LUG su pokrenula i podigla na noge praktički dva čovjeka
narastao sa 2 na 70 članova u par mjeseci!?!
ideje koje bi im omogućile da žive od svojih LUG aktivnosti
velika pomoć koju su dobili i dobijaju izvana
Mislim da je ovo zanimljivo jer svi problemi sa mentalitetom, siromaštvom, piratstvom, prisustvom stranaca itd. su kod njih prisutni vjerovatno još mnogo više nego kod nas.
To podcrtava moj stav da smo mi jednostavno ljenštine koje ne mogu ili ne žele da se pokrenu s mjesta i ostave neke druge stvari po strani na par mjeseci.
Da, da, “mi” kao čitava “nacija” (šta god to značilo). Kad se treba svađati, odvajati, filozofirati i “svaka čast”-at’, svi su odjednom tu. (I naravno, sad će se o ovome raspravljati godinama.) :tuzan:
Super je imati ideju i pokušati je ostvariti, ali bez konkretne pomoći drugih (od 2 člana na 70), ništa od toga. Valjda treba sačekati da neki ljudi (mentalno) odrastu.
Ne … mislim da to nije stvar mentalnog odrastanja nego stvar slobodnog vremena i jos kad se uplete cinjenica da u BiH niko ne moze zivjeti radeci s Linuxom (izuzetak je nekoliko administratora) onda dobijas zasto ljudi ne mogu da posvete puno vremena radu u LUG-u. I ovaj nas LUG je nekoliko ljudi podiglo. Ali neki od njih toliko kukaju k’o da ih je neko natjerao da to rade …
Misliš da u Iraku mogu? Ne možeš ako ne stvoriš sebi uslove za to.
Mislim da riječ “kukanje” ovdje nije na mjestu, kukaju oni koji svaki put kada im se neka aktivnost predloži govore kako nemaju vremena, imaju ovo, imaju ono… a ovo što sam napisao spada u kategoriju konstruktivne samokritike.
Ne mogu ni u Iraku. Ali irak je veci. A u clanku na slashdotu ne govori koliko je aktivnih clanova LUG-a. Tj. mozda od tih 70 opet samo ona dvojica rade.
A i nas LUG ima dosta clanova …
Mozda se nisam dobro izrazio, ali stvarno mi ide zivce kad jednji ljudi prebacuju drugima sto manje rade volonterski. Ja nemam vremena za projekte koje sam poceo. Kad budem imao vremena i kad mi ne bude mrsko zavrsicu ih i to je tako. Ako se nekome ne svidja nek preuzme od mene ako misli da ce brze zavrsiti. A ja doprinosim Linux zajednici na drugi nacin i to je moja stvar. Ne uslovljavam to nicijom zahvalnoscu niti angazovanoscu. To sto se ta aktivnost ne uklapa u LUG-ov godisnji plan … ja nisam kriv…
Volonterski rad treba biti zasnovan na dobroj volji. Svaki volonter ima razlog zasto radi to sto vec radi i niko nije duzan da radi nesto i zato ne bi trebao ljude koji ne rade besplatno nazivati “ljencinama”. Ljudi jednostavno ne vide razlog da rade neke stvari.
hamo mislim da si preozbiljno shvatio ovu primjedbu o ljenjivcima…A što se tiće volonterskog rada mnogi su i zaboravili šta je to… Od mene (i od ostalih) se nedavno tražilo da platim nešto iako se radilo o neprofitabilnom volonterskom udruženju… Ljudi su jednostavno smetnuli sa uma o čemu se radi… A da se može više raditi - može sigurno… A ničiji rad se ne cijeni nažalost…