Linux napunio salu!

Danas u 11:00 na ETFu je održana promocija BHLD (Bosanskohercegovačke Linux distribucije) verzija 1.0.

Odziv je bio iznad svih očekivanja. Amfiteatar je bio popunjen do zadnjeg mjesta, a neki su morali i stajati (slike očekujte uskoro). Podijeljeno je svih 100 primjeraka BHLD koje smo imali spremne. Prisutne su bile i dvije TV ekipe, predstavnici nekoliko uglednih medija, kao i firmi iz oblasti IT.

Da ne ponavljam najavu, prof. Nosović, prof. Avdagić i Amila Akagić su ukratko predstavili ULK i BHLD, dok je Adis imao nešto dužu prezentaciju same distribucije i pojedinih aplikacija. Prezentacija je prošla dobro, a BHLD je odradio svoj dio posla bez greške :wink: Sve skupa je trajalo nekih 20ak minuta.

Nakon toga je uslijedila otvorena diskusija tj. pitanja prisutnih. Uglavnom su komentari počinjali pohvalama i podrškom projektu, ali bilo je i suprotnih mišljenja. Tako je Isan Selimović iz firme QSS istakao da je glavni problem Linuxa i OSSa - nedostatak podrške. “Mi imamo upražnjeno radno mjesto za kvalitetnog, kompetentnog UNIX administratora koji bi bio i dobro plaćen. Na žalost, toga kod nas nema!” - njegove su riječi. ULK BiH želi i hoće djelovati kao svojevrstan “hub” za UNIX, Linux i FOSS profesionalce. Također se interesovao i za dostupnost anti-virusnih programa, što je rezultiralo nepotrebnom debatom na temu da li je problem virusa bolje rješavati anti-virusom ili edukacijom korisnika.

Selimović i novinar Info magazina (čije sam ime zaboravio) su se interesovali kakvi su planovi ULK BiH za budućnost. Tom prilikom su Amila i Adis zvanično najavili novi serijal kurseva koje će ULK pokrenuti već od septembra. Naravno, ULK kao neprofitna, volonterska organizacija se ne može baviti profesionalnom podrškom. Bilo je i pitanja na temu kompatibilnosti Linuxa i Windowsa na koja se zbog nedovoljno vremena nije moglo adekvatno odgovoriti.

Sve u svemu, zajedničko mišljenje prisutnih je da ovaj događaj predstavlja prekretnicu u BiH informatici. Zakoračili smo u novo područje razvoja domaćeg softvera i domaćih rješenja. Sada su na potezu firme koje oko toga trebaju izgraditi validan business model.

Ovom prilikom bih želio da se zahvalim ljudima koji su dijelom omogućili ovaj događaj, a čiji bi doprinos inače bio zanemaren. Prije svega, Ernedinu Zajki koji je obišao desetine firmi, institucija i medija i lično pozvao nadležne osobe, prezentirao im BHLD i uručio naš propagandni materijal; zatim Velidu Jerlagiću, koji je takođe nesebično pomogao u propagiranju ovog događaja; kao i Samiru Dediću, koji je izvanredno dizajnirao sam CD kao i okvir (koji zbog ograničenih sredstava nismo štampali).

Evo nešto slika, nadam se još sutra…
http://howto.lugbih.org/galerija/view_album.php?set_albumName=bhld-promocija&page=1

Cestitao bih ULK-u na jako dobro prezentaciji, koja je na zalost malo otisla i drugim putem tokom pitanja prisutnih. Necu sad da ulazim u nove rasprave, ali je cinjenica da mnogi nisu shvatili osnovnu namjenu BHLD-a jer cu pred isti stavila ocekivanja neke “punokrvne” Linux distribucije (koja bi istovremeno nadmasila sva njihova ocekivanja i rad s Windows-ima), dok je, takodjer, bilo ocito i da se dosta prisutnih nikada nije ni susrelo sa Linux-om osim u formi “to ti je onaj drugi OS, ali nije cemu”.

Iako je gospodin iz QSS-a samim prisustvom prezentaciji nagovijestio mogucu podrsku, a prije svega interesovanje za sam projekat, mislim da njegova pitanja glede neke vrste profesionalne pomoci - podrske “nisu bila na mjestu” prije svega jer su i Adis i Amila objasnili da je citav projekat baziran na volonterskoj osnovi, da su to ljudi sa fakulteta koji zrtvuju svoje vrijeme za sam projekat i njegovu prezentaciju, a da od toga jos uvijek nemaju nikakve konkretne koristi.

Zbog toga sam uputio pitanje doticnom gospodinu o tome da li je QSS spreman da podrzi taj projekat te upravo na taj nacin omoguci dalji razvoj projekta (mozda i nekog novog) na vecem nivou uz navodjenje gotovo pa povjerljivog podatka o QSS-ovom poslu sa BIHnet-om koji je naveden samo iz razloga da se dokaze “mogucnost” s njihove strane. Kritike pojedinih kolega o tome kako se takvi podaci ne navode nisu izostale, ali kao sto sam vec rekao, to je bilo cisto da bih ukazao na priliku. Uostalom, ako znamo kako posluje MS, ne vidim razloga zasto ne bi znali kako posluje i domaca firma, kojoj ovom prilikom upucujem iskrene cestitike na dobro obavljenim projektima.

Ipak, ocekivani odgovor nisam dobio osim najava i obecanja, sto inace citam u dnevnim novinama…

Naravno, nije izostala ni rasprava o tome sta je starije, kokos ili jaje, u prevodu, sigurnost Windows vs. Linux. Nevjerovatno je kako se podatak da se radi o Live CD distribuciji namijenjenoj prije svega koristenju u edukativne svrhe zaboravio nakon 2 minute. Ili mozda prije?

Nisam upoznat da li su prezentaciji prisustvovali i odgovorni sa drugih fakulteta jer mislim da bi njihova puna podrska bila od izuzetnog znacaja za projekt.

Za kraj bih jos jednom uputio sve cestitike svima onima koji su ucestvovali u samom projektu, a mozda nisu bili istaknuti, jer su ipak svi uradili jedan sjajan posao. Inace, novinar INFO magazina cijeg se imena nisi mogao sjetiti sam bio ja :wink:

Nažalost nisam mogao biti u Sarajevu taj dan ali sam zato poslao svoju djevojku da me zamijeni :wink:
Čestitam na izgleda odlično odrađenoj prezentaciji.

Oslobođenje: http://members.smartnet.ba/vedran/oslob-06-07-04.gif

E, sada jedino sto preostaje je napraviti korisne aplikacije za bosansko trziste i to bi bilo to :wink:

Kakav je stav bosanaca spram JAVA aplikacija na linuxu?

Ne znam za bosance :lol: ali moj stav je krajnje pragmatičan: može i .NET i VisualBasic, bitno je da je za Linux.

Ja sam za Javu … jer m$ sux :wink: … i oni (mono i dotgnu) sporo implementiraju .NET, a java je kul :wink:

Eh sad … .drugo je sto u bosni skoro niko ne koristi linux za posao pa tako da su ljudi radili najvise u delphiju i vb-u a sad prelaze na tacka net … i C tarabu :wink:

Avaz: http://members.smartnet.ba/vedran/avaz-07-07-04.gif
Prilično dobar članak :slight_smile:

Šta je po srijedi sa linkom http://110n.linux.org.ba koji se spominje u oba članka?

Ni kod mene ne otvara mada znam da je link za lokalizaciju…

pa nije 110 nego L (ali malo) 10n

dakle http://l10n.linux.org.ba/

Mislim da su taj link pokupili iz onog pamfleta. Treba ga preformulisati.

http://www.tesanj.net/bhld/