Linux pocetnik

Dosadil su mi virusi i keylogeri i slicni poblemi
Cuo sam da kod linuxa nema toga. Kako sam razumio ne treba mi antivirus niti firewall na linuxu, da li je to tacno?
Zatim me zanima koji je najbolji linux za ovako privatnog korisnika, kakav je mac?
Predpostavljam da se igrice ne mogu igrati na linuxu nije mi to toliko bitno kakva je situacija sa programima kako sto su office, msn winamp ili slicno?
Hvala unaprijed.
edit: zaboravio sam reci
imam asus acer aspire 7530, za winxp sam imao problema drivere naci za njega,predpostavljam da kod linuxa tih problema nema, i da li mogu instalirati i windows i linux na laptop?

U osnovi, antivirus ti treba i to da skeniraš file-ove koje šalješ Windows korisnicima, jer se može desiti da file bude zaražen virusom koji na Linuxu neće napraviti kuršlus, ali na Windowsu itekako može :slight_smile: Firewall nije zgoreg imati, također. Ipak, ako ih i nemaš, nije problem. Lično ne koristim ni AV ni Firewall i već nekih 5 ili 6 godina nisam imao apsolutno nikakvih problema.

Najbolja distribucija (ne Linux;)) za početak mogla bi biti Ubuntu ili Mandriva koji su najjednostavniji za instalaciju i korištenje. Lično nisam imao priliku koristiti Mac, ali vjerujem da je dobar.

Što se igrica tiče, zavisi. Neke igre se mogu sasvim lijepo igrati i na Linux-u, mada ne očekuj puno u tom pogledu. Također, postoje igre koje su pravljene i za Linux ili su multiplatformske (npr. Teeworlds)

Za Office se ne trebaš brinuti, tu je OpenOffice.org koji bez ikakvih problema u potpunosti može zamijeniti MS Word, Excel, Powerpoint… Za MSN imaš nekoliko odličnih programa, npr. Pidgin (multiprotokol), Kopete (multiprotokol), Emesene (samo MSN), aMSN (samo MSN) itd. Za multimediju imaš također širok izbor programa, npr. Exaile, Amarok, Rhythmbox, Banshee (audio player-i), kao i Audacious (koji je gotovo isti kao winamp). Za video tu su VLC, mplayer, Totem, Kaffeine itd.

Što se tiče web-a, tu su firefox, opera… Također, za mail tu su Evolution (PIM), Kontact (PIM), kao i Thunderbird…

Uglavnom, naći ćeš čitavo more programa i sumnjam da bi ti nešto moglo zafaliti :slight_smile:

Usput, ako se odlučiš za Ubuntu ili Mandrivu, možeš sistem startati sa CD-a (LiveCD), bez instalacije, i provjeriti da li sve funkcioniše, zvuk, grafika i ostalo.

Možeš instalirati više operativnih sistema na laptop. Trebat ćeš samo napraviti particije. Preporuka je da napraviš najmanje 3 particije: jednu (i to prvu) za Windows, zatim jednu veličine 2xRAM koja će služiti kao swap (ako imaš 3 ili 4GB memorije, onda ne mora biti 2x4GB, dosta je i 3 ili 4GB). Treća particija treba biti za Linux. Međutim, preporučio bih i četvrtu za dokumente. Pretraži malo forum, mislim da je već bilo riječi o particijama.

Moja preporuka ti je http://www.linuxmint.com/download.php , jednostavan, idealan za početnike, kao što sam i sam :wink:

to da ne treba firewall nije sasvim tocno. iako nema virusa, keyloggera i tih stvari i dalje mozes biti meta hakerskih napada. mada je mala vjerojatnost za to i dalje sam skeptican.

Wizz, nema razloga za skepsu, ni ja nisam nikad koristio firewall osim jedno vrijeme dok sam testirao Mandriva personal firewall (koji je btw smeće i ne radi već odavno). Tajna je u tome da pogasiš sve servise mada u zadnje vrijeme desktop-orjentisane distribucije dolaze bez ikakvih servisa pokrenutih.

hvala vam na opsirnim odgovorima, pogledacu jos koji da skinem pa da oprobam
zanima me ta particija koja treba kao swap da se koristi, sta znaci swap, za sta je to?

[quote=reni90]hvala vam na opsirnim odgovorima, pogledacu jos koji da skinem pa da oprobam
zanima me ta particija koja treba kao swap da se koristi, sta znaci swap, za sta je to?[/quote]
olakšaj si život i ubrzaj odgovore na svoja pitanja (google.com, wikipedia.org ili wiki.linux.org.ba :))

http://start.linux.org.ba/Particije

nisam prije cuo za tu swap memoriju, je li ona neophodna i kako pomaze sistemu? neka vrtsta dodatne ram memorije?

Da, uslovno rečeno. Ako aplikacija traži više memorije nego je u sistemu prisutno RAM-a, tada se podaci (uglavnom oni koji kojima se rjeđe pristupa) smještaju na hard disk (tj. swap particiju). Ovo dođe nešto kao Virtual memory u Windows-u. Ako poznaješ engleski jezik, pretraži malo Net, naći ćeš detaljne opise.

aha sada razumijem zasto meni pise da imam 298gb hdd a ustvari imam 320 znaci tih 22 je otislo u swap
mislim da nema potrebe za tu memoriju jer imam vec 3gb rama. Posto izgleda vec imam tu memoriju, na nwindowsu mi manje pokazuje hdd, znaci netrebam jos jednu praviti kada linux budem isntalirao moze istu koristiti?

Windows drži swap u jednom fajlu na C particiji koji po potrebi raste i smanjuje se, dok Linux ima zasebnu particiju za swap, oboje ima prednosti i nedostataka. Sa 3GB mislim da ti neće zatrebati swap particija.

je li treba pri instalaciji nekako obiljeziti da je to swap?
moze li se on dodatno, znaci poslije instalacije linuxa instalirati i koristiti?

[quote=reni90]je li treba pri instalaciji nekako obiljeziti da je to swap?
moze li se on dodatno, znaci poslije instalacije linuxa instalirati i koristiti?[/quote]
mozes swap particiju pri installaciji napraviti i aktivirat, a mozes i naknadno…

poprilicno ekstenzivan swap 22GB. obicno je RAMx2 :S

320 gigabajta = ~ 298 gibibajta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gigabyte

Ja bih preporučio da pri instalaciji napraviš swap jer kasnije ćeš morati resizovati particiju.

Usput, kod pravljenja particija, ne zaboravi da postoje primarne i logičke particije. Maksimalan broj primarnih je četiri, pa imaj to na umu (logičkih može biti više). Za Win napravi primarnu, a za ostalo kako želiš, mogu i primarne i logičke.

zar stvarno toliko ode :S ? moram uzeti digitron :stuck_out_tongue:

imam jedan kompjuter na njemu je linux debian instaliran ali ono samo da se kuca kao u dosu nema znaci desktop.
i zanima me kako na taj kompjuter da napravim swap je li ukucam smao neku komandu ili moram u biosu nesto raditi
nije neki jak kompjuter
mozda 10gb hdd i 256mb rama

prvo vidiš da li imaš swap particiju (već) napravljenu

su - fdisk -l
poslije toga možeš pokrenuti neki live cd (ubuntu) i u partition manageru uraditi resize/shrink te debian particije i napraviš od ostatka swap (i formatiraš), rebootaš, uradiš ‘swapon /dev/sdaX’ i na taj način ti je aktiviran swap, za dalje podesiš u /etc/fstab-u da ti se montira prilikom bootanja

Unable to open -
to mi javi kada fdisk - ukucam
a kada su - ukucam nista ne javi
ukucavao sam pirje onaj swap - tako ja mislim ide komanda
i onda mi je pokazivalo nesto ali sada nista ne pokusazuje odkako sam kmandu fdisk ukuco
edit
nigdje da nadjem ovaj aple mac os da skinem
trazim po netu ali samo aplikacije za njega mi izbaci