Volio bih cuti prijedloge kako organizovati pocetnicku sekciju linuxa u jednoj srednjoj skoli?
Interesantno pitanje.
Lahko je organizovati predavanja, to je najmanji problem. Problem je distribucija koju češ koristiti. Najveći problem naših škola je slaba oprema, pa je veliki problem naći neku distribuciju koja odgovara. Ali koliko sam upoznat nakon što se završi BHLD u potpunosti prionut će se pravljenju modificirane verzije za škole.
U općoj gimnaziji Zenica instaliran je Mandrake, a u Tehničkoj školi odsjek Informatike Red Hat
Kakvo predznanje i interesovanje imaju učenici?
[quote]Moze li ovako:
http://www.csi.ba/index.php?module=htmlpages&func=display&pid=22[/quote]
Super zaista
Evo moje ideje…
Zasto ne bi napravili neki plakat i svi bi znali kada je sastanak onih koji zele nesto sa Linux-om, ili koji bi zeljeli. I onda se nadjete poslije skole i fino se malo dogovarate, npr. odete u park(sala)…
Misliš ovako nešto:
http://howto.linux.org.ba/galerija/main.php?g2_view=core:ShowItem&g2_itemId=60
?
Ili informacija o našim redovnim sastancima koja postoji već godinama:
http://www.linux.org.ba/index.php?l=druzenja
Daj malo se informiši o aktivnostima ULKa prije postavljanja ovakvih “prijedloga”. :rolleyes:
Ok onda izvinjavam se :oops:
Mene zanima sta ce Windows u skolama uopste. Uglavnom predstavlja glavni izvor problema, recimo, ucenici igraju kojekakve igrice. To bi se sa pojavom linuxa moglo smanjiti. A nastava se moze drzati: Office paket je tu, za programiranje nije problem…
EDIT: Zaboravio sam napisati da se Windows placa…
istina nema sta.
u el teh skoli u sarajevu igramo cs1.6 kada zavrsimo sa lecijama i nevidim tu problem.
ja cu pomoci koliko budem mogao necu nista da obecavam ali cu pomoci.
A nastavnici daju da se igraju igre, i onda bezveze prođe čas.
Ovako (na izletu na moru…):
sumnjam ja da ce ovaj zamjeniti counter strike za nesto novo i edukativno ili nesto sto bi mu kasnije u zivotu moglo pomoci. Ali eto… ako su ljudi u el teh skoli tako motivirani da samo odradjuju lekcije i onda prelaze na igranje - onda su u pogresnoj skoli… dajte malo kreativnosti… isprobavajte nesto sto ne znate, ako treba nadjite starih kanti pa malo se vise pozabavite hardware.om itd…
Pozdrav
Ice
[quote=IceBreaker]sumnjam ja da ce ovaj zamjeniti counter strike za nesto novo i edukativno ili nesto sto bi mu kasnije u zivotu moglo pomoci. Ali eto… ako su ljudi u el teh skoli tako motivirani da samo odradjuju lekcije i onda prelaze na igranje - onda su u pogresnoj skoli… dajte malo kreativnosti… isprobavajte nesto sto ne znate, ako treba nadjite starih kanti pa malo se vise pozabavite hardware.om itd…
Pozdrav
Ice[/quote]
Slazem se sa IceBreakerom, mada mislim da nije toliko do djece koliko je do profesora
kojima je mrsko da obavljaju svoj posao, a iz iskustva znam da vecina danasnjih profesora
informatike ne posjeduje niti znanje niti neke vjestine kojim bi mogali napraviti taj cas
informatike necim sto bi zanimalo ljude nego to predje u jednu veliku ispijacinu kafe i zijevanje.
Na primjeru svoje gimnazije mogu reci da su profesori informatike u BH ljudi koji imaju veoma
ograniceno znanje ili je usmjereno u jednom smjeru koji i nije bogzna povoljan za ucenike.
Mislim da bi, ako se zeli nesto postici u edukaciji mladih, trebali uposliti mladje ljude koji prate
danasnju tehnologiju i koji su tehnoloski osvijesteni a ne osobe kojima je Linux “ono nešto” …
To je moje misljenje o profama danas, ČAST IZUZETCIMA …
Ako sta pomaze, mislim da je puno lakse napraviti neku sekciju (to je barem lako izganjati),
okupiti grupicu raje koja ima neka interesovanja za to i pomoci im sa knjigama, forumima i
generalno introduce them to ovaj site/forum i Linux te ULK. Jer na kraju krajeva most help
u Linuxu dobijas od communities a ne od nekih kvaziprofesora.
Pozdrav,
adioe3.
izuzetaka je malo… istina - profe nisu motivirane, ali Boze mili pa sa je sa nastavnim planom… zar se u osnovnoj skoli mora uciti MS-DOS? sad dolazi ono “pa stare masine pa samo DOS radi”… malo morgen… ako treba radit ce i linux na njima… stvarno mi je neshvatljivo da osobe koje su zaduzene za nastavni program ne zele / nece da idu u korak sa vremenom ( iskreno - bojim se da nemaju pojma sto se tice informatike ). Moj buraz ide u osnovnu i kad sam ga pitao sta rade iz informatike - odmahnuo je i rekao “mah glupi DOS”. Bilo mi je krivo sto nisam imao vise vremena da odem do nastavnika da mu pokazem BHLD ( jer po burazovim rijecima - nije bio neki papak od nastavnika ). maybe next time…
Pozdrav
Ice
Zaista mislim da sekcija nije potrebna nego izvoditi nastavu pod linux OSom. Itekako je dovoljan za gradivo srednjih skola.
hm… svu nastavu bazirati samo na jednom operativnom sistemu nije bas smisao opsirnog obrazovanja…
Pozdrav
Ice
Ljudi u redu je koristiti Linux OS na tim nekim krntijama, ali you’re missing the point!
Moja poenta je da bi ti ljudi trebali toj djeci pružiti neko opširnije znanje od poznavanja
OpenOfficea i trebali bi ih naučiti kako da koriste svoj mozak. Dosta današnje djece ima
užasno razmišljanje, veoma loše povezuju stvari, mrze matematiku, etc… Barem taj
kutak informatike bi im trebao biti nekako napravljen zanimljivim jer bi morali makar
malo povezivati stvari, znati nešto matematike da urade stvari. Ja jesam za to da se počne
učiti neki OS, makar i WinBlows (iako sam much more in favor of Linux/UNIX/BSD) ali
da im je jasno šta se tu dešava. Neka progutaju malo toga, pa nek’ im i predstavi
Networking kroz štimanje Quake3-ce ali da skontaju! Generalno, mladi u BiH (u koje i
sebe ubrajam) nisu glupi nego ih ljudi oko njih čine glupim … OK sad sam otišo
u poentu na kojoj trebam postat na SarajevoX.com forumu
Anyway, you catch my drift.
P.S. I na Linuxu će raja pronaći Freecell i Nibbles…
Bye,
adioe3.
[quote=adioe3]P.S. I na Linuxu će raja pronaći Freecell i Nibbles…
Bye,
adioe3.[/quote]
Hoce, a ako ih ne instaliras???