Linux u (osnovnim/srednjim) školama

Zdravo,

Sta VI (korisnici Linux-a i ovog foruma) mislite da se u osnovnom/srednjem obrazovanju uvedu casovi ucenja osnova Linux-a ? Mislim, sada se uci samo Windows, sto nije bas za pohvaliti. Od tone casova mogu izdvojiti 3-5 casova za neke osnove Linux-a. Bilo bi lijepo da su djaci upoznati da postoji i druga softverska rjesenja (alternativa) osim Windows-a i to besplatna :slight_smile:

Pisite sta mislite, OK ?

Hvala

Pozdravi,
Mirza

Vozdra Mirza,

Pa već duže vremena se tu i tamo priča kako je neka Firma, Škola, Ustanova itd… prešla na GNU/Linux. Ideja nije loša, ali ima par stvari koje koče. Recimo, kasnije kad izučiš školu, tražit ćeš posao preko novina. I tamo u oglasu piše: " Ekonomista sa MS Office iskustvom se traži", "Grafičar sa iskustvom u Photo Shop 8 ", Inžinjer elektrotehnike sa Exel iskustvom itd…
Onda recimo neki profesori ( sa kojima sam ja lično razgovarao) su već nešto " čuli " o Linuxu ali ga nikad nisu koristili.
Jedino sto bi bio dobar razlog su preskupe licencije za MS proizvode, jer znam da naše škole nisu baš najbogatije. Znači to bi bio dobar EPP kako da se linux uvede u naše škole. Što se tiče Aplikacija, istina je da za MS postoje dobri softveri i da alternative nemogu uvijek da pokriju sve funkcije u svim tačkama. Osim toga tu je i jednostavnija instalacija programa što je kod mnogih najveći razlog.
Ja lično mislim da je bolje da GNU/Linux ostane Sistem za manji krug ljudi kao što je to sada, a ako neka škola odluči da pređe onda ću to naravno rado čuti
pozdrav

PS: Kako bi bilo da iznenadiš svoje nastavnike i da im ponudiš referat o GNU/linuxu ???

OK

To je dobra ideja :slight_smile:

Pokusacu sa referatom ali sumnjem da ce me htjeti slusati :slight_smile:

Hvala jos jednom na ideji

Pozdravi
Mirza

Pa to zavisi od tebe kako im " serviraš " referat. Recimo, nemoj ovako da djeluješ :o :o :o nego ovako :smiley: :smiley: :smiley: tako da tvoja publika (učenici) ovako reaguje :shock: :shock: :shock: onda će tvoj profesor sigurno razmisliti :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: . Eto to bi ti mogao još preporučiti :wink:

Pozdrav :twisted: :twisted: :twisted:

Jedna stvar koja se često zaboravlja (bar ovamo na zapadu) je da ne postoje samo PC računari !!

Pošto je Mac OS X izgradjen na UNIX varijanti vrlo rado se traže poznavaoci bilo kojih *nix varijanti tako da ne izgleda skroz beznadežno… (znam da se u BiH ne koriste Mac računari, ali eto - ko zna, jednog dana možda…) …

Tako da ono da se traže samo “MS - kvalifikovani” ne mora da važi uvijek…

A za školu uvijek preporučujem da ih iznenadiš sa Knoppix-om … (: mislim da sam referat nije toliko snažan ukoliko se ljudi i ne uvjere u to …

//Nihad

Zdravo,

Gdje da nadjem Knoppix ? :slight_smile:

Pozdravi,
Mirza

Kod Amile i Vedrana čini mi se da oni imaju kopiju ovog dista… (:
Sretno !! ((:

A moze i na:
http://www.knopper.net/knoppix/

Dajte nemojte da to ispadne “kod Amile i Vedrana”. ULK zvanično umnožava CDove i svako može slobodno doći četvrtkom u CSI. Udruženje je otvoreno za svakoga ko želi da se aktivira i pređe sa priče na djela.

voZdra…

Mirza, posalji mi na mail svoju (postansku adresu) i saljem ti CD. Evo sad sam s Knoppix-om Online, i stvarno je super.

Izvini Vedrane, nije bilo baš zamišljeno da ispadne tako kao što je ispalo, samo čim ja nekom napomenem da ima tamo ili vamo - ono ili ovo odmah se neko nađe uvrijđen…

Sorry još jednom tebi i Amili…

//Nihad

Pozdrav,
Sto se tice Linux-a u skolama to je zaista super.
Ja idem u Opcu gimnaziju u Zenici i vec duze vremena pregovaram sa svojim profesorom o ovoj temi.
Covjek se konacno slozio i mislim da ce Linux u mojoj skoli, odnosno kabinetu informatike koji ima 15 racunara P-2 biti instaliran u naredne dvije sedmice.
Ja sam mu kopirao SuSE 8.0 nedavno i svakako mislim instalirati tu dist.
Medjutim, bio je mali problem taj sto mi profesor nikad nije koristio Linux pa smo se dogovorili da ja vodim predavanju u pocetku dok on ne savlada neke basic stvari …
Uglavnom mislim da je to super.
Sta vi mislite?
ja mislim da sam odabrao pravu dist. za tu svrhu.
Sta vi mislite?
:rolleyes:

Hi svima,

malo ste odlutali od teme, koja je po meni vrlo značajna.

Jedan od razloga zašto ULK postoji je i da pruži adekvatne informacije drugima o GNU/Linux-u. Prvi korak koji smo preduzeli su kursevi koji će uskoro početi. Također, bilo bi dobro kada bi u većim gradovima BiH održali jedan (otvoreni) seminar, gdje bi zainteresovane upoznali sa cijelim projektom. Problem je u tome što se tu javljaju problemi finansija, vremena, obaveza i td. “Idealno” rješenje bile bi podružnice, koje bi djelovale lokalno.
Uglavnom, najbolje što možete uraditi (ako ste u Sarajevu) je da navratite u četvrtak u 18:00 do Centra Studentskih Inicijativa i da popričate s nama. Ako vam treba više informacija javite se na info@linux.org.ba.

[quote]
Onda recimo neki profesori ( sa kojima sam ja lično razgovarao) su već nešto " čuli " o Linuxu ali ga nikad nisu koristili.
Jedino sto bi bio dobar razlog su preskupe licencije za MS proizvode, jer znam da naše škole nisu baš najbogatije. Znači to bi bio dobar EPP kako da se linux uvede u naše škole. Što se tiče Aplikacija, istina je da za MS postoje dobri softveri i da alternative nemogu uvijek da pokriju sve funkcije u svim tačkama. Osim toga tu je i jednostavnija instalacija programa što je kod mnogih najveći razlog.
Ja lično mislim da je bolje da GNU/Linux ostane Sistem za manji krug ljudi kao što je to sada, a ako neka škola odluči da pređe onda ću to naravno rado čuti[/quote]

Što se tiče profesora, ne možemo globalno govoriti, sve zavisi od čovjeka do čovjeka, ali sam uvjerena da svaki čovjek koji zna o čemu se radi, GNU/Linuxu neće okrenuti leđa.
Nažalost, upravu si kada su u pitanju licence, ali vrlo brzo će i tome u BiH doći kraj, može se to čak i sada osjetiti.
Trenutno nemam nikakvo mišljene o tome da li bi Linuxu bilo bolje da ostane sistem za manji krug ljudi ili ne. Ali ne treba od toga bježati. Svaka škola koja pređe na Linux je samo veliki + za Linux zajednicu.

Pozdravi,

Amila

Čestitke!

Mislim da je to odlična prilika za tebe i da bi se trebao potruditi da što bolje spremiš predavanja, jer će ti to super doći za neke druge stvari. Također, ne bi smjeo zakomplikovati stvari, nego za početak neka to budu jednostavne stvari. Ja bih ti umjesto SuSE-a preporučila Mandrake 9.0, koji je i na bosanskom jeziku (što će tvom nastavniku sigurno biti veliki +), a da ne govorim koliko će olakšati drugima. Automatski možeš podesiti i našu tastaturu. U 9.1 verziji po defaultu će se instalirati i KDE na bosanskom jeziku, tako da je dist. user-friendly. Kasnije možeš ići i sa Debian-om, Slackware-om, LFS-om itd.

Ma ja sta ce te…
Tako je to kad lugze radi :lol:
Bono hvala ti na predlogu.
Ja na racunaru imam SuSE 8.0, Mandrake 9.0 i Slackware 8.0.1 beta 1 i najzadovoljniji sam slackom.
Ali ipak se slazem da je za pocetnike najbolji Mandrake pa cu njega vjerovatno i instalirati.
U svakom slucaju hvala.
Izvjestavat cu vas o tome kako stvari stoje sa ovim projektom.
Trebao je u Zenici ici jos jedan projekt slican ovom sa Kulturno Omladinskim Udruzenjem Aatrij ali je sve , na zalost, ostalo na pregovorima. Jednostavno ljudi nisu imali povjerenja. Boje se novog. Iskreno , ne volim takve ljude.
Cujemo se.

Zd!

Slucajno nabasah na ovaj forum, pa me pogodi pravo u srce! Konacno prave usi da cuju ovo…

Prije cca 3 mjeseca sam na svoju ruku i uz pomoc par prijatelja (vidi http://www.ibhs-dotmund.de ) pokrenuo projekat ciji je cilj sa minimalnim troskovima opremiti racunarsku ucionicu u srednjoj skoli. Citava ideja se zasniva na slijedecem:

Stari “roll-out” hardware (kojeg ovde ima “na tone”) tipa PI ili sl sa 14-15 incnim monitorima prikljucujemo kao X-terminale na jedan X-server. Iz racunala izbacujemo apsolutno sve (harddisk, cd-rom itd) osim graficke i mrezne kartice. Klijenti bootaju sa servera, a kernel se dize iz eprom-a sa mrezne kartice (u nedostatku eproma moze i sa diskete). Ako ste kad vidjeli SUN Solaris stanice - to je to!

Nakon 2 mjesecnog testiranja odabrana je distribucija (Red Hat) te terminal rjesenje (LTSP, http://www.ltsp.org) Sve se naslanja na vec gotove stvari (ameri su tu malo brzi nego mi), vidi http://www.k12ltsp.org. U ovom momentu smo uz pomoc donacije Univerziteta u Bochumu od 10 starih P133 Compaq racunala i 14" monitora te jednog PIII servera vlastite proizvodnje dosli do prihvatljivog rjesenja - sta prihvatljivog - usudim se reci jako dobrog. Testovi pokazuju da sa ovaj server sa 512 MB RAM-a bez problema opsluzuje 8 klijenata, i to u aplikacijama kao sto su OpenOffice, mozilla, gimp…

Cilj naseg projekta je do ljeta provesti lokalizaciju najvaznijeg software-a, odonosno ukljuciti postojecu, razviti odnosno adaptirati neki postojeci web administration tool za nastavnike (webmin?), sve to dokumentirati i ponuditi kao recept onima koji ovo u svojim skolama zele realizirati.

Jos rijec-dvije o nastavnom programu. Ova ucionica je u stanju realizirati sve nastavne zahtjeve studija informatike u Dortmundu (na kojem se i ja znojim). Mislim da onda ne bi bilo problema sa ovom ucionicom realizirati nastavni plan i program informatike u bilo kojoj skoli.

Zasto ja vama ovo sve pisem? Iz dva razloga:

1.Zbog stare poslovice “kad se hoce, sve se moze” ili adaptacije onog vica “Ne znas!- Ma kome ti da nezna…”

1. U nadi da kod nas jos uvijek ima nastavnika kojima opste dobro nesto znaci, pa su voljni u zamjenu (da, dobro citate, sve “dzabali”) za jednu ovako opremljenu ucionicu razvijati s nama ovaj projekat. Dokumentacija projekta do sada je stura i nepotpuna, ali ako se nadje neko ko je ZAISTA zainteresovan, par stranica u LaTeX-u i nije neki problem :wink:

O Microsoftu i Linuxu samo jedan podatak - u Njemackoj (najrazvijenija informaticka zemlja u Evropi, op. a.) je Ministrastvo unutarnjih poslova za sluzbeni operativni sistem izabralo linux. I onda kazu da su murijaci glupi…

Za referat bi svakako zavirio na http://www.k12ltsp.org , ima prakticna primjena ovog o cemu pricam i par statistickih podataka (broj skola u USA is sl), prilicno je impresivno.

Vozdra,

mene ovo strašno interesuje i volila bih imati priliku da ovo probam. Mislim da bi se ovaj projekt mogao primjeniti na veliki broj osnovnih i srednjih škola, pa i fakulteta. Mogli bi napisati dokumentaciju (slikovitu, tako da je svi mogu razumjeti) i staviti na CD, zajedno sa svim potrebnim software-om + našom dokumentacijom (koju generalno treba ispraviti/dopuniti/ponovo napisati itd.). I izvršiti prezentaciju. Bilo bi dobro kada bi imali podatke o zainteresovanosti za ovaj projekat. Ja sam spremna odvojiti određeno vrijeme poslije januara za ovaj projekt.

Mi smo već počeli intenzivno raditi na ovome (pogledaj http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=429) i planiramo nastaviti s ovim projektom poslije nove godine. Najveći problem s kojim se susrećemo je manjak ljudi koji bi učestvovali u projektu lokalizacije, tako da bi nam tvoja pomoć dobro došla!

Mala najava: kada se završi lokalizacija OpenOffice-a i Mozille, krenut ćemo i sa bosanskom distribucijom!

Pozdravi,

Amila

bas mi ovaj naslov “Lx obrazovanje” dade dobru ideju. Posto sam ja “privilegovani” ucenik u svojoj skoli da fino reknem, e ajmo sad i Lx pored ovoga, cim ga nabavim, dacu sve od sebe da to uradim. Inace, ako vlada nece prelaziti na Win (sto je malo vjerovatno :frowning: ) treba vec sada omladinu obrazovati da se borimo protiv, kapitalizma i monopolizma…

Dogovr je pao. Sljedece godine u MSETS ce u BootScreen-u biti:

[vjerovatno] SuSe Linux 9.3 pro (meni najbolji - drugi mi pola drivera nisu imali)

i Windows

P.S. Sto su ostali govorili oko prelaska na Linux i sada onaj gore sto je govorio: Sta ako se trazi Excel a ti ucio Linux. Ima kompromis i za to: Instaliraju se 2 OSa i jedan cas jedan drugi cas drugi. A moze i dva casa jedan treci cas drugi i sve tako… Tako ces znati i Linux i MS Office i OpenOrg office. A sto se tice MacOSa, mislim da ce u BH prije se posiriti Linux nego MacOS. (a vidio sam nekoliko firmi koje koriste vise G3-5 MAC masina)