Skenirani clanak sam postavio na:
TOOOOO… clanak kicksass… prvi korak prema vladi… to se cekalo… steta sto je slika crnobijela
Pozdrav
ICE
Oool’ raaajt! Fin članak
Svaka čast =D>
Lijep pozdrav,
Zašto niko nije nikoga obavijestio o intevju-u prije?
Što se tiće samog inetvjua mislim da predstavlja samo spiranje sramote sa avaza - ali je po nas veoma pozitivan.
Mislim da nije trbealo govoriti o pojedinačnim stvarima kao što je OO jer se sa tim 95% čitalaca nikad nije srela i nema pojma o čemu se radi. Trebalo je više uopćeno govoriti o Linux-u i njegovim prednostima i o prevodu cijelog Linux-a a ne smo njegovih dijelova.
Najviše mi se sviđa od svega Vedranov uvodni dio u kojem je izrazio sve što je potrebno.
Odlično ste svi ispali na slici.
Hahaha to što je potpisano sa naša tri imena nema puno veze s onim šta je ko govorio, mislim vjerovatno i jesmo to rekli ali obzirom da smo pričali više od sat vremena i to uglavnom uglas ne znači to mnogo.
Što se tiče članka, on je prilično spušten na nivo domaćice ili penzionera koji je čitalac Avaza, sa čim se apsolutno slažem, a takođe OpenOffice je jako bitna stvar za ljude koji ne žele puno mijenjati svoje navike, a ne žele ni plaćati MSu.
Super je clanak, jednostavan, povelik :), ma svaka cast.
Kod nas se samo nesto prevodi jel tako , niko da se pohvali sa kakvim softwercicem :)) samo se nesto prevodi jel tako ko ono “open source” pa se mozee :)) al nekaaa nek je neko zamjestio i to u novinama :))
kako bi moj drug rekao bolje da su preveli “slijepca” preko ulice :))
nixoncyber … ne shvatam u cemu je problem. Cilj i jeste prilagoditi operativni sistem i programske pakete nasem govornom podrucju. Ako dodje do siroke “potraznje” za linuxom, nije problem kasnije programirati aplikacije koje bi se vrtile na istom OSu…
Pozdrav
ICE
nixoncyber … ako ti se programira, bujrum programiraj …
gdje si procitao da lug mora da se bavi programiranjem ?
budel interesa, otvorit cemo PUG ( programersko udruzenje gradjana )…
Pozdrav
ICE
P hajde programeri napravite program za knjgovodstvo pod Linuxom ili bar pisljivu kasu koja radi pod Linux-om. To bih ja volio programeri.
“Pisljiva kasa” postoji … idi na freshmeat.net … vjerovatno i program za knjigovodstvo postoji samo ga treba prilagoditi Nek mi neko plati i ja cu uraditi
Time se ponovo vraćamo na činjenicu da sve postoji, samo treba prevesti.
Neki dan sam malo šetao kroz grad i zastao u robnoj kući PEEK & CLOPPENBURG, kad tamo na kasi ugledam poznat desktop sa OpenOffice ikonicama i KDE panelom dole na ekranu. Još više sam se iznenadio kad je prodavačica otvorila program za obračun robe. Radilo se o jednom shell programu koji je očigledno bio programiran sa curses.h bibliotekom što sam slučajno (ili možda namjerno) rekao. Ova se okrenula i naravno čudno me pogledala jer očigledno nikada nije imala prilike da čuje za “shell” “linux” i KDE.Nisam htio da je dalje gnjavim sa OSI layerima niti sa DHCP serverima +tongue+ nego sam se nasmiješio, platio robu i otišao dalje. Hoću da kažem da postoji više nego što nam je poznato.
Ma to je zaostavstina iz windows-like modela pravljenja programa Tako ovdje svi razmisljaju … u isto vrijeme to je prednost Open Source modela jer ne moras uvijek praviti sve ponovo …
btw. ova POS kasa koju sam ja gledao je pisana u tcl-u (nisu normalni i “mere” u konzoli i u X-u :))
Ja sam vidio ovdje kod nas u USA da jedna od ovih vecih prodavnica kao sto je Burlington Coat Factory koristi RH based system. To sam vec par puta vidio ne samo kod njih nego jos kod nekoga da koriste totalno linux, sve od kase gdje prodavači kucaju i skeniraju robu do servera.
Prijatno sam bio iznenađen kada sam to vidio još prije par godina.
Elen, hoću reči da se linux sve više koristi i ako prodavači (koji pojma nemaju o linuxu i operativnom sistemu) mogu da koriste onda može skoro svako.
Pozdravi od
Dine
Cuj… da mi dodje klijent, i kaze da hoce to, i da to hoce jeftino, onda bi mu fino predlozio da mu sve prebacim na linux i neki db i da fura sa tim… Nabavis par java programera i rjesen problem… barem sto se recimo finansijskog knjigovodstva tice. Za kase itd bi se vec dalo nekako srediti.
Kad bi bilo potrebno, mozda bi se i uradilo… ja sam vidjao da kod nas ljudi dosta koriste neke programe radjene za DOS itd… a vjerujem da bi se isto to, ako ne i bolje moglo uraditi sa curses.h lib…
Pozdrav
ICE
PS: sjedi i uradi u BiH ne postoji… plati, pa cu sjesti i napraviti
Razumijem ali iskreno rečeno moja filozofija u svijetu biznisa je malo drugačija. Ja bi prvo, kao nosilac ideje i inicijator napravio manji model koji je dovoljno kvalitetan i razumljiv tako da se može prezentirati clientu. U model se mora uložiti malo truda i vremena, možda čak i novca. Taj model bi mogao da prezentiraš kao novu ideju sa svim prednostima. Po pravilu bi trebali oboica da nosite dobitak iz tog biznisa a ne da imate osjećaj da jedan plaća drugog za neku uslugu. Možda bi doveo i Steva Ballmera da me malo motiviše dok programiram model.
Svaka čast! Volim ljude koji razumiju!
Postoji neko čudo za portovanje Clipper programa na Linux.
Osim toga, mnogi programi za knjigovodstvo/POS kod nas su razvijeni u Delphiju što ne bi trebalo biti problema prebaciti na Linux koristeći Kylix.