Pozdrav svima,
Danas sam slucajno naisao na ovaj site i prvo
bih zelio pohvaliti vas rad sto se tice Linux OS i ‘web stranice’. Inace, trenutno sam u Australiji, studiram na fakultetu i upisao sam doktorat u oblasti ‘computer science’.
Iznenadilo me je da, i kod nas, Linux postaje popularan. Jako me interesuje, kakvo je stanja na nasim fakultetima sada sto se tice kvaliteta predavanja, opreme (npr. kompijutera), itd? Da li se koristi Linux na fakultetima ? Koje distribucije?
Inace ovdje na mom faksu, svaki ‘computer’ (osim machintosh) koristi ‘dual-boot’…Windows i Linux. Vecinom se koristi redhat distribucija, iako mislim da to nije naj bolja solucija.
Sto se tice mene, kada sam poceo Linux, probao sam razne distribucije: redhat, mandrake, turbo linux i slackware. Trenutno koristim Debian Linux i preporucio bih svima koji nisu probali Linux, da pokusaju. Veliki plus distribucije kao Debian je “packiging system” sa programima kao apt-get i dselect.
Da ne brbljam dalje - to bi bilo to od mene.
Enes.
Vozdra,
posto sam student ETF-a, mogu ti reci kakvo je stanje tamo. Sto se tice opreme, imamo jako slabu opremu (bar na prvoj i drugoj godini), ali s obzirom da smo tek prije mjesec dana dobili svoju zgradu (u Marsalci), mislim da ce se to stanje popraviti za koju godinu.
Sto se tice Linuxa, mislim da je uveden tek ove godine i to na predmetu Programska organizacija racunara i operativni sistemi (PORiOS). Koliko sam mogla vidjeti radi se o “default” instalaciji SuSE Linuxa. A kad kazem default mislim na to da je Linux tek instaliran i da su na njemu pokrenuti svi default servisi, a mozete zamisliti onda kako radi taj Linux na 100Mhz/16MB rama…
Mi, kao Udruzenje, cemo se potruditi da popravimo tu situaciju.
Nisam upoznata sa stanjem u srednjim i osnovnim skolama, ali mislim da “stanje” i ne postoji, jer su ljudi jedva upoznati sa Windowsima.
Btw, imas li neku kritiku, prijedlog (vezano za nas rad)?
Pozdravi,
Amila
Enes pise:
Cao,
Hvala za odgovor na moj post. Sto se tice ETF, ja sam zadovoljan da i ‘default’ SuSe instalacija postoji - bilo kakve da su masine. Mora se od necega poceti. Do prije 2-3 godine, i mi smo ovdje imali losu opremu (486dx, 16MB ram, itd.). Bilo je `computer rooms’ sa 30tak kompijutera a srecan si ako nadjes jednog da prodje POST i radi kako treba.
Sto se tice kritika/prijedloga, nemam trenutno nesto znacajno reci. Ja neznam da li je to samo kod mene, ali primjetio sam da dosta linkova sa prednje strane (linux.org.ba) neradi - npr. svi linkovi pod Security/Sigurnost. Isto tako, pod Opera browser linkovi, na primjer, za Forum nerade kada se ‘kliknu’. Dok vec, ako se direktno upisu, rade. Ovo zadnje vjerujem da je do Opere (posto radi pod IE, Mozilla/netscape nisam probao).
To su samo male stvari, ali bilo bi lijepo da sve radi na stranici. Jos jednom bih vas zelio pohvaliti na odlicnom radu - samo tako nastavite. Sto se tice projekata, na stranici projekti.linux.org.ba svi listirani projekti su o lokalizaciji software-a? Jeli to tacno?
cheers.
Enes.
Pade mi na um jos jedna mala stvarcica za koju bi mozda vrijedilo se potruditi…
Gledam evo bas jutros jednu od mnogih serija na danskom kanalu o tome kako se koristi “windows” i sve tako oko njega… Nakon mnogih tih nastavaka, danas je bio red o tome kako se pravi vas privatni HP i ostalo…
Za sve vas koji ste ukljuceni u Linux, mozda bi vrijedilo predloziti FTV-u da se napravi par serija o tome kako se koristi kompjuter sa Linuxom kao OS-om, od instalacije pa do … ja sta vec hocete…
Ujedno bi mozda mogli i zaraditi stogod ukoliko postoji interesovanje za tu oblast…
( A da ne spominjem da bi ujedno imali i prilicno dobru reklamu za ovaj sajt).
Eto toliko…
/Nihad
Heh… ja ne znam jeli iko jos vidio emisiju na bivsem BHT.u o konfiguraciji Outlook Expressa… po obicaju je trebalo onom iz BIHneta oko pola sata da objasni “u kratko” funkciju mail servera, na sta je cak i moj otac komentirao “zasto jednostavno kad moze komplikovano”… ja mislim da se nakon emisije niko nije razumio ono sto je on pricao… osim mozda onih koji se stvarno razumiju i kojima to nije bilo nis novo…
sto se tice emisije o Linuxu, to bi bilo super… pokazati ljudima svijet izvan granica windowsa… ali po mom misljenju, neki bi promjenili kanal ili bi se emisija emitovala u vrijeme kada je gledanost najmanjajavascript: x()…
ukratko ideja je super, ali ipak ovo je Bosna
Sto se tice Linux-a, FTV-a i Serijala o LinuxOS-u mislim da je Linux-u jos uvjek mjesto samo za MREZU-MREZA a korisnici koji koriste PC kao kucacu masinu neka se okrenu PC-Win platformi (A njih je najvise) …
Ali edukativne emisije o Linux-u bi bile izvrsne i bilo bi jako dobro kada bi se pokrenula inicijativa da se Linux prihvati kao oficijelni OS u skolama (jeftino naprema Win OS-u) i fakultetima i onda bi edukativne emisije bile na mjestu i LUGBIH bi nevjerovatno mnogo napredovala … u svim pogledima …
Adnan Kunic (kunax@bih.net.ba)
Ja mislim da je linux u prvoj liniji sistem koji se od dobrovoljaca u internetu dalje razvija. Naš prvi zadatak je da njegovu dokumentaciju prevedemo na B&H jezik. Sto više opisa - to više korisnika. Moja ideja bi bila da sve dokumentacije, koje imamo na ovoj stranici, skupimo u jednu skriptu, koja se može kao PDF datoteka presnimiti na svoj računar.
Pozdrav Babysitter
Ja se slazem sa Adnanom Kunicem da bi trebali privuci obrazovne ustanove da koriste linux jer ako djeca u skoli uce linux…pa nece zadacu raditi na winbl0wzu
trip0d
Da , sigurno bi to bilo dobro. Baš bi za naše škole bilo povoljnije da koriste Lin. tako da ušparaju novac za licenze. Osim toga, da se programirati. Oni koji uče engleski mogli bi kao zadaću imati prevod nekog linux dokumenta. I onako Linux krugove najviše čine studenti i učenici.
Pozdrav Babysitter
Eh ovako informacija sa Studija Informatike u Mostaru.
Situacija nije losa kakvih ima.
Imamo nekih pet 486-ica sa 8 rama te hdd-eom od 200MB. A morali smo instalirati i X-e. Tako da je na to mogao stati samo debian 2.2r0 i radi…hajmo reci dobro. X-e predstavlja tema blackbox i nedostaje nam mnostvo programa. Jedina stvar koja nam barem donekele pomaze je taj apt-get pa kad nesto novo instaliramo mozemo to uraditi preko mreze .
Sve u svemu LOSA situacija ali sta ces ima i gorih.
Usput:
www.studijinformatike.com
www.unmo.ba
paja
ja se ne slazem sa Adnanom Kunicem u tome da “kucaca masina” korisnici treba da se drze Windowsa
ako je to tacno, onda znaci da Linux jos treba unaprijediti, ili mozda napraviti novi operativni sistem koji ce biti slicniji Windowsu, ali koji ce biti slobodan (free as freedom)
Vedran, vljubovic@smartnet.ba
hej raja sta mislite o Lindows OS-u
ja sam ga probao i mislim da nije bas nesto. ali dobra je ideja (imate i Win i Lin u jednom OS-u)