LUG - LUG BiH -

Adnan: {napisano 15/12/2000 17:18}

1. Kako zainteresovati “obicne” korisnike za LUG?
  2. Kako zainteresovati “obicne” korisnike za … Linux?
  3. Kako pridobiti te nove clanove?
  4. Kako povecati nivo informisanja tj. opste popularnosti LUG BiH?
    Pozdravi, Adnan

sanel: {napisano 23/12/2000 06:34}
JA cu ti reci, linux se ili voli ili mrzi. Treceg nema.Neki ljudi vole jednostavnost windoza (prividna) i ne zele uciti ponovo.

Nihad: {napisano 25/01/2001 02:26}
Da bi se odgovorilo na prvo pitanje prvo treba da se razmotri ono drugo…
A sto se tice drugog pitanja, :
Ja mislim da je to najvise “strah” od nepoznatog. Vecina nas (a i onih koji ovo citaju - narocito u pocetku) su prije ili kasnije vec instalirali i probali neku od distribucija Linuxa. Problem je obicno “A sta sad?”, tj. nedovoljno poznavanje i posjedovanje dovoljno informacija o Linuxu i svim njegovim djelovima…Kada te iste osobe uvide da im je pomoc na dohvat ruke i da nemaju cega da se boje, kao i da mogu da pitaju ako im je nesto nejasno (i sto je jos vaznije sve to na nasem jeziku)onda te iste osobe tek tada shvataju sta su sve promasili…
Posto je windows “no brainer” (a i vecina Linuxa za desktop je na tom putu) onda je jasno zasto ga vecina bira jos uvijek… Druga stvar je sto se narod naucio na windows tj. ne mogu ni da zamisle da postoji bolje od toga sto imaju (kada kupe novi komp obicno je windows taj koji dobijete - koje je opet bacanje para - te iste pare mozete bolje iskoristiti za recimo nabavku RAM kartica)…
Da skratim…
LUG bi trebao da posjeduje ogromnu kolicinu tekstova,HOWTO,informacija uopste za sva moguca polja koja se ticu Linuxa tako da nam neko ne moze prisiti to da “nema” toga sto njemu/njoj treba…Moze se navesti i jedan primjer za howto na ovom HPu: Ako je nas 50 clanova LUGa i ja sam napisem jedan howto onda ¨svih 50 nas mozemo da citamo taj jedan tekst, ali ako nas 50 napise svako po samo jedan clanak to je vec solidan pocetak i svi mozemo da ucimo jedni od drugih (sto i jeste srz Linuxa)…
Moj bi savjet bio samo sto vise prijevoda dokumenata koji se mogu naci posvuda na internetu a i u magazinima…
Reklama je takodje vazna bilo o cemu da se radi…
A pridobijanje clanova ce se vrsiti automatski kad se uvidi da se raspolaze sa tolikim informacijama i da niko normalan koga Linux interesuje nece zeljeti da propusti sansu da sazna jos vise…
[Da napomenem i to da vecina onih sa windowsa kada dobiju sve svoje stvari(Scanner, Kamera, Stampac, CD-Writer,i razlicite kartice) da funkcionisu na Linuxu vrlo brzo i zaboravi da je nekad koristilo onaj drugi sistem, jer nema potrebe da se vracaju na nesto sto krasha toliko cesto…]
Toliko…
/Nihad

sanel: {napisano 29/01/2001 04:37}
fino sroceno

Gost: {napisano 19/03/2001 04:29}
Hmmm , sta da kazem na ovo sve sto je receno. Kao prvo , jedna stvar nije udure sto bi nas narod reko. Winblows nije za No-Brainers. To je stereotyping i sa takvim ponasanjem nikad se nece korisnik pridobit da predje na Linux jer samim izrazom No-Brainer se vrijedja osoba koja koristi Winblows. Nazivamo njega ili nju glupanom i tupavim jer koristi Winblows. Vecina ljudi nikad nije cula za Linux niti zna sta je Linux. Postoji isto veliki broj onih koji misle da Linux samo program a ne operativni system pa se postavljaju pitanja tipa “Mogul ja instalirat linux na WindowsNT 4.0?”. Dalje , strah nije jedini razlog sto ljudi ne prelaze na Linux. Jeste jedan od razloga ali nije glavni. Linux je jos uvijek u razvoju i jos uvijek postoji ogroman broj Hardware koji nije podrzan. Cak i najnovije distribucije nemogu da podrze neke devices. Za primjer cu samo da navede da nisam naiso na distribuciju koja koristi power of GeForce2 MX maksimalno. Jednostavno , bio to GeForce2 MX ili nVidia Vanta za Linux je to isto , video kartica koja ima support za razlicite rezolucije bazirano na chipset i karakteristikama hardware. Mali broj aplikacija je jos jedna stvar. Ja bih rado zamjenio Winblows sa Linuxom kad bih mogo da radim sa programom kao sto je Discreet 3D Studio MAX , Alias|Wavefront Maya 3.0 Unlimited , ZBrush , itd. Od ovih programa samo je Maya portitrana za Linux s tim sto joj je cijena oko 16,000 americkih dolara za Linux. Za bilo koga koji se bavi 3D grafikom SGI Workstation je san , ali IRIX a ne Linux. I prije nego zavrsim , ako se odnosi na sve verzije Winblowsa ovo kresiranje onda vecina ljudi koji kazu “svi winblowsi su sranje” grijese. Windows NT i Windows 2000(koji je izgradjen na NT arihtekturi) je solidno stabilan operativni sistem. Arhitektura sistema je drugacija od Winblows9x. Organizacija memorije i system resources je bolja , system kao system je stabilan i ne dozvoljava da jedna aplikacija crashira citav system kao sto je slucaj sa Win9x. Ne zauzimam strane ovde al treba pogledat na dobre strane i jednog i drugog systema kao i lose strane. Najbolje rijesenje bi bilo WindowsNT + Linux na jednoj masini. Linux kao sam bar meni ne pridonosi neku veliku korist osim da konfigurisem server i da ga ostavim da sjedi na internetu. Tako da koristim obadva , najbolje od obadva sistema. Toliko od mene.

Nihad: {napisano 19/03/2001 16:12}
Prije svega da objasnim pojam “no brainer”…
Sa ovim pojmom se ne misli niti podrazumijeva da je osoba koja koristi OS koji je karekteriziran kao no-brainer GLUPA vec da se ne mora bas toliko znati o njemu da bi se moglo raditi sa tim OS-om (sto opet je jako pozitivno kada se uzme u obzir koliko smo mi svi lijeni - ili bar ja i vecina). Isto tako ako ste malo pazljivije procitali naglasio sam da je i vecina Linuxa za desktop na istom putu…
Izgleda da sad neki citaju rijec po rijec i pokusavaju da to shvate na neki svoj nacin, tj. samo ono sto njima smeta…no, svi mi imamo pravo misljenja - nista lose u tome (: …
To sto mnogi nisu ni culi za Linux i nije njihova greska, kao sto sam vec rekao - kada kupite novi komp koji OS dobijete uz njega?? I kako onda da se cuje za nesto sto je jos uz to i dzabe!!..heh…
To pitanje se moze diskutovati od jutra do sutra (isto kao i ono ko je stariji kokos ili jaje?)tako da to prepustam vama na razmisljanje i licno osudjivanje…To sto kazes da vecina tih velikih i poularnih programa nije portirana na Linux je na zalost jos uvijek tacna… Mada se javljaju sa vrijemena na vrijeme slicne aplikacije ali jos ima do toga da budu skroz kompletne…
Mozda strah i nije jedini problem za prelazak na Linux ali taj problem koji vi navodite me tjera na pitanje : “Da li ste probali neki komercijalni X-server ?”, posto uz Linux dobijete XFree86 koji je dzabe i tim koji radi iza njega se trudi koliko moze ali nije vremenski ograniceno kada i u kojem kvalitetu ce nova verzija da bude, pa prema tome…
{Mogu ti navesti jedan primjer moje graficke kartice koji mi se desio i koji je suprotan od tvog, : agp- nVidia Vanta 32MB video ram i sa svim drajverima koji postoje na CD-u zaglavi komp u Windiju nakon 10-30 min. Ista kartica u Linuxu pici ko avion… interesantno zar ne? Znaci da nemam Linux mogao bih da placem i gledam u nju i ako sam je platio 250dm kad je tek izisla.}
Mada nije samo Linux taj koji ne podrzava nove devices, da li USB radi na NT4.0? Tako da se ne mozete kaciti samo za jednu stvar na koju ste vi licno naisli i smatrate je problemom, mada je tacno da ni Linux nije skroz “bez problema”.
I jos da napomenem da ne bi poslije bilo zabune :
Linux je zamisljen i napravljen prvenstveno kao visekorisnicki sistem (poput Win NT-a) tako da treba vremena dok se sve to sredi i za desktop…
Jos jedna stvar da je Linux konstantno u razvoju - JA to ne vidim kao manu vec naprotiv. A kao sto mozda i sami znate - koliko je “service pack-ova” imao NT4.0? A to je drugim rijecima sta??
Jos komentar u vezi Win2000…
Tacno je da je prilicno stabilan, ali da li ste probali da ga instalirate na AMD-ove procesore (narocito one ispod 450MHz), probajte pa cete da vidite…ili jos bolje pogledajte windowsovu “hcl-listu”… A ako je vec toliko stabilan zasto ima vec servic pack 1 …?
Linux + WinNT zajedno ne bih zelio ni da zamislim a kamoli da postoji (iako licno radim i na jednom i na drugom), mada se slazem da treba iskoristiti i jedan i drugi u najboljem mogucem nacinu koji mozete…

Hvala na komentarima, drago mi je da vidim da postoje oni koji su zainteresovani i koji se cak s vrijemena na vrijeme i oglase.
Zbog takvih je ovaj sajt najvise i namjenjen… (:
/Nihad

BONO: {napisano 19/03/2001 11:01}
U svakom tekstu “Linux vs. Windows” zaboravlja se jedna cinjenica.
Jos jednom cu preporuciti citanje tekstova sa http://gnu.lugbih.org.
Kada se vec neko potrudio i preveo skoro pa citavu (ili vazniji dio) stranice http://www.gnu.org onda se nadam da vama nece biti tesko da je procitate.
U diskusijama cesto vidim ovaj je bolji jer ima to i to, ovaj je gori jer nema to i to. GNU projekt se zalaze za software ciji code je dostupan bilo kome.
Upravo ovo cini Linux boljim od vlasnickog software-a (citaj: MS). Gnu/Linux je jos uvijek u razvoju i tu cinjenicu ne smijete zaboraviti. Ako ste koristili Linux prije dvije godine onda znate kako slabu podrsku je imao za graficke kartice, pa se pricalo samo o tom problemu. Ili uzmite winmodeme. Jos uvijek imamo veliki broj kompanija koje nisu spremne napisati drivere za Linux, ako ne napisati onda bar dati podatke o modemu, kako bi pomocu njih neki Linux korisnik mogao napisati driver.
Sa svakim kernelom, Linux je sve bolji i bolji.

Sanel: {napisano 19/03/2001 15:32}
Posto vidim da ste dotakli veoma interesantnu ideju,odlucih da se prikljucim. Nihad je rekao vecinu stvari, no jos bih dodao jedno pitanje za autora prvog posta - koliko sigurnosnih rupa je imao, ima i imace NT, a koliko Linux (preciznije svi unixi)? Dalje pominjuci IRIX, moram ga upitati da li ga je koristio, ili bilo koji unix-oidni OS, jer se lako da vidjeti da je Linux od svih njih najvise okrenut korisniku, i najjednostvniji. Osim toga sto se tice grafike, Blender fino moze posluziti -pogledaj http://www.blender.nl .
O stabilnosti je davno receno,jer niti jedna Windoza nece biti stabilnija od Linuxa nikada.
Sanel

tiggi: {napisano 19/03/2001 16:47}
hehe. Prvo da kazem da sam se zezno gore sto sam post uradio pa ispadoh Gost . Nije fino kad se ne zna ko je iza posta. Ne znam ni hocel ovaj ispast kako treba al evo da napisem par rijeci. Ja se izvinjavam ako ste me pogresno razumjeli , kao sto rekoh ne zauzimam strane ni jednog ni drugog OS. Obadva imaju dobre stvari i lose stvari. Sto se tice rupa i exploita , znam za exploite na Linux koji i danas postoje i tako isto i za NT exploite. Za AGP nVidia Vanta LT i njeno frizanje na winblowsima , nazalost imo sam isti problem sa GeForce2 na Winblows9x. Nakon instalacije kartica radi normalno , 10-20 minuta rada i Winblows zaledi. Win2K radi bez problema s njom. AMD Kx procesori , imo sam WinNT4.0 Workstation na AMD K6 233MHz MMX nakon cega sam ga upgrade na Winblows2000 Professional. System ima svega 32MB SDRAM ali je radio bez problema. Svakako , radio je kao usporen snimak ali nisam naiso na problem oko kompatibilnosti. Trenutno ta masina je na Linux RH7.0. Odgovor na ovo UNIX-oid systeme , i jesam li koristio. Jesam , koristio sam IRIX i planiram u bliskoj buducnosti da kupim SGI Workstation sa IRIX OS is RISC microprocessor(sweet MIPS ). Koristio sam i Linux i programiro sam za Linux i cak sam imao namjeru da pokrenem jedan mali tekst o osnovama programiranja u C/C++ za Linux korisnike koji jos ne znaju nista o tim jezicima i koji su tek presli na Linux sa winblowsa. Nazalost, bar za sad , ja se ne mogu odrec winblowsa jer vecina mog posla se zasniva na aplikacijama koje ja koristim. Istina je da Blender moze da izvede dosta toga , ali Blender nije ni jedan mali dio programa kao sto je Maya ili 3DSMAX. O Softimage, Lightwave 3D, PowerAnimator i ostalim aplikacijama da i ne pricam. Radi se o profesionalnim aplikacijama koje se koriste u filmskoj industriji za specijalne efekte i 3D animacije(Lightwave je koristen za Babylon5 seriju , Maya je koristena za Antz, Toy story1 i 2, Titan A.E., Stewart the Little. Max je koristen u Armageddon i nekim drugim filmovima). Moj definitivni prelazak na Linux sad u ovom trenutku znacio bi ulaganje novca za neke od aplikacija koje ja vec posjedujem (Maya je jedina koja radi na Linux od navedenih). Pored toga morao bi naucit Application programming interface za aplikaciju pod linuxom da bi bio u mogucnosti da koristim sve funkcije koje su mi pruzene od strane software. Dakle dosta vremena , truda , novca. Nazalost, ogranicen sam tim aplikacijama jer ih koristim za poso profesionalno. Za moj “cheif” sto bi narod reko , uvijek bi odabro Linux, ali za poso trenutno ne mogu. U svakom slucaju drago mi je da sve vise ljudi koristi Linux i da uce o Linuxu , i nadam se da cemo u skoroj buducnosti vidjet Linux kao 1st choice OS. Toliko od mene.

Nihad: {napisano 20/03/2001 10:17}
Iskreno receno cudi me da si win2k uopste mogao pokrenuti a kamoli voziti na tom AMD-u, na mojoj test masini (AMD K6-2 350MHz) se moze instalirati i ostalo ali kad se prvi put starta “krasch” i drugi i treci itt… Ali ne onaj klasicni krash nego ne moze uopste da prikaze nesto graficki vec samo preko F8 i safe mode… Dalje na hcl-listi i ne stoji da win2k ima podrsku za ove procesore vec salje na AMD-ov HP za vise info…(no nije toliko vazno…)
Sto se tice IRIXa ne znam bas koliko je ta ideja skroz genijalna i sam SGI se kontao da predje skroz na Linux (mada ne kazem da ne valja) pa sada nude svoje produkte i sa NTom i Linuxom i IRIXom…
Ko ce im znati … (:
Sto se tice tih profesinalnih poslova cinjenica je da osim sto svi programi nisu jos portirani na Linux - shefovi nisu sigurni da li da ulazu u to nesto novo i jos uz to ako nemaju profesionalnu pomoc u slucaju da sta zaglavi…
Mada kao sto jedan od mojih bivsih ucitelja rece :
“NT ti je ko lijeva ruka za sistem administraciju i sigurnost al desna zna se sta je…” (:
//Nihad

tiggi: {napisano 20/03/2001 18:00}
Samo sam zaboravio gore da kazem da je Stewart the Little , ovaj film koji je radjen na Alias|Wavefront Maya originalno napravljen na IBM IntelliStation Z-Pad Pro koji koristi NT , medjutim citav film (kao i Matrix) je rendiran na 32 mashine koje su , predpostavljate , Linux masine. A ovaj AMD , to je IBM Aptiva 2137-E27 , K6II AMD MMX with 3D Now , 32MB RAM , u to vrijeme je imo ATI Rage Pro II+ video card , 2GB HDD , 24x CDROM. Kasnije sam ga upgrade na 400MHz pomocu Performa chipa i stavio sam 256MB SDRAM , ATI All-In-Wonder i tako to. Radi na Linux vec evo godinu i po, nisam imo problema s njom. Samo sam htio da pitam , dali postoji neki program koji moze da se koristi za gledanje TV preko computera na Linux. Moj ATI AIW ima TVTuner, A/V In/Out, SVideo In/Out i ostale fazone. Samo da iskoristim nesto sto vec postoji na kartici , nije da mi je potrebno al volio bi da imam TV Viewer na Linux. I jos jedno pitanje , probo sam onaj VDKBuilder ili kako se vec zove , C++ IDE za Linux , za GNOME. Svaki put kad pokrenem aplikacija kresira sa porukom koja mi ne daje bas puno nekih informacija o tome sta bi moglo bit problem “Fatal Error: Segmentation Fault!”. Jel se ikome to desavalo ako je koristio ovaj software?

Nihad: {napisano 25/03/2001 02:30}
U vezi Tv kartice i ostalog videa …
Za SuSE-in info o TV Karticama koje su podrzane :
http://me.in-berlin.de/~kraxel/bttv.html
Video za Linux :
ftp://ftp.uk.linux.org/pub/linux/video4linux
ili pogledaj na HPu Xine-a…

Sanel: {napisano 26/03/2001 15:04}
Drago mi je, tiggi, da si kasnije objasnio sta radis,jer vidim da nisi neko dijete koje je zalutalo i zeljelo se pokazati tako sto zna pokrenuti MAX,primjera.Uglavnom,slazem se sa tobom u vezi Blendera,ali pogledaj,iako Blender ima recimo 20-tinu mogucnosti MAXa,cak i vise,jer iako ga koristim,ponekad se i sam zacudim sta moze da uradi,moras priznati da tako sto smjestiti u 1,2MB je prava programerska vjestina (jedina mu je mana trapav interfejs,no skriva dosta,pa to treba naci).
Sto se tice MAX,i Maya-paketa,koristim i jedan i drugi,(drugi nesto manje) i savrseno znam kakve su njihove mogucnosti,kao i koji su filmovi radjeni u istim,kao i igre.
Nihad me je preduhitrio u objasnjenju zainteresiranosti proizvodjaca za ovaj OS, no kako je krenulo, nece biti tako (primjer Maya).
Sanel

tiggi: {napisano 05/04/2001 20:49}
Hvala za linkove u vezi video za Linux. Uspio sam napravit video da radi na Linux sa ATI AIW Pro. Moro sam downloadirat i instalirat X srver koji je compiliran sa ATI driverima , skinut stari server , stavit novi , kopirat par files i sad mi video radi perfektno na xawtv. Mogu samo reci da je kvaliteta slike u window-ed i full-screen modu puno puno puno bolja nego na Winblows(koji crashiraju svaki put kad se promjeni pozicija video playera na desktop, a sve zbog microsoftovog buggy DirectX).
Takodje skino sam novi blender i pokusavam malo s njim da se ustelim. Jedino sto mi se nesvidja je nagomilan interface i sto nemogu da se snadjem gdje je sta. Dali postoji neki modeler koji moze da radi NURBS na Linux osim blendera?

BONO: {napisano 06/04/2001 11:15}
Vecina hardware-a se na Linux bolje “ponasa” nego na Windowsu, jer su driveri mnogo bolje napisani…
Sto se tice Blendera, izvrstan program. Medjutim, tim koji ga je pravio ne naplacuje program nego dokumentaciju za njega koja uopste nije dostupna na netu (free) pa otuda dolazi ta “nagomilanost”. Inace program je fantastican…

Gost: {napisano 08/04/2001 01:07}
U svakom slucaju se slazem sa Nihadom po pitanju dokumentacije za Linux i pridobijanja novih clanova i simpatizera. Trebamo prevesti sto vise tekstova i pomagati nove clanove jer to je ono sto pocetnicima treba i sto ce im omoguciti ostanak u Linux svijetu. Dalje dosta dosta korisnika winblowsa ne zele da udju u svijet Linuxa zbog “prenavikanosti” o katastrofalno teskoj instalaciji, “da zbog Linux-ovog velikog vezivanja za hardwer, pri instalaciji i nespretnim rukovanjem sa particijama isti se vrlo lahko moze ostetiti” (ubjedjenje studenta “ETF Tuzla”), dalje mnogi su vezani (kao sto sam i ja sam u pocetku bio) za MS Office programe na koje su navikli i treba im pruziti pomoc pri instalaciji StarOffice-a i slicnih programa koji se koriste u svakodnevnoj upotrebi. Angazovanje novih clanova na prikupljanju dokumentacije i prevodjenju vodi stalnom kontaktu sa Linuxom i sve vecoj informiranosti i sirenju Linuxa na prostorima BiH.
Kanal #lugbih na IRC-u je prazan, zasto??
Zasto nema niko da pomogne nove korisnike koji se ovim putem mogu u dosta velikoj mjeri informisati i zatraziti pomoc.
Pozdrav od Sadzaka

Nihad: {napisano 10/04/2001 08:56}
Sto se tice svih ovih “poteskoca” u vezi particiranja i instalacije…
Jednom za svagda da to okoncamo vise :

1. Nabavite sebi SuSE 7.1 LiveEval CD
  2. Stavite ga u CD-ROM i butajte…
    That´s it!!

Ovaj cd koji se moze skinuti sa interneta je fantastican, ne morate uopste particirati, instalirati ili nesto trece…
Sve sto ovaj dist uradi je da trazi slobodno mjesto na prvoj particiji prvog hdd-a i tu kopira jedan fajl velicine 100MB i jedan manji 2-3MB…(i ne bira dali je to Linux ili windy…)
Jedina “caka” je da cd mora stalno da bude u cd-romu…
Svi koji se jos boje Linuxa neka probaju ovaj dist!! (Ukoliko imate manje od 160MB ram dobit ce te i treci fajl za swap)…
Have Fun!! kako to SuSE kaze…
(:
[Komentar u vezi “ostete” iz prijedhodnog teksta…
Tako nesto mogu izjaviti samo oni koji nikad nisu ni vidjeli (a kamoli probali) Linux. Svi oni znaju da u windy 9x kada pritisnete dugme da ugasi komp. on to i ucini ma sta vi radili (i samo ponekad vas upita da li zelite da izgasite aplikaciju koja je u toku), dok u Linuxu tacno vidite da li i sta on izgasi prije nego izgasi cijeli komp. - Tako da sto se tice te “ostete” windy je apsolutni gubitnik.
Druga je stvar sto cackanje particija u bilo kojem OS-u nosi istu odgovornost i rizike…]
//Nihad

Sanel: {napisano 09/04/2001 15:03}
Ne znam sto ce ti drugi programi za rad sa NURBS objektima, kada su u Blenderu fantasticno implementirani (dobro, ne kao kod Maye ili 3DsMAX).
Moze i Maya, mada ju je vrlo tesko naci u Linux verziji, misleci pri tome na nasu pijacu.
Za helpove, slobodno idi na http://www.blender.nl , jer tamo imaju dosta obradjenih stvari,kao i linkove.
Sanel

[ This message was edited by: Nihad on 2001-08-23 10:16 ]