Linux ulazi na velika vrata - jeli 2007-a prelomna godina?

U poslednje vrjeme Microsoftu stvari neidu bas od ruke. Sada se i Kalifornija pridruzila Texasu i Minesoti u zahtjevu da je ODF format obligatorijski kada se nabavlja softver.

To nisu dobre vjesti kada je MS istovremeno u citavom svjetu pokrenuo kampanju da firme, drustvene ustanove i privatna lica upgradiraju na Vistu i Office 2007.

Osim toga je prodaja Viste 60% manja nego sto je ocekivano. Steve Ballmer krivi pirateriju zbog toga :? .

Po svemu sudeci, Vista ce biti preokret kada su u pitanju OS za desktop racunare. Ogroman je broj onih koji nemogu jednostavno samo instalirati Vistu vec moraju zamjeniti i same racunare izmedu ostalog. Citao sam negdje raport u kome se tvrdi da 80% americkih firmi mora updatirati racunare (uglavnom povecati kolicinu RAMa) ili skroz mjenjati racunare da bi mogli koristiti Vistu. Tu se vec radi o tolikim investicijama da su mnogi poceli gledati na alternativna rjesenja:

*Americka sluzba sa transportnu sigurnost (DOT) je zabranila updatiranje na Vistu u iscekivanju analizue buduce IT strategije.

*FAA (Federal Aviation Administration) planira da se skroz “skine” sa MSa i prede na Linux i Google kada iduci put bude trebalo mjenjati racunare.

*Vecina IT-sefova neplanira investiranje u MS Office 2007 ili Vistu u narednih nekoliko godina

*Vlada Velike Britanije je savjetovala skole da ne upgradiraju na Vistu

*U Japanu planira ministarstvo ekonomije, industrije i trgovine migraciju na Linux. Istovremeno ce se na 400.000 skolskih racunara u Japanu instalirati Linux umjesto dosadasnjih Win 98 i Win ME (Muslim Edition bezbeli :lol: ). Inace se u Japanu od 2004 vrsila probna studija u nekoliko skola i obuhvatala nekih 1.000 racunara koji su koristili Linux. Iskustva su ocigledno bila zadovoljavajuca :).

*U Finskoj su neki departmenti poceli migraciju na otvoreni izvorni kod. Svedska odbrana migrira na Red Hat, i nije sama u tome. Red Hat je postao defakto Nato standard.

*PSA (industrijska grupa Peugeot/Citroën) migrira na Suse Linux Enterprise Desktop (20.000 racunara) i 2.500 servera. To je prvi put da neka intustrija te velicine u potpunosti migrira na Linux.

*Vista ponovo prijavljena kod EU zbog monopolistickih fazona.

*Intel je skoro saopstio da sopstvene racunare nece updatirati na Vistu dok prvi Service Pack nedode :mrgreen: .

Dodaj tome činjenicu da je Microsoft izjavio da će se verzije Windowsa izdavati svake dvije godine kako bi ušle u korak sa OS X-om i naravno Ubuntuom :mrgreen: što bi im trebalo povećati eventualnu zaradu na skoro istom proizvodu.

Ova vijest mi je interesantnija od Compiza na OpenSolarisu… samo malo ušminkati gramatiku i može ići. Mogu li editovati tvoj post?

odbilo im se o glavu sto su previse ulagali u “sminka izgled”

Sminka izgled ima recimo OS X, ali se ipak zadovoljava sa manje hardvera. Isto vazi i za Linux ako je dobro podesen.

Ja sam na probu instalirao Vistu na moj racunar i imao je 2 hefte. MS u reklami tvrdi da je Vista brza od XP pri podizanju i gasenju sistema sto je jako daleko od istine. Moj XP sa toliko i toliko instaliranih programa + servisa koji se pokrecu pri startu je brzi od Viste koja je maltene prazna. Onda da ima X pisaca, skanera, modema, netverkskih kartica, grafickih kartica itd koji nisu podrzani u Visti je ispod svake kritike.

Najveci je problem ipak kompatibilnost postojeceg softvera sa Vistom. ProEngineer koji ipak funkcionise na Visti nemogu koristiti jer Cisco VPN nefunkcionise pod Vistom. Maple neradi nikako, ni Tasking EDE ni da ne nabrajam vise… Koja ce ga firma onda prisvojiti?