Lol

Kažu “Windows ima bolju podršku za hardver od linuxa” :slight_smile:

Pa evo: sestra ima Bluetooth USB adapter, izgubila je CD sa drajverima za Windows. Na linuxu samo utakneš i radi :slight_smile:

http://www.qbik.ch/usb/devices/showdev.php?id=3915

1. U gornjem desnom ćošku: Status: fully supported
  2. Vidjeti komentare :slight_smile:

Nakon svake instalacije Windows-a sve mi draži Linux. Od 10 kompjutera na koje sam ikad instalirao Windows (uglavnom XP), 9 ih nije prepoznalo zvuk, pa čak ni mrežnu kartu! Nikada nijedan printer nije bio spreman za rad bez svojih driver-a, u velikom broju slučajeva ni grafička karta, a o drugim uređajima poput skenera, web-kamera i sl. da ne govorim. Ustvari, Windows nema podršku za hardware uopće: nemaš driver-a od uređaja, slikaj se. Jadno.

P.S. Istina, Vista je malkice bolja u tom pogledu tako da mogu reći da ima neku mizernu podršku. Za W7 ne znam, nisam ga isprobao.

Mislim da je koncept i Windowsa i Linuxa povodom pohranjivanja drivere pogresna sa tim sto se ista pohranjuje ili instalira u kernel, doduse Linux barem nudi mogucnost podesavanja i odstranjivanja modula (iako je to prilicno mukotrpno), narokati 20.000 drivera u kernel da bi se pokrio sav moguci HW dovodi samo do prenapuhanog kernela sto je lose za performans.
Driveri bi trebali biti pohranjeni van kernela koje bi kernel dinamicno instalirao ali i otklanjao kada device nije u upotrebi.
Sta reci o windowsu …pada,pada i pada…
http://widefox.pbworks.com/Kernel%20Comparison%20Linux%20vs%20Windows

Instalirao sam W7 na jedan racunar prije nekog vremena i bio sam se spremio na guzvanje sa instalaciom drajvera ali je sve islo ko po sinama. I mrezne kartice i plavi zubi i zvucne kartice, graficke… sve je prepoznato i automatski instalirano a da ja nisam morao ubaciti ni jedan CD sa drajverima i bez 101 restarta :frowning: . W7 je barem po tom pitanju zestok. Sa druge strane gledista sumnjam da W7 u ovom trenutku ima podrsku za jednako mnogo hardvera kao Linux.

Sama instalacija W7 nije ni uzela vise vremena od recimo jedne instalacije Ubuntua u poredenju sa XPom koji mi je zahtjevao nekih 4 sata za instalaciju zadnji put kad sam se sa tim mucio.

Slazem se inace sa die7 o pohranjivanju drajvera u kernelu. Prakticno to nije neki problem za moderne desktope, ali sigurno jeste za netbooke.

Generalno je trpanje brda nepotrebnih drajvera u kernel po meni ruzno rjesenje - hack koji je zaostavstina ranih dana Linuxa kada Linus Torvalds nije ni sanjao da ce Linux ikada stajati na bilo cemu drugom osim 386ice :slight_smile: , a jos manje da ce imati rasprosirenost kakvu danas ima.

@die7 Slažem se u potpunosti. S druge strane, usporedi jedan ALSA koji je clusterfsck, da ne spominjem PulseAudio, dok OSS koji se kompletan nalazi u kernelu radi k’o zmaj.

BTW za onaj BT gore nema drajvera ni za XP ni za Vistu a bogami ni za W7. Ako izgubiš CD halali se sa stickom.

Treba se gledati i kvaliteta tih drajvera. Kod mene linux prepozna printer i mogu printati ali nijedan program mi ne radi kad treba provjeriti količinu boje u printeru.

Mislim da su daleko kvalitetniji drajveri od proizvodjaca nego oni koji se dobivaju raznim reversingom.

Nije mi namjera da pocnem ono staro windows vs linux

Zato ne kupujes od nekog lijevog proizvodjaca.

Pa zato nemoj kupovati od lijevog proizvođača (Lexmark i slični) nego od HPa :slight_smile:
Meni su u pravilu rev.ing. drajveri kvalitetniji od drajvera proizvođača zato što uz njih ne dolazi nikakvo smeće.

Pa zato nemoj kupovati od lijevog proizvođača (Lexmark i slični) nego od HPa :slight_smile:
Meni su u pravilu rev.ing. drajveri kvalitetniji od drajvera proizvođača zato što uz njih ne dolazi nikakvo smeće.[/quote]
Ako mi se svidja neki model printera cemu onda kupovina nekog tamo bezveze koji mi se ne svidja?
Instaliram Win i radi mi kako treba.

[quote=nedim88]Ako mi se svidja neki model printera cemu onda kupovina nekog tamo bezveze koji mi se ne svidja?
Instaliram Win i radi mi kako treba.[/quote]
Instaliraš Win (koji košta k’o štampač ili više) samo radi štampača? Cool.

Meni su u pravilu rev.ing. drajveri kvalitetniji od drajvera proizvođača zato što uz njih ne dolazi nikakvo smeće.[/quote]
ja imam Canon iP4000 i imam isti problem k’o nedim. ako stane zbog necega moram ga priheftati na XP da vidim sta mu je ili koja boja fali :smiley:

Isrina da na prvi pogled Linux ima bolju podršku za hardver… ali kada dođe do nekog problema uglavnom je rješenje veoma teško, dok na windowsima u 99,9% slučajeva sve radi odlično nakon pronalaska odgovarajućeg drajvera. Svjestan sam da za tu situaciju uglavnom nisu krivi linux developeri, ali šta je tu je.
(primjer: na desktop kompu NIKAD ni na jednoj distribuciji nisam uspio natjerati monitor da radi na nativnoj rezoluciji/frekvenciji (na dvije različite karte))

Ja bih prije rekao 9,9%. Kad se sjetim problema sa dva printera u firmi u kojoj sam vaktile bio, i to HP-ovi, jedan laserski, drugi ink-jet, driver-i originalni… Svako malo bi stao ili jedan ili drugi, ili bi “pukao” (naravno, u najgori mogući vakat)… Toliko je bilo problema sa njima, da smo jedan (ink-jet) na kraju jednostavno ostavili uključenog ali ga nismo koristili. I šta se desilo: nakon 6 mjeseci pauze (!) odjednom se sjetio da je trebao nešto otprintati i počeo mali štancati. U to 99,9% me ne možeš ubijediti nikako, nema šanse. Možda da si rekao “za mene” ili “kod mene”, ali generalno – jok.

Ja bih prije rekao 9,9%. Kad se sjetim problema sa dva printera u firmi u kojoj sam vaktile bio, i to HP-ovi, jedan laserski, drugi ink-jet, driver-i originalni… Svako malo bi stao ili jedan ili drugi, ili bi “pukao” (naravno, u najgori mogući vakat)… Toliko je bilo problema sa njima, da smo jedan (ink-jet) na kraju jednostavno ostavili uključenog ali ga nismo koristili. I šta se desilo: nakon 6 mjeseci pauze (!) odjednom se sjetio da je trebao nešto otprintati i počeo mali štancati. U to 99,9% me ne možeš ubijediti nikako, nema šanse. Možda da si rekao “za mene” ili “kod mene”, ali generalno – jok.[/quote]
Dobro, reći ću “kod mene”, ali dva printera baš i ne skidaju procenat za 90% :wink:
Btw, imao sam i ja problema sa HP printerom (davno, doduše). Možda je ipak do HP drajvera?

i misliš da je do linuxa? bez uvrede :slight_smile:

i misliš da je do linuxa? bez uvrede :)[/quote]
Pročitao sam dosta dokumentacije, probao razne drajvere, probao sva xorg.conf rješenja do kojih sam došao… Nisam neki linux eskpert, ali nisam ni početnik. Ako je potrebno biti kvantni fizičar da bi naštimao normalan rad monitora, onda je do mene.
PS: Dok sam koristio integrisanu i945 kartu, mogao sam pomoći 915resolution-a postaviti normalnu rezoluciju ali refresh rate nikad nije mogao iznad 75 Hz. Nakon što sam ubacio ATI x1650 - nemam više ni rezolucije.

[quote=nedim88]Ako mi se svidja neki model printera cemu onda kupovina nekog tamo bezveze koji mi se ne svidja?
Instaliram Win i radi mi kako treba.[/quote]
Parafrazirao sam tvoj komentar za moj BT dongle, meni se ovaj Bluetooth sviđa, preciznije sviđa mi se njegova cijena :slight_smile: kupio sam ga ali ne mogu sada da nađem drajver za Windows. Instaliram Linux i radi mi kako treba.

“Svaka generalizacija je pogrešna, uključujući i ovu.” :slight_smile:
Kažem da je pogrešno tvrditi da je jedan OS bolji ili gori od drugog, ja npr. nikada nisam nikakvih problema imao sa hardverom na Linuxu. Počeo sam pisati listu svog hardvera koji sam koristio u životu i svih problema koje sam imao sa tim hardverom pod Linuxom, ali nije vrijedno spomena :slight_smile: Ukratko, više bih problema imao na Windowsu. Stvarno, u deset godina intenzivnog korištenja najrazličitije opreme problemi koje sam imao su minorni. Eh, u čemu je fazon, kad sam kupovao pretprošli laptop nosio sam Linux live CD da isprobam prije kupovine, prošli je došao sa preinstaliranim Linuxom (eeepc :slight_smile: ).

Strašno me nerviraju ljudi koji lafo koriste Linux, a kada kupuju hardver ušetaju se u prodavnicu kao da kupuju kilo kupusa u najmanju ruku, gledaju samo cijenu i propagandni materijal (kao da to nije svakako gomila laži). Kakvo je to uvjerenje za koje nisi spreman ništa da žrtvuješ, tim prije što ovo nije nikakva žrtva jer taj HPov printer nije ništa gori ni skuplji od tog Lexmarka (naravno ako gledaš usporedive modele). Samo mi Linuxaši smo spremni da tako zanemarujemo i ponižavamo OS koji koristimo, “macheads” kupuju sav hardver u Apple Shop-u, a i inače samo traže jabuku na kutiji. Koliko je ljudi ovdje potražilo pingvina na kutiji prije kupovine? (DA postoji i takav hardver!!! i to nije ni rijedak slučaj)

Ne bih se baš složio da samo linuksaši “ponižavaju” OS koji koriste. U stvari, Apple fenboji su jedini ti kojima je ljubav prema jabuci i svemu asociranom s istom religiozna i svaka samokritika je ravna herezi (čast izuzecima).
Ja bih rekao da je najvažnije u cijeloj priči kritički razmišljati i težiti objektivnosti. Volim linux, podržavam Open Source ali to ne znači da nisam spreman na kritiku kada smatram da za kritiku ima mjesta.

O.T.
he, he, he… upravo “pricam” sa jednim od ovakvih a povod je bio clanak u PC Magazinu u kojem je receno kako (ukratko) su Mac developeri blokirali podrsku Mac OS na Atom procesoru da bi za**** Hackintosh korisnike (ko hoce da sazna vise neka klikne na link http://www.pcworld.com/businesscenter/article/181848/apple_breaks_hackintosh_netbooks_with_latest_update.html). naravno, “opravdanje” nisam dobio mada je jedan od razloga naveo to sto apple uskoro izbacije svoj vlastiti netbook za $800 (?!?!?!?)

na dio clanka u kojem se kaze kako zbog svoje restrikcije hrdware-a nikad nece premasiti 5% marketa, odgovor je bio: “… Da bi razumjeli neke poteze Applea mora se imati u vidu (za neke apsurdna i neshvatljiva) cinjenica da Apple NE NASTOJI DA UZME 90 ili 100% trzista. Eksluzivnost je ono na cemu je Apple izgradio svoj ugled, a ne “market share”…”

ako, bar me je nasmijao i uljepsao mi dan…
:smiley:

pored men radi jedan isto takav, malo manje “radikalan” ali “samo jabuka valja, ostalo je smece” i, naravno, “apple je sve izmislio a ostali su pokrali od njih”
:slight_smile:

nabavio sam stari ibook G4 da i ja vidim “sta ja to propustam u zivotu” :smiley:
za sada jos ne mogu komentarisati.

no, da se vratim na temu: dok sam koristio redhat (par mjeseci prije nego sdto je startala fedora), onda nesto malo mandriva i vecim dijelom suse, mogu reci da mi je puno lakse bilo rijesiti problem (generalno receno) na Win-u nego na Linux-u jer sam lakse nasao odgovor i odgovor je bio meni vise razumljiv za razliku jako cesto hackerskim jezikom objasnjenih solucija (90% koristeci terminal).
vec skoro 2 godine sam na Ubuntu-u i nemam vise takvih problema jer je uradjen 100% za “obicne” korisnike. ne mogu uporediti sa Win-om jer ga ne koristim vec poodavno takoreci nikako.

Haj evo da i ja nesto napisem, umjesto da samo citam. :smiley:

Koristio sam Windows hajmo reci veci dio svog zivota (nekih 10ak godina), zadnje 3 godine sam koristio linux, prvih 6 mjeseci na dual boot, kasnije samo linux, i evo trenutno sam opet na Windows-u iz nekih nebitnih razloga, al planiram se vratit na linux za par dana!

Sto se tice drajvera oba sistema imaju svoje probleme, no na windowsu je cesto slucaj ako nemas drajvera, slobodno zaboravi na to dok ne nadjes drajvere, i prije svakog formata, prvo sto sam radio jeste skupi drajvere i provjeri da li rade, cisto sigurnosti radi, a isti su imali mana takodje, npr. Ati-jev Catalyst centar instaliram novi drajver koji kao ubrzava malo rad i sve to, i sta me doceka plavi ekran, al sa malo muke vratio sam na stari drajver.
Sto se tice linuxa, prva instalacija, prosla uspjesno, sve sto sam skopco u njega prepoznao je i radilo je sve super, jedini problem sa Sasmsungovim printerom, ali i to je se rijesilo, jedina stvar koja je problem kasnije bila jest neka detaljna podesavanja, kao TonerSave nije radio ili tako, ali opet radio je, dok na Windowsu bez drajvera ne bi radio nikako (cak ga je win prepoznao ali je trazio dodatne drajvere)! :S (napomena, radio je sa cistom instalacijom linuxa odma sa malo problema, rijeseni su ubrzo, dok na windowsu nije, trazio je drajvere)

A i da bi svatili to oko drajvera, nije linux kriv sto proizvodjaci ne pisu drajvere za linux kao sto rade za windows, ili sto ne objave specifikacije uredjaja kako bi neko drugi to uradio!

Takodje napomena da na windowsu nisu svi drajveri ok, primjer opet ATI, vecina je koristila Omega drajvere umjesto orginalnih ATI-jevih! :smiley: