Linuxi i njihove distribucije

Zdravo,

Znate sta mene zanima. Postojil ikakva komisija, inspekcija, standard ili bilo sta sto obavezuje sve distribucije, da se necega pridrzavaju i da neki zahtjevi moraju biti ispunjeni. Vec sam dugogodisnji korisnik Linux-a i ponosim se time, i u svom ovom mom radu uvijek su bili problemi i problemcici, bez kojih covjek nemore to je bez daljnjeg.
Najvise sto me nervira jeste sto nemam pojma sta dodje u sklopu jedne distribucije, koji programi, koliko programa, za sta svaki sluzi i sl. Recimo ja koristim SuSE, od kako znam za Linux. Nikada nisam neki drugi ni probo, iskreno, niti zelim. I u jednoj verziji dodje mali milion programcica, koji su po meni bezze, licno/osobno mi nizasta netrebaju, a jos su recimo standardna instalacija. Pokusam da ih izbrisem, kaze meni Linux “Ohoho momcino djes navalio, nemore to tako, znas li ti da brez toga nemore da radi ovo ili ono” i onda ja vrisnem. A jos kad nemam dovoljno velik HDD, na koji treba da nabacim distribuciju, onda mi niko ne prilazi 7 dana.

Evo vidim i vi ovdje bajagi nesto hocete nekakvu distribuciju Linux-a. Moje misljenje je da je to jedno veliko gubljenje vremena ili ja nisam dovoljno upucen. Mislim da bi mnogo bolje bilo da se prilagode neke velike distribucije, obicnim korisnicima, nego da se energija usmjerava, na pravljenje nekakve distribucije. Razumijem ja da je to izazov, al mislim isto i da je bezze. Al’ nemoj da se sad neko nadje povrijedjen :slight_smile:

Uh, alaj se ja rasprica, hajd dosta za sad. Uostalom pitanje je znaci u vezi, standardizacije, kontrole i slicnoga sto sam vec naveo.

Postoji: http://www.linuxbase.org/

Ne vjerujem da to iko zna od korisnika. :slight_smile: U principu potrebno je znati sta zelis raditi na racunaru i u skladu stim pronaci (svoj) najbolji program i pri instalaciji izabrati samo njega (+ dependencies, sam ce ih izabrati).
Sto se tice shell-a moze se znati sta ti treba a sta ne, citaj opis. Ili instaliraj jednom LFS (www.linuxfromscratch.org). :mrgreen:

Probaj i neki drugi, pa ces vidjeti da je slicnost negdje oko 80% kod GUI-a, 80-90% kod konzole.
% su u odnosu na neke standardne pakete (preglednici, uredske aplikacije, igre itd.)

Nisi dovoljno upucen. :slight_smile:

Poz,