Linux na Toshiba Satellite 2100 CDS

Zakleo bih se da sam jednom pisao o ovom laptopu ali nemogu naci?!?
Anyway…
Dobio sam jedan stari laptop, Toshiba Satellite 2100CDS i hocu da na njega instaliram Linux.
Prvo sam instaliroa RedHat 9 i nije bil problema - osim sto je bio jaaaaako spor.
Htio sam nesto “novije” pa sam krenuo sa SuSE 9.3 - nije htio ni da mrdne od pocetka. Onda sam probao 9.2 - medjutim krahira na 3. CD-ju. Ili nekad negdje “izmedju”. Mislim da je velika vjerovatnoca da problem moze biti i u samim CD-ovima.
Onda sam probao Fedora 3 i nista - kao i Mandrake 10.1 CE.
Probao sam i Ubuntu - medjutim javio mi da procesor ne podrzava Ubuntu (ili tako nekako?!?!?).
Onda sam na Linuxfestu prije par mjeseci dobio originalne Novel Linux Desktop CD-ove i - uspio sam. Instaliranje je roslo bez problema - osim sto sam, kada je testirao Internet konekciju, dobi oporuku:

wlan-bus-pcmcia configuration: ERROR: Inteface is not available
Koristim (tj. pokusavam da koristim :D) Linksys Instant Wireless Network PC card koju je Linux prepoznao od prve.

Upisao sam EESID i KEY, Default gateway. IP sampustio da odredi DHCP server - sto je ovaj i uradio: Toshiba je dobila IP 192.168.2.105.
Medjutim, kada sam pokusao da skoknem na internet:

[quote]An erro occurred whhile loading http://google.com:
unknown host google.com[/quote]
Takodje me malo buni jedna stvar: u Yast-u, na Network Cards Cinfiguraiton stranici, pod “Already configured devices” mi stoji

• Wireless Network Card
    Configured with DHCP
  • The Linksys Instant Wireless Network PC Card
    configured with DHCP
    odnoso, kad kiknem na Change dobijem:

[quote]NAME DEVICE IP ADDRESS
Wireless Network… wlan0 DHCP
Linksys Instant… wlan-bus-pcmcia DHCP[/quote]
Zasto imam dvije wireless kartice? ne vjerujem da ovaj moj model ima vec jednu ugradjenu wireless karticu?!? Bar nisam nasao u njegovim karakteristikama?

Ili jednostavnije: kako da se prikljucim sa Toshibom na kucnu mrezu i internet?
:smiley:

Hvala

Probaj u web pregledniku pristupiti nekoj IP adresi. Ili pingaj neku IP adresu.
Šta se nalazi u /etc/resolv.conf?

Negovoris nista da li je i gateway dodjeljen automatski ?
Da nepisem puno ucini nam uslugu i napisi sta iwconfig kaze !

Ma istinu da ti kazem, Suse je pravo nasminkan i pravi je ono red hat wannabe, al bolje je red hat il ti ga fedora il ti ga centos. Uzmi igraj se sa fedorom definitvno je cisca od susea. Il opet predji na neku ovako ¨cudnu¨ distirbiuciju, cistu skroz gdje ti namjstesis kolko ce ti cega bit. Isto imam toshibu notebook, i dossta sam probo distro i sve radi ok, al suse je fakat…

Bljak … odvratna … cisca malo sutra …

Ne shvatam kako ljudi mogu preporučivati RedHat/Fedoru/Centos početnicima, pa nema ni pola najosnovnijih GUI alata za podešavanje… ja se mogu snaći, ali ako si već snalažljiv sa shellom bolje onda koristi “čišću” distribuciju kao Debian ili Slackware.

[quote=afan]Onda sam probao Fedora 3 i nista - kao i Mandrake 10.1 CE.
Probao sam i Ubuntu - medjutim javio mi da procesor ne podrzava Ubuntu (ili tako nekako?!?!?).[/quote]
Probaj Mandriva 2006 :wink:
Za Mandrake 10.1 - ako neće uopšte da se starta instalacija, probaj u boot prompt CDa ukucati “alt1” (bez navodnika) pa ako ni to ne pomogne “linux noapic nolapic”. Ako je nešto drugo, javi šta je pa da vidimo.

[quote=afan]An erro occurred whhile loading http://google.com:
unknown host google.com[/quote]
Ovo ti znači da ne može pristupiti DNS serveru. Moguće je da samo treba ukucati DNS servere, a moguće je da ti mašina nije pronašla default gateway. Obzirom na tvoje ranije postove čini mi se da je ta tvoja mreža žešće miskonfigurisana i pravo je čudo da išta radi :wink:

Provjeri još jednom karakteristike :wink: a može biti i greška.

[quote=bono]Probaj u web pregledniku pristupiti nekoj IP adresi. Ili pingaj neku IP adresu.
Šta se nalazi u /etc/resolv.conf?[/quote]

[quote]ping xxx.xxx.xxx.xxx (neka IP adresa)
connect: Network is unreachable[/quote]

[quote]linux: cat /etc/resolv.conf
search site
linux:[/quote]
?!?

[quote=sahbaz]Negovoris nista da li je i gateway dodjeljen automatski ?
Da nepisem puno ucini nam uslugu i napisi sta iwconfig kaze ![/quote]
Gateway sam ja upisao, pokupio sa drugog kompjutera. :smiley:
192.168.2.1

[quote]linux: iwconf
lo no wireles extensions
wlan0 IEEE 802.11-DS ESSID:“pasalic” Nikcname:"pasalic"
Mode: Auto Frequency:2.462 dBm
Retry min lmit: 8 RTS thr:off
Encryption key: off
Link Quality: 80/92 Signal level: -46dBm Noise level: -98dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 invalid misc:0 Missed beacon:0

sit0 no wireless extension.

linux:[/quote]
Ovo “Encryption key: off” jel’ to KEY kojim se pristupa na wireless network?

Pa, to nije rjesenje mog problema, da promjenim distro. u stvari, to ije rjesenje NIJEDNOG problema da promjenim distro.
Suse je dobar i stvar je u tome da JA nesto radim pogresno a ne greska/bug u ditrou.
:smiley:

[quote=vedran]Probaj Mandriva 2006 :wink:
Za Mandrake 10.1 - ako neće uopšte da se starta instalacija, probaj u boot prompt CDa ukucati “alt1” (bez navodnika) pa ako ni to ne pomogne “linux noapic nolapic”. Ako je nešto drugo, javi šta je pa da vidimo.[/quote]
Ma, htio bih nauciti koliko toliko JEDAN distro. Kasnije ce mi biti lakse se prebacivati sa distro-a na distro - kad vec imam neko predznanje. Mandrake, Fedora, SuSE, Debian… svi oni imaju IPAK razlike koje pocetnici kao ja ne mogu da prepoznaju i to moze da zbuni.
Radije bih vo da proradi nego da se sad presaltavam. A ko zna koji ce problem biti sa Mandrivom :D. Instalir’o ovaj Novell Desktop i onda pokusam SuSE 10.0. Medjutim, nije mi dao gresku na pocetku nego nije mogao prepoznati CD2 (Media not found) - tako da mi je poremetio sve sto sam imao prije toga pa sam morao Novell instalirati ponovo. A nije CD problemjer sam sa isim CD-ovima instalirao Suse 10 na drugi kompjuter. :frowning:

Haj’ probacu da sam unesem i ostale podatke sto znam.

http://afan.net/bhw/toshiba_2100CDS_tech-specs.pdf

Afane interesuje me sto ce ti nesto tako staro? Kakva ce mu biti namjena?

Prvo, dobio sam ga dzabe - a sto je dzabe i Bogu je drago :smiley: + Win2K je lijepo radi na njemu.
Htio sam malo da se “vjezbam” + radije bi imao na njemu Linux nego Win.
A mislio sam ga koristiti u spavacoj (posljednja provjera email-a, sitniji “radovi” na server (koji je u podrumu), kratko surfanje iz kreveta, …) - prije nego sto odem spavati. :smiley:

@Vedran: jeste, izgleda da mi je mreza stvaaaarno totalka pogresno setovana :frowning:
Satrah se radeci na Galeriji, postavljajuci slike medjutim, niko “sa vana” ne moze otvoriti stranicu? Buhuhuuuu…

Na koji nacin (ovo sam vec jednom pitao ali nikad ne dobih odgovor) mogu pristupiti svom serveru da izgleda kao da sam sa vana?

Prvo, dobio sam ga dzabe - a sto je dzabe i Bogu je drago :smiley: + Win2K je lijepo radi na njemu.
Htio sam malo da se “vjezbam” + radije bi imao na njemu Linux nego Win.
A mislio sam ga koristiti u spavacoj (posljednja provjera email-a, sitniji “radovi” na server (koji je u podrumu), kratko surfanje iz kreveta, …) - prije nego sto odem spavati. :smiley:

@Vedran: jeste, izgleda da mi je mreza stvaaaarno totalka pogresno setovana :frowning:
Satrah se radeci na Galeriji, postavljajuci slike medjutim, niko “sa vana” ne moze otvoriti stranicu? Buhuhuuuu…

Na koji nacin (ovo sam vec jednom pitao ali nikad ne dobih odgovor) mogu pristupiti svom serveru da izgleda kao da sam sa vana?[/quote]
hahaha ne bih ja imao zivaca na to raditi, nego sto ne popravis tu lokaciju, pise Des Moines a na website Urbandale?

Pa da li koristis enkripciju ?
Ako je koristis ukucaj sifru i onda ce da fercera.
Ja nemam nikakav fancy alat za postavljane/pokretanje bezicne kartice.
Koristim samo bash i ide ovako:
#!/bin/bash

insmod ds
sleep 5
ifconfig eth1 192.168.1.13 netmask 255.255.255.0
sleep 2
route add -net default gw 192.168.1.1 netmask 0.0.0.0 metric 1 eth1
sleep 1
iwconfig eth1 channel 9
sleep 1
iwconfig eth1 essid sahbaz key xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
sleep 1
echo " Kartica je spremna za koristenje "

Nemas zivaca? Pa sta ce s tobom biti kad budes u mojim godinama? c, c, c, c… :smiley:
Des Moines je nesto kao kod nas sto je bila Zajednica Opstina, gdje je Urbandale jedna od tih opstina. Za Des Moines su neki i culi a za Urbandale - tesko. :smiley:

Ja zivim oko 2 milje juzno od tebe :slight_smile:

[quote=Dumpa]http://home.mchsi.com/~dumpa/urbandale.jpg

Ja zivim oko 2 milje juzno od tebe :)[/quote]
Edin?

[quote=Dumpa]http://home.mchsi.com/~dumpa/urbandale.jpg

Ja zivim oko 2 milje juzno od tebe :)[/quote]
Nemoj da ti SAD zakucam na vrata sa ovi svojim laptop-om!
:smiley: :smiley: :smiley:

Koji Edin?