Linux za prahistorijski laptop?

Ja sam sinoc probao damn small linux na staroj mashini Pentium II (Deschutes)/96MB RAM-a. Iskreno iznenadio sam se kako fino radi.
Grafika je vise nego zadovoljavajuca, a alati koji dodju sa njim rade sve sto treba. Ako uzmemo u obzir da je sve stalo na ~50MB onda
kapa dole za distro. Djeca su prezadovoljna, a to je neprocjenjivo :slight_smile:

Damn Small je dobar, ali jos bolji je Slitaz. Openbox je sredjen do kraja. Medjutim, meni i fluxbox odgovara. Samo, ovaj iznad post se odnosio na drugi laptop (ne onaj iz prvog posta), koji je nesto bolji. Njega sam sredio i na njemu je trenutno Arch Linux + Gnome 3 u Fallback Mode. Radi sve ko sat.

Medjutim, problem kod ovog muzejskog primjerka iz prvog posta je wlan kartica. Probao sam sve solucije, ali mu izgleda fali neki firmware driver. Nadje ga iwconfig, lspci ne pokazuje da ga uopce ima, samo CardBus portove, ne i sta je u njih ustekano, a ndiswrapper nece da instalira inf driver za windows XP s T-Mobile stranice. Kad bih to mogao da rijesim, bilo bi idealno.
Nesto ovako: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=76027
Uglavnom ne nalazi mreze, na kartici ne svijetli LED itd.

Inace, mora se priznati da je zanimljivo vracati u zivot stare racunare.

[quote=trip0d]Ja sam sinoc probao damn small linux na staroj mashini Pentium II (Deschutes)/96MB RAM-a. Iskreno iznenadio sam se kako fino radi.
Grafika je vise nego zadovoljavajuca, a alati koji dodju sa njim rade sve sto treba. Ako uzmemo u obzir da je sve stalo na ~50MB onda
kapa dole za distro. Djeca su prezadovoljna, a to je neprocjenjivo :)[/quote]

note: nekad se potrefi da nema drivera za mrežnu pošto je kernel 2.4

Instaliraj backtrack5.1 priporucujem ti da ga instaliras na usb kljuc
recimo od 4gb
ili 8 gb
radi ko mina
Sam softwer je etzak 1.9 gb

i to bi ti na ovakve kante instalirao? Probao sam ja backtrack 3 live cd. radi ko mina ali u init 3

poslusaj hackera, hackeri znaju sta valja :smiley:

Pa kupi prijatelju novi conp sta s esa starim kantama bakces

Za svaku konfiguraciju pa cak i onu najstariju tipa 386ce postoji distro koji ce na njoj raditi npr. Basic Linux, Damn Small Linux, Tiny Core, Slitaz itd. Ako se moze napraviti da sve lijepo radi, a sve to uz malo ili nista novca, zasto davati velike pare za novi racunar. Neko ne moze sebi da priusti, medjutim, meni je to hobi. Tebi sam skrenuo paznju za backtrack zato sto se u ovoj temi naveliko govorilo sta moze da radi na ovakvim konfiguracijama, a na pocetku posta sam rekao sta ne moze.