Linux Online Testiranje

Lijep pozdrav svima,

Nakon kraće pauze u radu usljed nekih problema koje smo imali ponovo smo se vratili. Ovaj put smo sa sobom osposobili i Linux Online Testiranje koje je nekada egzistiralo na LugZE-u i koje je odavno neaktivno.

Dakle, na adresi http://www.lugzdk.ba/onlinetest/quiz.php postoji izbornik kvizova sa kojima možete testirati svoje znanje. Trenutno su dostupna dva testa i to Osnovni test (koji predstavlja osnove osnova) i Linux filesystem (osnovni test koji predstavlja osnove o filesystemima). Za testiranje nije potrebno da se registrujete te Vam ovi testovi na veoma lagan način i veoma brzo mogu poslužiti kao neki (kažem neki namjerno) pokazatelj znanja i mogu Vam pokazati na čemu stojite.

Ukoliko neko od Vas želi da napravi neki svoj kviz zamolio bih Vas da mi se javite kako bih Vam proslijedio pristupne informacije. To bi bilo veoma lijepo od Vas te bi se naša baza testova na taj način reltivno brzo povećala. U narednih nekoliko dana ja ću napraviti test iz uvoda u korištenje Linuxove komandne linije.

Lijep pozdrav i sa poštovanjem

Cool… i naravno 300% na oba :wink: :lol:

Drago mi je da ti se dopada. Ukoliko želiš ti napraviti neki test (bilo bi dobro neki napredniji - nemam previše vremena) javi se da ti prosljedim informacije za prijavu. A ovi testovi… su zaista lagani :wink: 8)

Super ideja. Dobro bi bilo kad bi pitanja bila više na praksu orjentisana. A ko želi još nešto u tom fazonu može sebi skinuti i program http://www.penguinbrain.com/Dobro je da i mi počnemo raditi šta u ovom pravcu. Pošalji i meni taj formular da napišem par pitanja
:slight_smile:

Ovaj program je sjajan! Ima da to skinem i isprobam cim stignem! A sto se tice informacija o pristupu poslao sam ih na pm.

Evo dodao sam sekciju “Administracija Linuxa” pa ko voli nek izvoli :slight_smile:

Babysitter odličan je ovaj test! Ukoliko imaš vremena ili mogućnosti dodaj još neke. Isto važi i za ostale članove. Ko god misli da može/zna napraviti neki test neka mi se obrati kako bih mogao da mu prosljedim pristupne informacije.

I još jedno pitanje za Babysittera: da li ti je i ukoliko jeste koliko pomogao ovaj program (penguinbrain) oko polaganja LPI 101?

Ovaj ti je program više namijenjen da testiraš samog sebe i da vidiš koliko si “napredan” te na koji način testira LPI. Pitanja na LPI testu više testiraju logično razmišljanje i redoslijed kojim trebaš da otklanjaš greške, administriraš itd., znači postupci kojima odklanjaš smetnje. A da bi to znao moraš shvatiti materiju. Moraš studirati HOWTO i man dokumentaciju ako misliš polagati.
U Petak (13-sti) polažem 102 pa ako padmem barem znam da nije do mene već do datuma. :slight_smile: Gradivo je opširno i kako koji dan, imam osjećaj da ništa neznam.
Vidićemo šta će biti :rolleyes:

Hvala na uputama. Iskreno se nadam da ce sve proci u najboljem redu! Sa srecom prijatelju!

Ja bih stvarno volio da se ukljucim u ovo ali zaista nemam vremena. :cry:

5. Komanda mount -t /dev/hdaX /mnt/negdje radi sljedeće: You answered: C (sintaksa navedene komande nije ispravna) Incorrect! Correct answer is: A (montira ext3 filesystem ( /dev/hdaX na /mnt/negdje))
Probajte otkucati gornju komandu pa mi recite ko je upravu. :wink:

Ti si upravu! Moja je greška… :oops: Ne znam kako sam zaboravio mount -t ext3 bla bla… Hvala na prijavljenom propustu… :oops: :oops: :oops: :wink: 8) Idem popraviti ovu sramotu…

Ma nije nikakav problem. Bit će testova… :wink:

Evo ga , još jedan test. Ovog puta sigurnost. Koliko je Linux siguran često zavisi o znanju admina, kažu.
Gomez, nije nikakva sramota pogriješiti. Kad je nešto tako opširno i kompleksno, lako se desi da se nešto zamijeni, zaboravi i sl. I u informatičkim knjigama ćeš često naći greškice a na ovim testovima treba izmisliti odgovore koji stvarno nisu tačni. To je teže nego napisati pravi odgovor koji je tačan :slight_smile:

Lijep pozdrav,

Prije svega super je novi test, ja ću se danas potruditi da realizujem onaj sa korištenjem komandne linije (bar ću ga kod kuće otkucati :wink: )

A što se tice greške ne znam kako mi je promakla. Doduše, svi griješe i niko nije idealan… :wink: 8)

Ukoliko primjetite još neke greške u testovima molim Vas da ih blagovremeno prijavite kako bi ih mogli popraviti. Ukoliko još neko ima želju da se uključi u pravljenje testova neka se javi.

Lijep pozdrav i sa poštovanjem

Imao sam score 7/10 :)) znaci li to da sam glup ?? :rolleyes:

:wink: 8) :smiley:

ovaj…il ja nisam uredu ili ste neke stvari bas previse bukvalno preveli!

npr. ISO image je prevedeno u ISO slika!

ja kad sam prvi put procito poceo sam se smijat na taj odgovor jer …

“ISO slika neke distribucije koju možete preuzeti sa interneta”

zar to nije pomalo nelogicno?

rip

to ti je schreenshot pravljen po ISO standardu :wink:

http://www.lugbih.org/rjecnik/

Link nije ispravan, ali mislim da se za taj pojam koristi baš taj prevod. Da li da vratim u originalni (eng.) oblik?

Ispravan link je: http://start.linux.org.ba/InfoRječnik
A nastavak je na http://start.linux.org.ba/Otvoreno