Linux sekcija

Al’ i na Windowsu možeš uninstalirat programe i napraviti Limited Accounts :wink:

naravno… samo sto to sve predstavlja administracijske poslove za koje profesori nisu placeni !

Pozdrav

Ice

[quote=IceBreaker]naravno… samo sto to sve predstavlja administracijske poslove za koje profesori nisu placeni !

Pozdrav

Ice[/quote]
Moj prijedlog da ovaj topic bacimo na SarajevoX.com jer postaje dramatican i dosadan …
Kao stvoren za Sa-X.com :smiley:

Imam ja iskustva sa administracijom u srednjoj skoli…

pa onda trazi od profesora da ti daju funkciju administratora tj. budi odgovoran za operativne sisteme i same racunare…

Pozdrav

Ice

PS: mv topic s-x.com/forum/ :smiley:

Bio sam administrator. Nazalost, tu sam skolu zavrsio…Server je na SuSeu. Ali mislim da bi trebale i ostale masine. Medjutim zbog vrlo ozbiljnih razloga tako nesto nije moglo doci u obzir…

Sad traži posao ITa u toj školi :stuck_out_tongue:

Sad traži posao ITa u toj školi :P[/quote]
Ma ni to ne bi bio problem da direktorica te skole nije onakva kakva jeste…

Ma po skolama se najvise koriste prastare 386-ice. Ponegdje se nadje kakav Pentium, ali je cesto vrlo slab ( maksimalno 2 GhZ). To je pravo stanje u skolama.

.
Nije tako Emx. Zavisi od skole - Bogami ima u nekim skolama i veoma dobrih kompjutera, ne kazem da je situacija u ovoj BiH odlicna znamo mi svi kakva je…al necemo sad o tome…

Kako gdje. Npr. u skolama se koriste starine od kompjutera, a i Windoze ( cak i 95!):shock:

ja sam predlagao da se u msets instalira linux, bio bi to suse ili bhld, sa dual bootom lin | win ali posto je uprava … to stoji zasad…

Ma to su ti ona stara skola. Vrh njihovog obrazovanja je Windows XP :frowning:

skola je kriza zesca… mislim ono, kada sam htio da se upisem imali su onaj dan skole, prezentacija ko sta kuda i sve… i vidim ja imaju oni puno svacega (osciloskopa, kompjutera, experimenata, animacija, sekcija). Kada sam se upisao u skolu, nista, apsolutno nista od toga, 1 god skoro nista od toga nisam vidio. nakon 2 god, mozda pola i tako…

ma boli mene… sutra donosim suse 10 i instaliram… ja i jos poneko znamo sifre admina, profesori vecinom ne znaju(mozda 1 ili 2) nije li to malo :S

mogao bi ja samo malo da potpalim da se svasta promjeni po tim pitanjima, inst. linuxa, i da organiziram sekciju i to. Ali necu, jer sam se u ove 3 god truda za sql uvidio kakvi su, i kako ce mi to vratit. Uskoro odlazim, i bas danas je bila neka anketa o osjecanjima, pitanje: kako se osjecate kada pomislite da odlazite. Odgovor: sav sretan, i jedva cekam taj dan…

mislim, samo dozvolit da, bilo koji ucenik(eto, osim 1-2ce u cijeloj skoli ), donosi, instalira, manipulise sa svime, ima sifru admina, koju ne znaju neki profesori, i radi sta mu je volja od softwareskog dijela copma (osim hardwera, dakle samo software je u pitanju) jednostavno nije u redu. A’l staces.

[quote=MayaTitan]skola je kriza zesca… mislim ono, kada sam htio da se upisem imali su onaj dan skole, prezentacija ko sta kuda i sve… i vidim ja imaju oni puno svacega (osciloskopa, kompjutera, experimenata, animacija, sekcija). Kada sam se upisao u skolu, nista, apsolutno nista od toga, 1 god skoro nista od toga nisam vidio. nakon 2 god, mozda pola i tako…

ma boli mene… sutra donosim suse 10 i instaliram… ja i jos poneko znamo sifre admina, profesori vecinom ne znaju(mozda 1 ili 2) nije li to malo :S

mogao bi ja samo malo da potpalim da se svasta promjeni po tim pitanjima, inst. linuxa, i da organiziram sekciju i to. Ali necu, jer sam se u ove 3 god truda za sql uvidio kakvi su, i kako ce mi to vratit. Uskoro odlazim, i bas danas je bila neka anketa o osjecanjima, pitanje: kako se osjecate kada pomislite da odlazite. Odgovor: sav sretan, i jedva cekam taj dan…

mislim, samo dozvolit da, bilo koji ucenik(eto, osim 1-2ce u cijeloj skoli ), donosi, instalira, manipulise sa svime, ima sifru admina, koju ne znaju neki profesori, i radi sta mu je volja od softwareskog dijela copma (osim hardwera, dakle samo software je u pitanju) jednostavno nije u redu. A’l staces.[/quote]
Prvo i prvo, nemoj glumiti anarhistu. Sve sto trebas uraditi jeste da na civiliziran nacin pokrenes pregovore. Ako to ne uspije (kao sto je kod mene bio slucaj) ja ti preporucujem da lobiras (kod mene to nije vrijedilo ni pokusati, ali ne znaci da kod tebe nece proci). Sve u svemu, moras da sto vise ocrnis Windows (od toga da je adminima nemoguce raditi, do toga da niko ziv u tim skolama nema pojma o linuxu - nece cak ni igricu znati instalirati pa ce vise vreme provoditi na predavanjima). Meni to nije uspjelo - niti sam imao vremena niti snage da lobiram na bezbroj nivoa strukture u mojoj bivsoj skoli…

Naravno, reci im da Windows svaki mjesec ima mali milion zakrpa i da se cesto rusi te da preopterecava sistemske resurse. Ako te budu gledali ovako: :shock::shock::shock: , onda ti preostaje da strajkujes ili nesto trece. A mogao bi im doci ovako: :twisted::twisted::twisted:

ma lol :smiley: mene boli * za to koji ce koritit, ja sam danas dosao, i na jednom casu nisam stigao BHLD instalirati, sistem je pao, prof ga sljedeci cas install, poslije toga, sam imao kod drugog prof. drugi predmet, dvocas i tu sam install suse… ja nemam interesovanja za njih, nije meni problem odmah ih natjerat da sve format i da stavimo dual boot, vec necu…