux nigdje veze, ljudi su totalni idioti sto se tice linux-a.

TAKO MOLIM DA SE FIT NE SPOMINJE U BILO KOJEM KONTEXTU VEZANOM ZA LINUX, ILI IT UOPSTE.

WHOOA, easy there…

U pravu si da je FIT MS orijentiran, MSDNAA cini svoje, ali da likovi totalni idioti u vezi linuxa tu se bas nebi slozio. Obadva predmeta imaju ravnomjernan *nix i win dio, ravnomjernost koja nije toliko mozda zastupljena u knjizi ali jeste na vjezbama i workshopovima gdje se radi instalacija i administracija linux i FreeBSD sistema kao i konfiguracija kernela :wink:

ulver, osim ako nisi jedan od ranika u istom, stvarno stvarno nemoj o FIT-u, bio sam student tu, i vidio sam sta i kako se tu radi. Linux …