Linux početnik

pozdrav od Tux dragi forumasi
ja totalno gotovoda ne znam nista o Linuxu gledao sam prije dvije godine kod jarana na poslu kako radi u Linuxu i to je to …neki dan prolazim kraj kluba gdje se prodaju cd uđem da uzmem kakav film kada vidim na polici novi linux ubuntu 9.10 uzmem ja njega dođem kući instaliram ga i krenem sa radom …ma kakvim radom nisam ni kreno totalno nista ne znam ama bas nista jos vise sam se naljutio kada nisam mogao da otvorim nijednu aplikaciju znate sta sam tada spominja :slight_smile:
pa ako ima ko dobre volje da mi objasni ali ako moze detaljano sljedeca pitanja (namjeravam da koristim od danas Linux )
1.Po čemu je Linux stabiliniji od ostalih O.S …čuo sam da na llinux teže pada od virusa :smiley:
2.kako da pokrenem aplikacije??? ovo mi je najbitnije
3.kakve igre mogu na linux jer posebne ili mogu i one od windowsa čisto informativno i ne igram ih al podatak više :slight_smile:
4.kako da napravim ADSL konekciju ovo sam čito ali nisam skonto jer kada sam na Linuxu nema intreneta molim i za ovo detaljno objašnjenje znam da napravim DSL konekciju tamo dodam i sve one izvršim u terminalu ali konekcije nema molim pomoć
5.da li mogu programi sa windowsa na linux?
6.da li mogu aplikaciju pokrenuti ikako osim da kucam oneke naredbe po terminalu ne bih Vas vise zamucavao Hvalaa vas Tux123…
Adios prijatelji

  1. Postoji mozda 3-4 virusa za linux i prave minimalnu stetu. Ne pada od virusa
  2. Na ubuntu 9.10 imas applications-> pa pokreci sta ti volja, software center da skidas aplikacije
  3. Velika vecina igara za windows ne radi na linuxu osim uz koristenje WINEa (www.winehq.org)
  4. potrazi na forumu o ovome, bilo je diskusija
  5. Neki da, neki ne. Mnogi open source programi rade i na linuxu i na winu (VLC, OpenOffice, Firefox, Chrome…). Neki “cisti” win programi mogu preko WINEa, manja grupa ne moze. Za vecinu win programa postoji alternativa na linuxu.
  6. pogledaj 2.

[quote=Dinko Metalac]1. Postoji mozda 3-4 virusa za linux i prave minimalnu stetu. Ne pada od virusa
2. Na ubuntu 9.10 imas applications-> pa pokreci sta ti volja, software center da skidas aplikacije
3. Velika vecina igara za windows ne radi na linuxu osim uz koristenje WINEa (www.winehq.org)
4. potrazi na forumu o ovome, bilo je diskusija
5. Neki da, neki ne. Mnogi open source programi rade i na linuxu i na winu (VLC, OpenOffice, Firefox, Chrome…). Neki “cisti” win programi mogu preko WINEa, manja grupa ne moze. Za vecinu win programa postoji alternativa na linuxu.
6. pogledaj 2.[/quote]
Hvala za odgovor
to za aplikacije mislim .exe aplikacije mi ne može ni jednu otvoriti otvara ih sa nekim arhiverom sam ne znam kako to da napravim
Hvala puno za odgovore

Zaboravi na .exe na linux-u :slight_smile: Ako želiš neku aplikaciju (nakon što podesiš konekciju), kako Dinko reče: Applications > Software Center i instaliraj šta ti volja. Nema potrebe da ganjaš po Net-u, sve je dostupno kroz Software Center (makar velika većina; neke se moraju instalirati manuelno, naravno, al’ o tom potom).

Ako ti engleski nije problem, odvoji malo vremena i prelistaj Ubuntu Pocket Guide.

Hvala na pomoći
ima cd od windows 7 i nije bootabilan i kada hocu da ga instaliram moram da pokrenem setuo.exe sa cd a kada instaliram linux i hicu sada da instaliram windows 7 da napravim dual boot ne moug pokrenuti onaj setup.exe sa cd mogul to ikako pokrenuti mora da postoji neko rjesenje …

for i in ls /media/cdrom/*.exe; do
echo "Skipping the $i file… it’s window$"
done

Na widowsu je radilo jako puno programa koji su u “freeware” verzijama. Zašto ignorisati “Wine” i prestati sa korištenjem recimo WinAmp-a (nostalgija, nostalgija…), odnosno freeware programa koji mogu raditi i na Linuxu? :slight_smile:

Accessories → Terminal

Upišeš ovdje:

sudo apt-get install wine

Nakon instalacije “Wine”-a, setup.exe instalacije za Win pokrećeš desnim klikom odabirom opcije “Open with wine windows program loader”. Mislim da radi čak i dvoklik na datoteku. Neki programi će raditi kako treba, neki uopšte neće raditi. :slight_smile:

Na widowsu je radilo jako puno programa koji su u “freeware” verzijama. Zašto ignorisati “Wine” i prestati sa korištenjem recimo WinAmp-a (nostalgija, nostalgija…), odnosno freeware programa koji mogu raditi i na Linuxu? :)[/quote]
Nije stvar u ignorisanju, nego treba izbaciti .exe iz glave kad je Linux u pitanju, jerbo to je dio Windows svijeta koji može, a ne mora raditi kroz (ne)emulatore. Naravno, wine je (djelomično) rješenje u nekim slučajevima, ali zna biti sinonim za frustracije do neba :slight_smile: Zato, prvo potražiti “native” alternativu za Linux, a ako je aplikacija baš nezamjenjiva, probati sa wine.

P.S. Pa XMMS je gotovo klon WinAmp-a.

ako ces pokretati exe vrati se na win. wine isto tako lako moze unistit linux sistem kao sto windows unisti sam sebe. linux+igre preko wine-a moze i nekako. sto se tice ostalih aplikacija zaboravi. uvijek ima alternativa za linux. ako hoces instalirati windows preporucam da nadjes bootabilan cd(dvd) i prvo odradi windows instalaciju pa onda linux jer ce opet biti problem “ne mogu vise bootat linux(ili windows(ili oboje))”

Zadnji Ubuntu ima nekih problema sa ADSLom koji su vrlo lako rješivi, samo potraži par tema na Ubuntu kategoriji ovog foruma.

P.S. Običaj je da teme sa naslovom “Linux početnik” preimenujem u nešto drugo jer bi ih bilo 100, ali za ovu nemam ideju :slight_smile:

Kod mene je sve proteklo u redu sa…

sudo pppoeconf

Poslije samo treba klimati glavom i odgovarati sa “Yes, yes”, i na kraju upisati korisničko ime i šifru, i onda opet “Yes, yes”. :smiley:

Hmmmmmm… Možda je odlična ideja za preimenovanje naziva teme u “Početnik u Linuxu”??? :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

Hvala.

XMMS se vec dugo ne razvija. Audacious je njegov fork koji ide dalje :slight_smile: