tek sam se prijavio ovdje na forum jer namjeravam instalirati Linux, ali prije nego sto bih poceo sa tim, zanima me da li mogu podesiti wireless konekciju po novom nacinu autentikacije PPPoE koji logosoft sada koristi (prije kad je bila PEAP autentikacija vidio sam ovdje na forumu da to malo teze ide ali da su neki uspjeli, mada ja nisam), da bih uopce mogao dalje nastaviti experimentisanjem. Da li da downloadujem driver za CISCO Aironet 350 PCI sa www.cisco.com ili postoje vec drajveri na cd-ovima od linux-a? Downloadujem sa bihnetovog ftp-a suse distribuciju 10.0 (onih 5 iso fajlova). Znaci molio bih nekoga ko zna kako to podesiti da se javi i objasni to malo poblize.
Nevezano za ovu temu iz subjecta, jos bih molio nekoga da mi preporuci kakve drivere da koristim za graficku kartu kako bi imao 3d akceleraciju, s obzirom da koristim Sapphire-ovu ATI Radeon 9600 Pro karticu.
I jos nesto, posto sam pocetnik teski sto se Linux-a tice, da li je pametno sto downloadujem suse distribuciju?
tek sam se prijavio ovdje na forum jer namjeravam instalirati Linux, ali prije nego sto bih poceo sa tim, zanima me da li mogu podesiti wireless konekciju po novom nacinu autentikacije PPPoE koji logosoft sada koristi (prije kad je bila PEAP autentikacija vidio sam ovdje na forumu da to malo teze ide ali da su neki uspjeli, mada ja nisam), da bih uopce mogao dalje nastaviti experimentisanjem. Da li da downloadujem driver za CISCO Aironet 350 PCI sa www.cisco.com ili postoje vec drajveri na cd-ovima od linux-a? Downloadujem sa bihnetovog ftp-a suse distribuciju 10.0 (onih 5 iso fajlova). Znaci molio bih nekoga ko zna kako to podesiti da se javi i objasni to malo poblize.
Nevezano za ovu temu iz subjecta, jos bih molio nekoga da mi preporuci kakve drivere da koristim za graficku kartu kako bi imao 3d akceleraciju, s obzirom da koristim Sapphire-ovu ATI Radeon 9600 Pro karticu.
I jos nesto, posto sam pocetnik teski sto se Linux-a tice, da li je pametno sto downloadujem suse distribuciju?
Hvala![/quote]
Ja koristim cable internet i autentikacija je PPPoE. Vjerujem da ćeš moći naštimati wireless jer mislim da ima raje koja ga koristi bez problema. Sada kako tačno teče konfiguracija ne bih znao reći no vjerujem da je na SuSEu point-and-click jednostavnost.
Čini mi se da ima uputstvo za instaliranje drivera za ATIjeve kartice na http://start.linux.org.ba/FAQ (potraži sekciju instaliranje drivera za grafičku ili slično).
SuSE je super distro za početnika samo ne znam koliko je pametno uzeti verziju 10.0 jer sadrži novi compiler - gcc4.0.2, no ako si već nabavio nije problem. SuSE je jednostavan i konfigurabilan (I ja imam SuSE 9.3) a većinu programa možeš skinuti sa YaST Online Update (kojeg preporučujem kao mjesto za skidanje novih programa umjesto sa nekih web stranica).
A što se tiče nekog znanja (jer i sam kažeš da si početnik) naša wikipedija koja se konstantno dorađuje je dobar izvor informacija - http://start.linux.org.ba
Suse će ti prepoznati tu karticu i podesiti je kao “mrežnu” sa IDom tipa eth1, a onda možeš koristiti paket rp-pppoe da podesiš konekciju preko tog mrežnog interfejsa.
Mislim da ne moraš instalirati rp-pppoe, ima YaST neku opciju za to?
Ja mislim da je tako jer ima u YaSTu ADSL section pa pretpostavljam
da ima wireless…
Ma kod mene je glup belaj bio - umjesto USB Interface Type moro stavit Ethernet Interface Type i
checkbox USB (kojeg očito ranije nisam vidio, al SuSE HELP je odradio svoje :D).