Najljepše iznenađenje mi je bila lokalizacija. Sve čestitke onima koji su to obavili.
Swap
Swap mi je 0?!?! kako da ovo uštimam, od 256 RAMa oko 180 je vazda zauzeto
Winmodem
Conexant HSF (neću dalje… kontate šta je u pitanju) driveri naravno
I kada naštimam modem, u Mandrake Configu odabirem winmodem, jel tak? a ne “normalna modemska konekcija”
Boot
pored Linuxa imam i win2000
Došao je vakat za reinstaliranje win2000, koji će vjerovatno “srediti” boot sektor, kako cu ovo poslije popraviti da “vidim” lilo ponovo
Izgleda da si prilikom instalacije izabrao “ručno particioniranje” a nisi napravio swap particiju. Nikakav problem, sve što treba je smanjiti još malo windows particiju.
U Mandrake Kontrolnom centru idi na “Mjesta montiranja” pa “DiskDrake” - to ti je alat za editovanje particija. Klikni na Windows particiju, pa zatim na Demontiraj. Svaka particija se mora demontirati prije promjene veličine. Onda klilkni na “Smanji”. Za swap particiju bi u tvom slučaju bilo dovoljno 512 MB do 1 GB prostora, toliko sigurno možeš osloboditi. Kada završiš, klikni na prazan prostor, napravi particiju, izaberi da ti je tip particije “swap” i izaberi da je formatiraš.
Nakon idućeg restarta Linuxa sve bi trebalo biti u redu. Znamo da je Linux OS koji nikada ne treba restartovati, ali particije su uvijek posebna situacija, to je posljedica načina rada BIOSa. Još nešto, mislim da će Mandrake ovo automatski uraditi, ali ti za svaki slučaj provjeri da li fajl /etc/fstab sadrži nešto ovako otprilike:
/dev/hda6 swap swap defaults 0 0
pa ako nema dopiši - pod uslovom da ti je swap na /dev/hda6, to moraš prvo provjeriti.
Eh neće ti to pomoći, driver za Connexant ne dolazi uz Mdk jer je komercijalan postoji beta drajvera, postoji source, postoji RPM za Mandrake 9.1 samo ga treba rekompajlirati na 9.2 ali trenutno nemam vremena za to.
[quote]Eo kako bi ja pokusao:
-napravio startnu disketu za mdk
-reinstalirao win2000
-e ako pravi probleme dignes sa diskete mdk i ukljucis mu lilu ili grub[/quote]
Nema potrebe.
Instaliraš win2000 (ali paziš da ti ne pobriše Linux particiju, ima Windoze tih sklonosti )
Bootaš Mandrake instalacioni CD
Izabereš “Rescue”, prođeš kroz par skrinova, blablabla
Montiraš instalirani disk u /mnt, chrootaš se u njega, izvršiš lilo, exit, reboot
eh, nešto sam se zezzao, pokušavao dosnimiti iz konzole na CD, i sada mi pri pokušaju pregledanja CD ROMa kaže “/mnt/cdrom je fajl, a očekivao sam direktorij”
DiskDrake neće da radi, kaže da je “nepravilno zatvoren” ?!?
ideas
(plz. nemojte mi reci da nisam smio snimati iz konzole)
Korisnički interdejs jeste lokaliziran, imamo i već prekompajliran OO za Mandrake 9.2. (prijevod je “beta kvalitete”, ima još par grešaka koje moramo popraviti, no sasvim je upotrebljiv). Ako si zainteresovan može se srediti da dobiješ CD. (možda običnom poštom ?)
Spell checker nije uopšte bio predviđen, ali raja iz Zenice je nešto uradila na tom polju pa možeš provjeriti. (ustvari, čak i “malo više” od nešto, ali nisam koristio pa ne mogu pohvaliti/kritikovati).
Što se tiče spell checkera: kolege Linuxaši iz LUG Ze su prekucali skoro kompletnog Halilovića, na čemu im treba čestitati. Ja sam sastavio to u jedan ASCII wordlist, što znači da bi se već mogao koristiti za Aspell (ali on je jako loš za jezike kao što je naš). Za Ispell i Myspell (ovaj zadnji se koristi u OpenOfficu) treba definisati nešto što se zove tabela afiksa, još uvijek razmišljam kako to uraditi ali mislim da možemo iskoristiti rad susjednih jezika na tom polju. Ja sam za to da završimo samo podršku za MySpell a ovi ostali će se i tako mergeovati ili podržati druge kroz biblioteke kao što je Enchant.