Evo linka na mali članak što sam ga radio za naš ETF portal ( http://www.etf.unsa.ba/sportal ) Cilj je bio predstaviti Linux aplikacije koje se koriste svaki dan. Čisto da ljudi osjete (i vide) šta se može uraditi na Linux-u.
Želio bih čuti komentare i ideje za nastavak od “pravih” Linuksaša ;o)
(Trudio sam se biti objektivan, ali ljudski je griješiti. Ako sam gdje zgriješio - udrite po Muji)
Odličan tekst. Imaš li ideju kako bi se mogao povezati sa start.linux.org.ba (pošto je to sajt sa tematikom “linux za mase”)?
Imam samo jednu zamjerku: “standardni izgled Linux desktopa” nije baš standardan. Koliko ja znam većina ljudi drži meni i lounch bar na dnu desktopa zajedno sa taskbarom, odnosno to je default u distribucijama, možda griješim.
[quote]neobičan review, u najobičnijem ( human readable),ukoliko želite vidjeti screen shot , aplikacije sa grafičkim interfejsom, Nautilus je poprilično jednostavan file manager, mjeriti sa bogatstvom plugin-a, WinZip inkorporira svoj “kontekst” meni , svaki panel, u lijevom panelu nalazi se dokaz o interoperabilnosti , Konqueror koristi Gorilla temu za ikone, mainstream, Ako ste web
developer , Mozilla rendering engine, uspješno portana, jer imaju native interfejs za datu platformu, mouse gestures, uz pomoć KParts plugin-a, unapređenja KHTML-a od strane Apple-a se inkorporiraju u nadolazeću
verziju KHTML-a (tj. KDE-a 3.2), mail klijenta, odlični Bayesian filteri , stand alone mail aplikaciji, Evolution je i kompletan PIM ( Personal
Information Management ), otvarati attachment-e, dodatne “enterprise” mogućnosti , News
reader, “kralj” IRC klijenata pod
Unixoidnim operativnim sistemima, script kiddies vas ne mogu “nukati” mIRC skriptama, instant
messaging protokole, svim vašim frendovima, file transfer ne radi u svim protokolima,
.[/quote]
Ah što volim da čitam ovaj informatički jezik. Ako ćeš studentima ovo prikazivati onda je OK, ako ipak misliš širokoj masi predstaviti ovaj tekst onda će još malo potrajati dok mase budu ludile za linuxom. ( Kažem ti ovo u pozitivnom smislu )
Primjeti da je “Linux za mase” samo naslov post-a na LUG Forumu. Ali primjedba donekle stoji (pa sam popravio i naslov na start.linux.org.ba iz “linux za mase” u original)
Originalno ime članka je “Linux - dan za danom”, i nije namijenjen računarskim “početnicima”. Prije je orijentisan na iskusne Windows korisnike, “iznerviranim ljudima kojima treba samo malo da se otarase onog smeća iz Redmond-a kojeg neki nazivaju operativnim sistemom.” ;o)
A vjeruj mi da ipak ima dosta takvih “korisnika”. Samo im neko stalno govori: “Na Linux-u ne možeš ono i ovo, nemaš drajvera, nemaš aplikacija, nemaš …”
P.S.
I da ne zaboravim. Težimo nekom “informatičkom” društvu, pa se ponekad možemo tako i ponašati. Ako ljudi koji koriste računar 5+ godina još uvijek ne znaju značenje osnovnih termina - njihov problem. Ovo nije “Dnevni Avaz” da idiot idiotima priča o informatici.
[quote]Ako neko ne zna šta je file manager onda definitivno neće znati šta je datotečni upravitelj[/quote] Ali će znati šta je dato-menađžer ? (Pogotovo slovo đž nesmijemo zanemariti).
Nažalost uvijek isto. Prvo neko želi da čuje komentar za poboljšanje svog rada , kad pročitaš tekst i napišeš svoje mišljenje, najradije bi te strpo u top ili ako mu to neuspije onda ti neke "idiotske " primjere navodi. Znam, znam, ljudi hoće da ih prvo pohvališ, da im kažeš kako su dobri i vrijedni , da im cijeniš njihov rad. Ukoliko to ne uradiš shvate tvoj komentar kao uvredu.
Sjećam se da sam ja lično komentare na svoje radove (male skripte koje sam pisao) prihvatio kao ozbiljne savjete. Zadnje sedmice sam opširio naš KERNEL-HOWTO te zamolio Amilu da pregleda tekst i ispravi sve što misli da bi bilo potrebno. Ona mi se nije javila pa je Bakir postavio Howto na server i poboljšanje svako može da uradi. Kao što si i sam rekao ljudi smo i griješimo, tako i ja. Nemojte samo da sad puno o tome diskutujemo, jer nemam niti volje niti vremena za to. Znači sve je u redu i samo naprijed.
Još jednom- Ako ćeš prezentirati ovo svojim ETF-ovcima onda je tekst u redu i nemam kritike. Ali zašto moram uopće pričati o tome ??
Ja se bojim da si ti ovdje taj koji se našao uvrijeđenim, Adis je uvažio tvoje komentare i odgovorio. A jezik je stvar o kojoj diskutujemo i koju standardizujemo već godinama, volio bih vidjeti prijedloge za poboljšanja kojih se baš niko drugi nije do sada sjetio.
Kad se vec diskutuje o izrazima, ja mislim da bi trebalo uvesti nase rijeci za neke izraze koji se mogu fino prevesti. “Upravljac datoteka” jeste neobicno nama koji smo navikli da koristimo “fajl menadzer” izraz. Medjutim ako ti obicnom pocetniku dadnes lokalizirani linux u kojem ce pisati da je konqueror datotecni upravljac ili neki takav izraz, onda ce ga on prihvatiti.To je za izraze koji se mogu prevesti. A sad izmisljati rijeci ne bi bilo dobro. (kao sto su Hrvati htjeli da procesor zovu “obrtnik”
Završen je i drugi dio članka "Linux - Dan za danom.
Ima svega po malo, nešto multimedije, a nešto i za technically inclined populaciju. Ipak, ciljna populacija su nešto iskusniji Windows korisnici i novi Linuxaši koji ne znaju odakle da počnu.
P.S.
Da vam uštedim trud, prvi dio se nalazi ovdje