Pa dva mjeseca nakon što smo kupili server crkao mu je SCSI kontroler (pa je stavljen IDE disk), nakon toga smo jednom ili dvaput (nisam siguran) mijenjali napojnu a ovaj put je otišao disk odnosno pojavili su se bad sectori (a kako je korišten reiserfs koji nema podršku za markiranje bad sectora, jedino rješenje je low level format).
Ukratko server je smeće i treba ga baciti
Ispravka netočnog navoda:
[code]# reiserfsck 2>&1 | grep badblocks
-B | --badblocks file file with list of all bad blocks on the fs
ili
reiserfstune 2>&1 | grep badblocks
-b | --add-badblocks file add to bad block list
-B | --badblocks file set the bad block list[/code]
Reiserfs (v3) podržava mapiranje loših blokova od 2003 godine (neko iz SuSE-a je odradio taj feature).
Sad će još neko reći da bi ext3 (magično) radio na oštećenom disku, a drugi datotečni sistemi to ne mogu :-D.
Jednom kada se pojave loši sektori na (modernom) hard disku, it’s game over.
Ok zaključci sa sastanka su sljedeći:
- Početna stranica i forum će se prebaciti na neki shared hosting, koji je danas bagatelno jeftin, a može ponuditi nekakav uptime i brzinu koje mi nikada ne možemo postići na vlastitom serveru. Tražićemo hosting u BiH, već ima nekih ideja, a hosting će biti plaćen iz sredstava članarina.
- Mailovi su već prebačeni na Google Apps.
- Na vlastitom serveru ćemo vrtiti DNS, mailing liste, softver za prevođenje (Pootle?), te lične web stranice + shell članova ULK i ostale poddomene. Za DNS ćemo podići i sekundarni i ternarni server (ako to UTIC podržava).
- Nismo još sigurni za wiki.
Suština je da na našem starom serveru nije uopšte bio problem sa performansama. Glavni problem su ogromne količine spama koje stižu na linux.org.ba domenu, a najbolje rješenje za to je Google. Nedostatak starog servera je što to uopšte nije server, razlika između servera i desktop mašine je u kvaliteti i izdržljivosti komponenti. Ima nekih varijanti za moguću donaciju servera, što se tiče kupovine teško da bismo mogli kupiti nešto iole prihvatljivo za manje od 1000-2000 KM, ako možemo skupiti taj novac kroz donacije članova - super!
Problem sa kolokacijom je što od njih možemo očekivati samo restart, za čeprkanje po unutrašnjosti servera (pojačavanje memorije, diskova itd.) je problem jer je pristup u prostor za kolokaciju u principu zabranjen. Zadnjih par puta se desilo da se server zaledi u petak naveče i moramo čekati do ponedjeljka na restart. Možda je bolje držati server npr. na ETFu.
Zar ETF ili vlada nisu u mogucnosti da izdvoje 2-3 hiljade maraka ? Znam da smo mi ovde jos kao klinci dobijali od vlade po 1000-1500 za neke vlastite projekte … no joke …
Zar ima toliko? Kao da je jucer bilo…
Kako je ovo samo tuzno >_<
LUG jedne drzave pod shared hosting … Ja bi reko, da se tu jos da malo vremena, da se organizuje neki sastanak (iako nas je nemoguce skupit) jer stvarno mislim da bi se tu moglo izac na kraj sa masinom il vec nesto drugo.
Sam sam reko da cu vidit da “lobiram” sa (za sad) XYM “strankom” za server.
E ja sam niko i nista kakvih uvezanih ovdje ima, sto se tice i para i servera. Tako siguran sam da se moze izac na kraj sa necim, samo give it time …
Shared hosting stvarno nije lijep dio u istoriji jednog “drzavnog” LUG, pa makar to bila Bosna i Hercegovina.
Kupljen je prije 3 godine ali je već tada bio star…
To nam je realnost, većinu internet čvorova drže telecomi i privatne firme. Da imamo akademsku mrežu kako treba ne bi bio nikakav problem, ovako ne možemo dobiti dovoljno jak link bez $$$. Jednostavno se ne isplati imati svoj server.
Još da dodam da ULK nije “državni”, ULK je udruženje kakvo svako može osnovati.
Dajte da postavimo neki cilj, shta hocemo i gdje.
Mislim da nebi bio problem skupiti pare, kupiti i staviti gdje treba…
Shto od donacija, shto od clanarina…
(Stvarno mi je mrsko da izigravam glasnogovornika, ali drugi članovi odbora se ne javljaju pa…)
Postavili smo cilj, piše vrlo jasno. Ako ULK nije imao nikad više od 10 članova nešto ne vjerujem da se može preko noći skupiti 2000 KM, ali vrlo bih rado bio razuvjeren. Realan cilj je: donacija servera od strane firme. Ako može - super, ako ne - snaćemo se bez njega.
Evo da pređemo s riječi na djela: http://forum.linux.org.ba/viewpoll.php?id=4374
Uplatu za donaciju možete izvršiti na žiro račun
140-101-00015827-82
sa naznakom “Donacija za hosting”.
Ne sve je extra, cilj je jasan sve je jasno. Ja bi samo da se uradi neka “kampanja” po tom pitanju. Da znaju svi o cem se radi, u kojem je granju LUGBIH, da se napravi posebna stranica (siguran sam da bi to adioe3 odicno uradio ak ima vreman) bas za donacije, npr ja licno sam sam od sebe spreman da doniram povecu kolicinu novca.
Tako da smataram da je sledece potrebno, da se organizuje sastanak u Sarajevu (normalan sastanak), ako nema “stranaka” iz okoline, nema veze. Da se utvrdi tacno koliko treba para, da se uradi posebna stranica za te iste donacije, ko je kolko doniro (il zeli ostat anoniman) i koja je gornja granica tog istog doniranja.
Just an idea.
P.S: @Vedran, Hej, zivio glasnogovornik
Pozdrav
Bavim se prodajom Hardware-a ovdje u B.luci.
Zanima me kakva otprilike treba masina za taj vas server,mozda mogu pomoci.
Srdacan pozdrav from B.l
Dosta zanimljivih ideja, jos da se realizuje neka …
Pozdrav.
Posto vidim kako ne znate gdje gonite ja vam predlazem jedu firmu u B.luci koja bukvalno sleperom dovlace polovne desktop masine i servere of course te ih iskipa na kamaru posto se radi o stotinama kucista,oni to prodaju po nekim smjesnim cijenama posto firmu drzi jedan coban s manjace pa se pretjerano ne razumije u te stvari,elem ono sto je vama zanimljivo je to da sam ja detaljnim ceprkanjem vidjeo da tamo se moze naci jako jako kvalitetnih IBM,COMPAQ te MicroWorld masinica koje bi vam odradjivale posao, cijena jednog takvog npr IBM servera ne prelazi 200-300 Maraka tako da ne vidim gdje je problem ?
P.S SCSI Kontrolere i LAN karte prodaju po 5 maraka hahahahahahahaha
Pozdrav svima!
U cilju kolegijalnosti objavio sam na mscommunity.ba problem sa serverom. Nadamo se skorom rijesenju problema…
http://www.mscommunity.ba/forums/p/220/1036.aspx#1036
I mi smo ljudi
Da podsjetim da se sada liste poput diskusije nalaze na lista@lists.linux.org.ba a arhivama se moze pristupit na istoj adresi http://lists.linux.org.ba. Pozdrav.
Nekako stičem dojam da problem nije server, već izgovor za neke druge stvari.
Ps. ovo je samo moje mišljenje
Pa eto, ULK je udruzenje koje podstice rad na/sa Linuxom i kao takvo nudi kilu servisa kao sto je wiki, mailing liste, forum, prostor za projekte clanova, bla bla bla bla. Za takvo okruzenje, najbolje i najlakse rjesenje je imati server, tako da problem jest server. Moglo bi se to trazit i preko nekih drugih rjesenja ali vecinom je to bacanje novca i trosenje vremena.
pa ne bih rekao da je najbolje rjesenje server. Server je dobro rjesenje za custom projekte clanova (npr. ako nekome treba bas neko prilagodjavanje ) a za ove ustaljene stvari placeni ili besplatni (google apps) hosting je bolje rjesenje.
Mislim da ovo kako je sad zamisljeno rjesavanje problema servera, mnogo bolja solucija. Npr. mail nam nece vise stekati jer se neki proces zaglupio jer to odrzava google. Kod placenog shared hostinga za forum cemo imati podrsku i biti u mogucnosti praviti pritisak onima koji to odrzavaju kad nesto prestane raditi itd … Nista od toga nismo imali prije …