LINUX za PowerPC - tj. MAC

Mislim da je PPC hardwerski vrlo jaka platforma…Postoji interesantna distribucija - Yelow Dog Linux…TReba sacekati da izadje 64-bitna verzija pa to opucati na neki MAC G5 dual…ili neko vec ima takvo iskustvo???

sa ppc.om da, ali nemam pojma o performansama… i mene bi interesovalo kako makina radi :wink:

Pozdrav

ICE

Ma covjece G5 dual ,neznam bas na koliko GHz radi, po OSX panther stvarno odnese…upravo ce biti interesantno to testirati kad dodje prava 64 bitna distribucija sa 2.6 kernelom aplikacijama pisanim za 2.6 koji je pisan da podrzava PPC G5, 64 bitne AMD i INTEL i slicne napredne arhitekture…ja vjerujem da ce tek LINUX dati mogucnost da se takav hardware potpuno iskoristi…
Pozdrav
Damir

hehehe… ja mislim da si u pravu… vidio sam test jednog dualmaca G5 sa nekim novim OSom, i 2GB radne memorije… cuj ripanje DVDa traje isto koliko i kod mene citanje mailova… 5 minuta :wink:

x64 = D DAY for Microsoft…

Pozdrav

ICE

To je vjerovatno Panher koji je skoro izasao ili mozda nj. prethodnik Jaguar - (Apple UNIX varaijanta sa Darvin kernelom…). Ma kad vidim kako izripuje muzicki CD ja bih pocupo i ovo malo kose sto mi je ostalo

nemojte ljudi o Mac-u ja se razbolim :slight_smile: imao sam priliku probati iBook sa jaguarom i stvarno radi kao sat. sto se tice linuxa pod mac-om ima i slackintosh…slackware verzija za mac.

Sto se tice Linuxa na Mac-u mozda je i najbolje da se drzite YD-Linuxa (posto su oni - cini mi se -jedini koji imaju ovlastenje od Applea da mogu preinstalirati Linux na Macu i prodavati takve Macove), inace je Apple po pitanju modifikacije (bilo softvera, bilo hardvera veoma strog)…

Kao sto tripod rece postoje hrpe drugih Linux varijanti za Mac takodje, Medju njima i vecina vodecih…

Testirao sam malo Mandrake 8.2 na jednom iBooku (original) i radio je vise nego dobro…

Cim dobijem nesto vremena izbacit cu neki clanak o testovima na Macu (doduse nemam trenutno G5)…

hm… “laik mode on”… zar je vazno dali neka firma ima licencu da instalira linux na mac? mislim - mozes valjda i sam instalirati… am I wrong…

laik mode off

Pozdrav

ICE

“laik mode on”

[quote]hm… “laik mode on”… zar je vazno dali neka firma ima licencu da instalira linux na mac? mislim - mozes valjda i sam instalirati… am I wrong…

laik mode off

Pozdrav

ICE[/quote]
laik mode off :wink:
am I wrong… = yes :slight_smile: kad je mac u pitanju (znam da zvuci blesavo ali ako trazis userfriendly, onda…)

ja opet ovdje nesto ne kontam… znaci uzmem li verziju neke distribucije za PPC necu je moci instalirati na mac? kakve sad to veze ima sa “userfriendly” …

Pozdrav

ICE

buraz ti skroz zalutao u mom odgovoru… :slight_smile:
nije da druge distribucije za Mac nece raditi ili se moci instalirati isl. i sl., vec je drugacije kad pokusavas da prezivis od toga sto radis (uvjek bilo i bit’ ce)…
no hajd nije vazno, probaj pa nam javi kako je islo sa kojim distom pa cemo usporediti testove kasnije…
Usput, Panther fura ko lud na Macu - steta je samo sto nema opensource-a dovoljno za njega - tako da haman i nemas potrebu za Linuxom na Macu (kao sto rekoh “haman”) :slight_smile:

[quote]buraz ti skroz zalutao u mom odgovoru… :slight_smile:
[/quote]

sta ja mogu kad komplikujes odgovore… :slight_smile:
kad nabavim kakav MAC onda cu testirati… do tada mi nista drugo nepreostaje nego da se drzim x86 :wink:

Pozdrav

ICE