LinuxBIOS po prvi put podržava desktop matičnu ploču

…i to GIGABYTE M57SLI-S4 koja radi na NVIDIA 570 SLI čipu i namjenjena je za Athlon64 procesore.
LinuxBIOS treba biti slobodna alternativa današnjim BIOS-ima koji su uz to već i zastarjeli jer rade na
16 bita. Od paljenja računara do konzole bi računaru na ovom BIOS-u trebalo svega 3 sekunde.
Masovna implementacija ovog BIOS-a će naime zbog komercijalne prirode današnjih ploča ići teško.
Popularan primjer primjene LinuxBIOS-a je OLPC laptop za djecu.

Vijest:
http://www.uwsg.indiana.edu/hypermail/linux/kernel/0702.2/2347.html

Site:
http://www.linuxbios.org/Welcome_to_LinuxBIOS

Da ideja otvorenog Biosa stara je koliko i sam Bios, osim mogucnosti da se ima uvid u COD i da se anpasuje po svojoj potrebi ,po mom misljenju dodatna “brzina” naspram “starog” nije relevanta…ima par mogucnosti koje su intresantne recimo Remote controll osmisljen za Clustere medjutim u tom pravcu ima odavno bolje osmisljenih metoda.
Problem u svoj toj zavrzlami je sto je Linux kernel prevelik da stane u obicajan Flashrom pa se alternativno koristi payload putem etherboota i Filo koji kasnije vrati controlu Linuxbiosu zatim samom OSu…
Ideja etherboota profitira od toga(naravno i cluster), ostali ne bas puno ili ne toliko da je bas install opste potreban.
Ima i nekih mogucnosti da se tim putem dodatno osigura sama boot faza i sam ws time sto bi se integritet samog hardwera osigurao i potencijalni PnP uljez iskljucio (varijanta usb kao spijunski tool, dali sa live sistemom ili samo ko memory medij),
po meni je to jedini + . iako u praksi je prilicno naporno za svaki (ako je rijec o dinamicnoj ws) novi dodatni HW konfigurirati sistem,sem toga ako vec neko ima pristup PCu lako moze i deaktivirati sam LB i koristiti old bios.
Mada ko zna sta ce sve to donjeti sa sobom, ha ja…

http://www.linuxbios.org/Supported_Motherboards