Muštuluk, linux.org.ba server je down zbog hardverskih problema. Trenutno ne rade glavni site, mail, wiki, distrocentar. Forum smo podigli iz backupa.
Nadamo se da će uskoro i mail biti dostupan (čim se osvježe DNS podaci). Za više informacija kako pristupiti novom mailu, backupu starog maila, vašim projektima i sl., javite se na PM ili na adis.nezirovic@gmail.com
Sa zaloscu obavjestavamo da je ULK server nakon svojih 7-8 godina zivota i rada ispustio dusu. U toku je backup svih podataka. Na zalost u ovom trenutku nemamo rjesenje za drugi server tako da je pitanje da li cemo u skorije vrijeme uspjeti podici sve servise koji su ranije postojali. Cinjenica je da od silnih IT firmi u BiH koje koriste Linux i time su ustedile desetine hiljada KM nije se nasla ni jedna koja bi svoj rashodovani server umjesto u kontejner poklonila ULKu. Stari server je kupljen iz sredstava clanarina i bio je najbolji koji smo mogli tada priustiti.
Mozemo, ukoliko ste zainteresovani, prebaciti stvari na nas server na UNZE/u?
Mozda nebi bilo lose dok se ne sredi masina, a sto se nas tice moze sve i ostati tamo…
Hmm ja sam u Brckom i bas sam juce bio u glavnoj kancelariji na nasem prostoru sto se tice informatike.
Imamo unlimited server sto se tice space-a (u terabajtima), i 16 javnih adresa pa bih se mogao raspitati da li bi hostovali i linux.org.ba s ozbirom da je to jedino mesto gde se koristi linux (osim sto ga ja koristim kuci rofl). Pitacu sutra pa cu vam javiti.
Inace gosp. Dragan (nick Dr@agon) radi tamo kao inzinjer pa bi on bio vise kompetentan da ponudi vise informacija. U svakom slucaju javim sutra …
Kolko treba za server?
Koji server(platforma)?
De brzo se ljudi skontajte koji rang
i koja platforma.
Pa nismo valjda spali na to
da nemozemo skupit koju
banku
U Tuzli se moze kupiti (dobrih polovnih) ibm/siemens i dell servera.
Jedan tip zivi na Brcanskoj Malti i prodaje polovnu opremu.
Puna mu je garaza raznih kompica.
Zvanicno ne postoji obrt/radnja, ali on radi.
a) komercijalni hosting (ili ekvivalent) kod nekog lokalnog ISP-a
b) ULK server, kolociran u epn. Njima velika hvala na svemu do sada.
Opcija b pravi probleme samo kada se nešto skrši na mašini (obično petkom navečer) te neko mora doći na lice mjesta provjeriti
Treba napomenuti da je ovaj dosadašnji server izdržao par godina bez nekih većih problema. (jednom sam ja spalio napojnu prilikom indeksiranja foruma :-D)
Ja imam 512 DDR 400 RAM-a koji je prakticki nov.Ne treba mi pa cu rado dati :).Imam i neki LG Combo. Imam server u Frankfurtu,nije Bog zna kakva konf. ali moze izdrzati :). Na 100Mbit portu je sto je najvaznije
Jaoooooo… kad mi neko kaze imam unlimited space i unlimited traffic ( a server ima dva diska i visi na 100MBitnom portu )… c c c… i to sve kosta jos nekih 6,99$ mjesecno…definitivno nije svako za servera…
Elem - da li je uslov da server bude lociran u BiH ? Koji su hardwareski zahtjevi? Mozemo nesto pokusati skrpati i opet vratiti tamo gdje je i bio. Ima na eBayu uvijek dobrih ponuda Ako treba neki dio hostati, mogu i ja dici jedan dio na svoj server u Njemackoj.
Imajte strpljenja Postoji puno ideja i puno detalja koji vam nisu poznati. Neki smatraju da nam ne treba server, neki smatraju da server ne treba biti u EPNu, neki su protiv donacija, neki su protiv donacija u formi hardvera koji nije server, neki smatraju da bitne stvari treba držati na komercijalnom hostingu a server eventualno za zezanciju, neki smatraju da hosting trebamo platiti ako hoćemo da imamo nešto pouzdano i da je bolje skupljati lovu za hosting nego za server… ko želi da se upozna sa detaljima i da svoje mišljenje neka dođe na sastanak danas u 18:00 na ETFu.
Mislim da nije bitno gde se server nalazi. Zapravo promenio sam dosta hosting providera u poslednje 3 godine i sa sigurnoscu mogu reci da je 90% stranih USA server znatno brza, bez obzira gde bili, Bosni ili negde drugo.
@Stihoklepac - ocigledno je dobrano izgorio kad vise nije moguce da ga “ozive” !
@hyp3r - ta izjava o brzini servera upravo govori koliko se razumjes u svu tematiku. Uz svo duzno postovanje, ali tih 90% servera koji su locirani u Americi ne mogu raditi brze od servera koji je lociran u EPNu ( koji vjerovatno ima peeringe ili direktnu vezu sa drugim bh. provajderima ) ili nekom serveru koji se nalazi u D ili Luxemburgu i do kojeg korisniku iz BiH treba 9 hopova, a ne 25 kao do nekih u USA ! Osim toga - u Americi su jos Celeroni aktuelni kod nekih firmi… zato - sretno im bilo O oversellingu ( kojeg si ti spomenuo ) ne zelim da pricam. Baj d vej… digni ( ako imas konekciju ) par distribucija na server ( nekih 20-30 GB ) i pricekaj par dana. Frcices bez ikakvog razloga !! Desava se kod mnogih providera koji tako rade ! Zato budimo realni !
@Vedran - kako je maher vec napisao - ne mogu svi u Sarajevo doci, a mislim da nam je svima stalo do sajta, foruma i drugih net usluga ULKa ! Sto se tice servera, nisam se zafrkavao… UnitedColo AG iz Njemacke “cisti” svoje servere na eBayu http://search.ebay.de/_W0QQfgtpZ1QQfrppZ25QQsassZlapislazuli86 !! Ja sam mazno jedan pravo jeftin. Ako Bog da i drugi cu. ComBots AG takodjer rasprodaju mashine koje imaju po 16 diskova itd… ( mogu se nabaviti za nekih 2000 EURa - mozda ipak pretjerano skupo za ULK ).