Pozz,
Kao dio tima koji (?) preuzima odgovornost i obaveze stvaranja novog imidža, posrnulog tuzlanskog radija (radio soli), a na poziciji sa koje mogu odlučivati o tehničkim stvarima i produkciji programa, imam namjeru sve računare opremiti linuxom. Šminka mi ne treba već efikasan i stabilan OS, koji će zadovoljiti potrebe (post)produkcije programa, redakcije i administracije.
Pa cu vas u narednom periodu vjerovatno tuštiti nekim pitanjima na koje sam nebudem mogao naci odgovor
Za sad je sve mrtvo slovo na papiru :D, ali potrebe su sledece:
bprodukcija programa, studio, montaža.[/b]
-
rivendell program za automatizaciju radijskog programa, a vec smo malo raspravljali o njemu. Imam ga instaliranog i testiranog, zadovoljan sam, ali bice i tu potreba za intervencijama, jer sve unesene audio datoteke cuva na manjoj particiji gdje je instaliran, sto se cini kao nesretno resenje.
-
audacity ce sasvim uredno zamijeniti dosadasnje ne licencirane programe na win, za potrebe montaze audio datoteka.
-
eventualne potrebe za slozenijim produkcijskim zahvatima rijesi ce se odgovarajucim programima kao sto je http://ardour.org/
Redakcija i Administracija
vecina njihovih potreba se može zadovoljiti, openoffice paketom i internet konekcijom
Potražnja
Prvi problem, potreban je program za knjigovodstvo koji ce zadovoljiti propise koji vaze u BiH, postoji topic na ovu temu http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=2060
Drugi problem, potreban desktop čitač SMS poruka.
Znali neko za odgovarajuca resenja ovih potreba?
Dalje, nemam iskustva u umrezavanju vise linux racunara, pa ce i tu trebati savjeta kada zapne :D, nadam se (ne radi mene, vec radi osoblja) da je to mrezno okruzenje slicno onom pod win.
Ako uspijem u zamisli, nakon sto bude sve testirano i osoblje obuceno, odrzace se prezentacija za kolege sa drugih medija, a na zdravicu ce biti pozvani i članovi ULK-a koji potpomognu moje nastojanje
distro ce biti opensuse 10.2 ili 10.3 tako da nema potrebe o ovom pitanju diskutovati.
Eto pozz