pozdrav raja. uzeo sam jeftino toshibu 4090xcdt koja ima celeron mendocino cpu 400 mhz 64 mb RAM i 2 GB hdd. Sad sam u potrazi za linuxom koji ima lijepo sucelje i moze stati na disk. Dakle, pozeljno bi bilo da ide na stick, jer cd rom lose cita medije. Probao sam slitaz loram cdrom i on mora na cd, slackware nikad ucitati hugesmp.s, puppy i dsl traze za X 128 MB ram, Vector Linux 3GB+ prostora na disku. Ako neko zna kakvu dobru distribuciju koja bi imala lijep i fluidan gui i osnovne aplikacije poput office i mp3 molim da mi pomogne u potrazi. Laptop nema internet ali ima realtek rtl8187 usb wlan adapter koji trazi izgleda proizvodjacev software.
LFS i par hefti tvog zivota
Ne znam ništa manje od DSL-a
steta, dsl je super, nece da mi starta X, pise nesto creating Xauthority file i to dvaput, ali opet njemu treba rama izgleda. Slitaz je kompaktniji, ali je moj cd rom konzerva, a preko usb kad idem ne moze naci image, posto misli da je na cd. A LFS, ima li kakav da ne trazi internet konekciju? Sve bih to potrpao na USB pa nek drobi dokle hoce.
Ima tih small linuxa koliko hoces. Zagooglaj. Puppy linux, mislim da je 50 MB
slax - 200 MB odlican!
Slackware, alienBOB tutorial za stick awesomeness!
i KDE 4.6 na onoj masini
Pa brate nek’ koristi neki lightweight bar njih ima u izobilju
+1
Da se to riješiti samo trebaš pročitati štošta o syslinux/isolinux
ne moze slax live osim da ga kopiram na disk i stavim swap min 256 mb. Puppy nisam uspio snimiti. Pise copying files i nestane dialog box. Nakon 5 min blinkanja hdd lampica postane konstantno upaljena i od tada ni vau. Rijec je o Warry. Upravo probavam slax preko terminala snimiti pa javim rezultate.
Ja imam Asus iste konfiguracije, samo je hard disk malo veci. Uspio sam pokrenuti DSL, Puppy Linux , Zenwalk i Vector Linux. Jedino DSL radi kako treba, brz poprilicno.
da, jeste da dsl ima zastarjelo sucelje ali je brz. Probacu opet dsl. Sad sam imao onaj slucaj s Xauthority. Odradio sam xconf i grafika se smirila, slika bila sarena. Uglavnom od slaxa nema nista, evo i preko hdd stoji zakucan. Samo onaj busy pointer i crna podloga. Hvala svima na prijedlozima. Javim ako sta uspijem.
Evo snimio sam slitaz i definitivno ostajem na njemu, skidam sad tazove s mirrora >1.4GB pa cu staviti na stick sve pakete.
Ostaje samo da rijesim dvije stvari:
- Rezolucija. Xterm cudno kopira tekst, sto ne bi bio problem da ne moram kopirati u xorg.conf preko nano. Znaci selektiram i middle click radi paste, ali se nista ne desava kada udjem u nano. Postoji li jos kakav nacin da to uradim, bez da prepisujem modeline…
- Baterija. Za laptop imam dvije baterije potpuno ispravne, pa bi mi trebao status baterije da znam u svakom trenutku koliko je ostalo. Na Windows 2000 u idle modu radi oko 2h 30min. Medjutim u trayu nema baterije. Kako bih mogao aktivirati ovu opciju?
- Pogledaj /etc/nanorc
hvala, pogledacu. A ovo ispod sam djelimicno rijesio. Stavio sam horizsync 43-70 a vertrefresh na 60. Sad kad killam X s ctr alt backspace onda ga mogu startati samo kao root. Sto se baterije tice previse su stisnuli ikonu pa je nisam ni primjetio.
Da ne otvaram temu, da li je neko probao instalirati Gnome 3 na laptop s 512 MB RAM, uzevsi u obzir i integrisanu graficku od 64 MB (max 256 MB)?
Jako bih zelio da imam Gnome 3 na Sony Vaio laptopu, ali ne mogu naci niti jedan distro na kome radi. Trebalo bi da radi, jer mi automatski prepozna rezoluciju LCD panela i na openSUSE 12.1 Live mi se ucita Gnome 3 desktop ali kad odem na Activities crasha skroz na login screen. Na Fedori 16 baca u fallback i kaze da nema dovoljno resursa. Ubuntu isto nesto nece. Na Slackware mi se ukaze background, vjerovatno neki hepek s seamonkey opet, sto znaci da bi Gnome 3 mogao na moj laptop, pitanje je samo koji distro bi sigurno radio. Laptop je Sony Vaio PCG-K35, a integrisana grafika je ATI 200M (IGP 345). Da jos dodam KDE 4.8.1 na Slackware radi odlicno, isto tako i 4.5.5, nema kocenja, jeste da za neke stvari treba vise vremena da se ucitaju, npr otvaranje Dolphina, ali zaista nikakvih ozbiljnih lagova. Da napomenem, trebao bi mi distro na kome ne treba puno cackati, moze netinstall, ali Gentoo ne dolazi u obzir.
Jos jedna stvar: kako da stavim Arch Linux na USB? Pokusao sam preko unetbootin i baca mi ramfs, kao da fali neki modul za USB. Nego, s debianom imam problema: kod XFCE-LXDE-CD1 zamrzne instalacija ako je WLAN adapter ukljucen, sto je kriv wicd, i dodje do particionisanja i tu na pola stane, u pitanju je testing/wheezy. Dakle, debian bih preskocio.
Unaprijed hvala.
Zašto ne bi otvorio novu temu? Neće te niko pojesti
Evo otvorio
mirrorselect -i -r -o http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=53359#p53359 >> /etc/make.conf