Ja bih prije rekao 9,9%. Kad se sjetim problema sa dva printera u firmi u kojoj sam vaktile bio, i to HP-ovi, jedan laserski, drugi ink-jet, driver-i originalni… Svako malo bi stao ili jedan ili drugi, ili bi “pukao” (naravno, u najgori mogući vakat)… Toliko je bilo problema sa njima, da smo jedan (ink-jet) na kraju jednostavno ostavili uključenog ali ga nismo koristili. I šta se desilo: nakon 6 mjeseci pauze (!) odjednom se sjetio da je trebao nešto otprintati i počeo mali štancati. U to 99,9% me ne možeš ubijediti nikako, nema šanse. Možda da si rekao “za mene” ili “kod mene”, ali generalno – jok.[/quote]
Dobro, reći ću “kod mene”, ali dva printera baš i ne skidaju procenat za 90%
Btw, imao sam i ja problema sa HP printerom (davno, doduše). Možda je ipak do HP drajvera?[/quote]
Ah, da, zaboravih kazati “u mom iskustvu” Mada se ne radi samo o dva printera, nego mi oni naumpali čim su spomenuti printeri. Brat imao problem sa našim HP-om na Win (dok isti na Linuxu radi bez ikakvih problema), dajdža u kancelariji vazda ima neke probleme sa printerima (HP i Samsung) i skenerima, a i većina prijatelja me makar jednom pozvala u vezi sa printerom koji “iz čista mira neće da radi” (naravno, oni koji ne znaju sami riješiti probleme te vrste). Naravno, printeri su samo mali dio driver-related problema. A što Vedran spomenu, redovno uz oficijelne driver-e dođe toliko smeća da je to nevjerovatno. Pored svega, instalacija HP-ovog driver-a kod par modela koje sam imao priliku koristiti (ink-jet su u pitanju, koliko se sjećam) zna potrajati i 10-tak i više minuta (šta misliš kad printer “otkaže” poslušnost usred posla, i treba reinstalirati driver pošto ništa ne pomaže, a stranka mora sačekati? Dešavalo se ne jedanput…) S druge strane, na Ubuntu sam mjerio prije par dana nakon instalacije Karmic-a: ~7 sekundi nakon uštekavanja, printer/skener (HP PSC) spreman za rad. Bez riječi.
[quote=aNTropocentrio]Ne bih se baš složio da samo linuksaši “ponižavaju” OS koji koriste. U stvari, Apple fenboji su jedini ti kojima je ljubav prema jabuci i svemu asociranom s istom religiozna i svaka samokritika je ravna herezi (čast izuzecima).
Ja bih rekao da je najvažnije u cijeloj priči kritički razmišljati i težiti objektivnosti. Volim linux, podržavam Open Source ali to ne znači da nisam spreman na kritiku kada smatram da za kritiku ima mjesta.[/quote]
Jeste, to je ponižavanje bez navodnika, najnormalnija je stvar ako koristiš neki OS kupiti hardver koji podržava taj OS i obratno. Nećeš npr. kupiti dio za auto a da ne provjeriš za koji je model, pa onda poslije govoriti da BMW ništa ne valja jer ne mogu dijelovi za Golfa u njega? Naravno treba biti objektivan, ovdje nije u pitanju (ne)objektivnost nego nevjerovatna nespremnost ljudi da koriste zdrav razum prilikom izbora hardvera. Svaki fan Solarisa će ti odmah reći da isti najbolje radi na Sparc platformi. itd. nažalost izbor operativnih sistema danas nije velik.
[quote=vedran][quote=nedim88]Ako mi se svidja neki model printera cemu onda kupovina nekog tamo bezveze koji mi se ne svidja?
Instaliram Win i radi mi kako treba.[/quote]
Parafrazirao sam tvoj komentar za moj BT dongle, meni se ovaj Bluetooth sviđa, preciznije sviđa mi se njegova cijena kupio sam ga ali ne mogu sada da nađem drajver za Windows. Instaliram Linux i radi mi kako treba.[/quote]
99,9 % (mozda cak i 100%) firmi prave drajvere za windows. Ta firma je onda bankrotirala ako nema drajvera za windows.Zar nije logicnije praviti drajvere koji ce se moci koristiti na 90% racunala? Zbog cega praviti hardver i drajvere za upotrebu na manje od 1% racunala?
Moja iskustva sa drajverima na linuxu su fantastična.
Printeri: nije se dogodilo da neki printer nije podržan a ja sam ga uštekao (firma ima bar 10-tak različitih modela)
Zvuk: zapeo samo na 9.04 i to nije bio problem sa driverima nego sitnim editovanjima koja su dopustiva čak i početnicima
Bluetooth: apsolutno UVIJEK radi!
Wireless: e tu se javlja onaj problem sa Atherosima, ali već godinu dana nisam imao ni jedan slučaj, a instaliao sam brdo kompaka, hp-ova, acer-a, tošiba itd…
Grafika: po default-u više ne pravi apsolutno nikakve probleme. Driveri za grafiku su fantastično dobri i odavno podržani od proizvođača poput ATI-a i nVidia-e…
Što se tiče razlučivosti monitora i frekvencije osvježavanja, tu još uvjek ima manjih problema, ali se i te stvari veoma lako ručno podese.
Što se windows-a tiče… dok nisam upoznao linux u njegovoj zreloj fazi nisam imao pojma koliki krš od sistema imam, a sasvim slučajno sam ga još i platio kada je rijetko ko imao licencu.
XP je tek nakon service pack 2 postao sistem podnošljiv za korištenje, ali nikada nije ponudio ništa kvalitetnije od Linuxa izuzev podrške za video igre (zbog čega ga i danas imam)
Najnovija inačinca “stabilnog” W7 je čisto smeće! Moć marketinga je učinila da obični korisnici slijepo vjeruju da je taj sistem stabilan. Lično sam ga probao i podrška mu nije tako dobra kao što ga hvale. Da… prepoznao je grafiku, prepoznao je zvuk, ali mi je ostavio 3 unknown uređaja oko kojih više nemam živaca ni da se patim… Nakon što sam progutao i to smeće upravo zbog nadolazećih igara koji podržavaju novi Direct X dogodilo mi se da mi ne učitava desktop nego mi ostavi samo miša i praznu crnu površinu. Interesantne li zabave!
Nadam se da će doći dan kada će SONY ili neki drugi gigant, kao podlogu za svoju konzolu staviti linux. To bi izvrnulo svijet naopačke! Pojavit će se live CD-ovi sa igrama, a Microsoft će svoje silne novce konačno morati uložiti na pametniji način!
joj kako se slazem sa ovim. ne mogu vjerovati koliko hvale W7 meni muka od svega. stavio sam ga i ubija me tromost sustava. navodno trosi manje RAM-a, u mene se pojavila potrosnja za 30% veca. da ne spominjem zauzece procesora. dok se boota i dobijes iskoristiv desktop mozes ga jos 2 puta formatirati. a za grafu podrske za W7 nema nego moram instalirati driver od viste. koje ludilo
ja evo instalirao Mandrivu 2010.0 64 bit najbolja Mandriva do sad!
na gugl se lagano uvlači pojam BLACK SCREEN a vezuje se za W7
Pa ima drajvera, samo što ih ne možeš downloadovati Dođu ti na CDu, ako izgubiš CD gotov si. Razlog za korištenje Linuxa: ne ovisiš o firmi (bilo kojoj firmi), community pruža podršku. Šta recimo da je firma bankrotirala (iz sasvim drugih razloga), ne mogu više plaćati hosting, gdje ćeš naći drajvere? Ali dodatni problem je što ja apsolutno nisam imao načina na Windowsu (na Linuxu tu je naravno lsusb) da saznam ko je proizvođač tog sticka i koji je model, pa samim time ni gdje da nađem drajver!? Dok sam na Linuxu samo utakao i radilo je.
ovo me fakat nervira na windowsu
evo ima nešta ovdje, ne da mi se sad gledati šta sve ima
ovo me fakat nervira na windowsu
evo ima nešta ovdje, ne da mi se sad gledati šta sve ima
http://support.microsoft.com/kb/314464[/quote]
everest program je dobar za to http://www.lavalys.com/