LINUX SuSE 7.1 i WIN2000 (take III)

Treća - sreća.

(Pročitao sam poruku o problemima kod postavljanja pitanja)Dakle… pokušao sam umrežiti LINUX SuSe 7.1 i WIN2k.

Apache kao WEB proxy, Samba, ISDN karta i SQUID rade na LINUXu bez greške. Sa WIN2k mogu preko njih surfati internetom, sharing radi. Čak i ICQ radi na WIN2k, osim slanja i primanja fajlova.

Ali to je sve.

Sa WIN2k ne mogu pogledati niti poslati mail, FTP ne radi kako treba, audiogalaxy mogu zaboraviti, dok na LINUXu sve to radi kako treba.

Mrežne karte imaju statički IP (192.168.x.x), a ISDN je isproban sa statičkom i dinamičkom adresom, sa istim rezultatom. Pretpostavljam da gateway i routing na LINUXu (ili i WIN2k) nisu konfigurirani kako treba, a ti pojmovi mi ionako nisu previše jasni. Firewall je na LINUXu isključen.Može li mi netko pomoći da konfiguriram mrežu kako treba?Unaprijed se zahvaljujem.

Mozes procitati o djeljenju filova na SAMBA share


Hvala na stvarno brzom odgovoru.

Sorry, moja je greška bila, malo sam se krivo izrazio u pitanju (dešava se ).

Samba mi radi kako treba, i WIN i LINUX se vide u mreži.

Pod slanjem i primanjem fajlova sam mislio na ICQov send/get file sa WIN, jer koliko sam shvatio, ICQ za to traži direktnu vezu sa drugim userom, a ne preko HTTPS proxy-ja (Apache, na portovima 80 i 413). Isto tako mogu sa WIN surfati po netu, isto preko Apacheja,

ali samo dok je u pitanju port 80 i HTTP protokol.

Chat mogu na WIN zaboraviti (osim ICQ-a, koji radi na WIN). Ali chat i nije toliko važan. Problem je da sa WIN ne mogu skinuti niti slati mailove, jer ili portovi (25 i 110 mislim) na LINUXu nisu otvoreni, ili su POP3/SMTP protokoli blokirani. Isto tako niti FTP ne radi sa WINa. Sa LINUXa sve ovo radi, mogu primati i slati mailove, čak i njegov ICQ radi. A LINUXovom Netscapeu baš nije jaka strana Java za chat (MSIE je, nažalost, valjda bio jači). Firewall sam na LINUXu isključio, u rc.configu, tako da on ne smeta.

Mislim da bi pravo pitanje bilo kako Windowsima dozvoliti potpuni pristup WEBu preko LINUXa, bez ograničenja na portove i protokole. Sigurnost je u ovom slučaju manje bitna, jer nemam nekih podataka na LINUXu koje bih trebao skrivati, a na WINu je ionako Norton antivirus i internetsecurity.

Ima li to veze sa gatewayem i route, za koje nemam blage veze kako se podešavaju?

Hm… Da pojedostavim:

1. ti koristis ISDN dile-up vezu ??

2. Linux ti sluzi kao Proxy ( Squid ??? ) za Win PC ???

3. Zelis da koristis vise software-a/ports na WinPC ali ti ih Proxy ne ruta kako treba ??

4. Nemoguce je surfati preko Apache-a jer koliko ja znam on nije Proxy

5. Da li koristis router i koje je marke ??

E tako… na to odgovori ako mozes pa da ti onda dam savjet !

Tako je, gotovo sve si dobro pretpostavio

Da probam što točnije i detaljnije odgovoriti:1. veza sa internetom je ISDN dial-up, tj. ASUSova kartica u LINUXu. Ona fercera ko curica.2. i to štima, linux mi je proxy za win. Znam da bi bilo jednostavnije obrnuto, ali mi Linux treba radi PHPa i mysql-a, a i simpatičniji mi je od WINa.3. potpuno točno. Sa WINa mi radi samo ono što se tiče HTTP protokola, a htio bih malo više (mail, FTP, audiogalaxy da ne spominjem )4. krivo misliš, što se tiče Apache-ja.

Moja verzija je 1.3.19, i ima loadan mod_proxy. Apache kaže da je to od verzije 1.1.x nadalje, na svojoj internet straniciNemoguće da sam tu fulao, jer kad njega zaustavim sa ‘rcapache stop’, na WINu više nema interneta. Sve dok opet ne pokrenem Apache (‘rcapache start’)evo i dijela Apachejevog httpd.conf-a

možda nekome pomogne#

# Proxy Server directives. Uncomment the following lines to

# enable the proxy server:

#ProxyRequests On<Directory proxy:*>

Order deny,allow

# Deny from all

Allow from all

#

# Enable/disable the handling of HTTP/1.1 “Via:” headers.

# (“Full” adds the server version; “Block” removes all outgoing Via: headers)

# Set to one of: Off | On | Full | Block

#

ProxyVia On

AllowCONNECT 25 110 443 563 - ovo sam ja dodao, ali nije pomoglo5. - pod routerom misliš sigurno na onu, da se laički izrazim, kutijicu koja je spojena na LAN i ISDN.

Ne, ne koristim je, Linux je spojen preko ISDN karte i dial-up veze sa internetom.Nadam se da sam ubacio malo više svjetla u moje pitanje

mickey

Tako je, gotovo sve si točno pretpostavio.

Probaću što točnije i detaljnije odgovoriti…1. na LINUXu je ASUSova ISDN kartica, i sa njom se spajam na internet preko dial-upa. Kartica fercera ko curica.2. Tako je, LINUX mi je proxy za WIN. Znam da bi bilo lakše i jednostavnije obrnuto, ali zašto jednostavno, kad može biti komplicirano

Probao sam i SQUID za to konfigutirati, pročitao sve man-ove, ali opet ne radi.3. I to štima. Sada mogu na WIN samo surfati. Drugo ništa.4. Greška! Apache od verzije 1.1.x ima loadan mod_proxy, a moj je 1.3.19.

Nemoguće da surfam preko nečeg drugog, jer kada zaustavim Apache (‘rcapache stop’) na WIN više nema interneta, a i listam Apachejev access_log fajl. Tamo sve piše, gdje se sve spajao, i tko je tražio da se spoji (IP adresa WINa).evo i dijela httpd.conf-a, možda može nekome zatrebati.

ProxyRequests On<Directory proxy:*>

Order deny,allow

# Deny from all

Allow from all

ProxyVia Full

AllowCONNECT 25 110 443 563 - ovo sam ja dodao, ali ne pomažeCacheRoot “/var/cache/http”

CacheSize 5

CacheGcInterval 4

CacheMaxExpire 24

CacheLastModifiedFactor 0.1

CacheDefaultExpire 1

# End of proxy directives.5. pod routerom misliš sigurno, da se laički izrazim, onu kutijicu koja se spaja na LAN i ISDN.

Ne, ne koristim je, nego se na internet spajam direktno preko ISDN karte u LINUXu.To bi bilo to.

Nadam se da sam ubacio malo više svjetla u moje pitanje

Nikad nije kasno nauciti nesto novo…

Nisam znao da Apache moze da zamjeni proxy. Dobar tip ! Da se vratim na tvoje pitanje… Razlog zbog kojeg nemas pristup tim servisima/kapijama je Apache ( proxy ) logicno zar ne ?? Nazalost nezam nista o tome ali koristim izvjesno vrijeme proxy ( samo http ) Squid i radi kao satic. Jedino sto mogu je da ti preporucim Sguid Guide. Predpostavljam da je conf u Squid i Apache isto. Srecno sa citanjem.

[ This message was edited by: sahbaz on 2002-05-11 21:49 ]