Predlazem Novu Sekciju "Pocetnici"
turbomax: {napisano 19/12/2000 04:37}
Predlazem da se otvori nova sekcija na lugbih severu koja bi se zvala “pocetnici”. Mislim da bi ovo pomoglo svim pocetnicima na Linux-u. Ova sekcija bi mogla sadrzai razni stvari koje su korisne npr; komande usera, komande root-a, krace komande, da sluzimo konekciju pod linuxom, ADSL pod linuxom, tacan pristum linuxu itd. Svo ovo sto sam do sada naveo mogu da prevedem sa francuskog.
Ako se iko slaze sa mojim prijedlogom molim vas da odgovorite.
Hvala.
Gost: {napisano 19/12/2000 13:36}
Dobra ideja.
Pitanje : Kako instalirati i koji Linux na LapTop Toshiba???
Problem : Niti jedan Linux ne prepoznaje graficku kartu novih LapTop-ova firme Toshiba.
BONO: {napisano 19/12/2000 14:41}
Vozdra,
vec postoji takva sekcija. Podijelili smo lugbih.org u nekoliko djelova:
- http://start.lugbih.org - poddomena namjenjena svim pocetnicima, tj. na toj stranici nalazit ce se textovi koji ce pomoci pocetnicima;
- http://howto.lugbih.org - za prevedene LDP dokumente sa http://www.linuxdoc.org;
- http://sigurnost.lugbih.org - stranice posvecene sigurnosti na linuxu;
- http://gnu.lugbih.org - stranice posvecene GNU projektu;
- http://rpm.lugbih.org - download RPM paketa;
-
http://kde.lugbih.org - stranice posvecene lokalizaciji KDE-a.
Ako neko misli da bi trebalo ukljuciti jos neku sekciju, neka se javi. Svaka od ovih poddomena ima svog koordinatora, koji uredjuje i update-ira stranicu, kao i veliki broj autora koji pomazu koordinatoru. Predlazem da oni, koji nisu na mailing listi, posalju prazan mail na lug-subscribe@lugbih.org i ucestvuju u razgovorima jer o svim temema razgovaramo na mailing listi.Obzirom da je stranica pocela sa radom 04.12.2000. neki njeni djelovi nisu u potpunosti zavrseni. Svaka pomoc je dobro dosla.
Amila
turbomax: {napisano 20/12/2000 04:07}
Ok, ja se izvinjavam za ovaj tekst povis sto sam napisao jer stvarno nisam nikada razgledao tu sekciju start.lugbih.org.
Osim toga imam jos jedan prijedlog da se napravi sekcija igre.lugbih.org. Ja licno nisam ljubitelj igara a li mislim da neko voli. Ako se slazete na ovo odgovorite. Predlazem sebe kao ko-ordinatora.
Gost: {napisano 20/12/2000 18:35}
ja sam vec predlozio http://igre.lugbih.org na http://start.lugbih.org ali se niko nejavlja da bi zelio da bude koordinator iste…
kada usavrsim http://start.lugbih.org najjerovatnije cu ja da napravim tu sekciju,jer sam inace ljubitelj Linux igara npr. NetHack i dr. jer me posjecaju na dobro staro doba comodora 64 i amige…
Sir. Mrezar AKA Ibro Hasanovich
– Don’t sikirli, be hairli!!!
turbomax: {napisano 20/12/2000 20:37}
Ja se javljam da budem ko-ordinator za sekciju http://igre.lugbih.org.
mrezar: {napisano 21/12/2000 13:14}
Javi se Amili, pa neka ona vidi moze li to proci…
naj vjerovatnije ces morati napraviti dizajn web stranice prije nego bilo sto odpocnes…
Sir. Mrezar AKA Ibro Hasanovich
BONO: {napisano 21/12/2000 15:08}
Turbomax, najbolje bi bilo da mi se javis na mail ili ostavis poruku na mailing listi, da se dogovorimo oko detalja. Trebas mi reci sta planiras staviti na stranici, da li ces ti raditi design ili ti je potrebna pomoc. Ja cu sredite one tehnicke stvari: poddomenu, ftp access, mail, maling listu i sve sto ti treba.
Amila
Gost: {napisano 22/12/2000 02:13}
“Gost je napisao”:
Dobra ideja.
Pitanje : Kako instalirati i koji Linux na LapTop Toshiba???
Problem : Niti jedan Linux ne prepoznaje graficku kartu novih LapTop-ova firme Toshiba.
Probaj Debian ili jos bolje otidji na :
http://www.tuxtops.com i sačekaj da izdaju svoju verziju ove distribucije…
turbomax: {napisano 22/12/2000 04:18}
Probaj Winlinux
Gost: {napisano 25/12/2000 07:25}
Zelim samo da kazem da su ovi forumi veoma mrtvi… i da lugbih.org treba staviti na svaki bosanski search engine, i svaki poznatiji search engine kao sto su yahoo, excite, lycos, altavista, mamma, dogpile, linuxlinks.com itd.
Treba ovo da se ozivi malo…
BONO: {napisano 25/12/2000 10:52}
Slazem se. Hvala sto si me podsjetio… skoro sam zaboravila na reklamiranje
Za one koji zele imati nas banner na svojoj stranici:
http://www.lugbih.org/banneri.htm
rooter: {napisano 25/12/2000 17:43}
No problem… I jos sam zaboravio da navedem… Sta je sa linux.ba? Nisam informisan jeli na tu stranicu jos imas access Amila? Ako imas bilo bi dobro da stavis redirect za lugbih.org i da linux.ba vodi na nove lugbih.org stranice…Dosta Bih stanica ima link za linux.ba zato sto jos neznaju sta se desilo, i nisu informisani da se stanice sada nalaze na lugbih.org…
Pozdrav,
Damir
linuksphreak@yahoo.com
BONO: {napisano 25/12/2000 20:29}
To je prilicno bolno i neugodno iskustvo…Zbog neozbiljnosti donatora morala sam prekinuti sve svoje aktivnosti vezane za taj projekt. Ujedno su se svi koji su radili za linux.ba povukli samnom. Tako je i nastala ova stranica (lugbih.org)…
Nemam access na stranice linux.ba a za nepromjenjeni sadrzaj te stranice mozete pitati Sayber-Net ili Interlink Centar.
rooter: {napisano 26/12/2000 00:48}
Stvarno su papcine…
Nihad: {napisano 07/01/2001 02:23}
Za LapTop TOSHIBA???..
Pogledaj :
http://www.linuxdoc.org/HOWTO/Laptop-HOWTO.html
za vise info…
Gost: {napisano 17/02/2001 23:11}
Za gosta sa Toshiba-laptopom !!!
I ja sam jarane imao isti problem, krv sam poceo pisat od muke, dok ga nisam rijesio…
AND THE WINNER IS: "REDHAT !!!"
puno srece :wink
Ako bude bilo problema, pisi mi na :
ahmet@u-blox.ch
mozda ti mognem pomoci
P.S. Ako nekom treba Suse 6.4, dajem dzaba (nije original, kopirani cd-ovi i nema nikakve dokumentacije).
Adios svima
Sulje
tiggi: {napisano 19/03/2001 17:04}
ADSL nek se meni javi ko ima problema ja cu pomoc. Trenutno imam masinu radi na ADSL. Glavni problem za narod sa ADSL i sa DSL konekcijama je sto xDSL konekcije koriste PPPoX(PPPoE,PPPoA,itd). Za one koji imaju xDSL router konfiguracija je kud i kamo jednostavnija nego za one sa xDSL modemom, mada i to nije nemoguce . Isto preporucujem da procitaju nesto malo o NAT(Network Address Transition), takodje o PPPoE(jer je ovo skoro posto standard za xDSL , Point-to-Point over Ethernet), malo o firewalls i routerima kao i bridge interface. Uglavnom , ko ima problemcica nek se javi .
sigurnost.lugbih.org
devnull: {napisano 26/12/2000 18:35}
Hehe, stvarno je smjesno… Valid HTML? Pa kula ova projekt je napravljen da bude ispravan a ti stavljas gluposti po webpage. Onaj HTML ima dosta gresaka i nemoj stavljati da je HTML Validatior cekirao da je HTML 4.01 Valid. Ti si znao da HTML nije valid zato nisi stavio link do cekiranog dokumenta na w3.org nego si napisao svoj neki jeftini tekstic i dore stavio banner bez linka… Ja sam cekirao dokument kada si ti tako “corav” i kad vidis da je smao jedna greska… pa evo ljudi pa vidite…
Document Checked
URI: http://sigurnost.lugbih.org I was redirected to URI:http://sigurnost.lugbih.org/
Server: Unknown/Unknown
Character encoding: unknown
Document type: HTML 4.01 Strict
Below are the results of attempting to parse this document with an SGML parser.
Line 8, column 17:
body bgcolor="#ffffff" text="#000000" link="#8080b0" vlink="#8080b …Error: there is no attribute “BGCOLOR"Line 8, column 32: … Error: there is no attribute “TEXT"Line 8, column 47: … olor=”#ffffff” text="#000000" link="#8080b0" vlink="#8080b0" …Error: there is no attribute “LINK"
Line 8, column 63:… ext=”#000000" link="#8080b0" vlink="#8080b0" alink="#8080b0" …Error: there is no attribute “VLINK"Line 8, column 79:
… xt=”#000000" link="#8080b0" vlink="#8080b0" alink="#8080b0"Error: there is no attribute "ALINK"
Line 9, column 13: center Error: element “CENTER” undefined Line 12, column 25: td width=“500” Error: there is no attribute "WIDTH"Line 13, column 29: div align=“left” Error: there is no attribute "ALIGN"Line 14, column 40: … DIV align=left IMG alt=- border=0 height=1 src="gfx/pozad …Error: there is no attribute "BORDER"
Line 21, column 13: CENTER Error: element “CENTER” undefinedLine 25, column 27: p align=“right” Error: there is no attribute "ALIGN"Line 33, column 25:
center Error: element “CENTER” undefinedLine 55, column 45: … fontface=“Courier New” size=“1” …
Error: there is no attribute "FACE"Line 55, column 64: … font face=“Courier New” size="1"
dokumenti fontError: there is no attribute "SIZE"Line 55, column 67:
… font face=“Courier New” size=“1” dokumentifont Error: element “FONT” undefinedLine 60, column 67:
… font face=“Courier New” size="1"linksfont>Error: element “FONT” undefined
Line 65, column 67: … font face=“Courier New” size=“1” kontakt font>Error: element “FONT” undefinedLine 71, column 25: center>Error: element “CENTER” undefinedLine 72, column 58: … able border=“0” width=“568” height=“417” cellspacing=“0” cel …Error: there is no attribute "HEIGHT"Line 74, column 50: td width=“566” height=“411”>
Error: there is no attribute "HEIGHT"Line 76, column 67: … Blizim se veoma brzo ka …Error: element “FONT” undefined
Line 81, column 67: … – …Ovo je moja beta verzija …Error: element “FONT” undefinedLine 88, column 67: … Svakiclanak je dobrodos …Error: element “FONT” undefinedLine 91, column 67:
… font face=“Courier New” size=“2” --…Error: element “CENTER” undefined
Line 133, column 31: td FONT size=1 FONT face=“Courier New” Ti
Error: element “FONT” undefined
Line 133, column 56: td FONT size=1 FONT face=“Courier New” Ti
Error: element “FONT” undefined
Line 141, column 51: font face=“Courier New” size=“2” © 2000 Error: element “FONT” undefined
Line 147, column 9: body>
Error: end tag for “BODY” which is not finished
Sorry, this document does not validate as HTML 4.01 Strict.
Jeli to sada HTML za jednom greskom? Hehe… kula bas si webdesigner “nulo” jedna…
Gost: {napisano 27/12/2000 11:43}
… sam tekst ti je rekao sve. Mozda je potrebno da nadjes definiciju znacenja beta … “errors may be found.” Ono s validatorom je trebalo da bude ironicno. Osmijeh i sam link za log html4 provjeravajuceg software-a iz 1999 godine su trebali to da dokazu, ali nazalost u tvom jadnom slucaju nisu.
Sve u svemu, drago mi je da si se javio i da si imao makar nesto negativno reci … inace mi negativni komentari jako puno trebaju za odluku da nastavim s ovim radom.
P.S. Interesantno je, da sam prije neki dan poslao mail na m/listu govoreci da se lugbih pretvorio u mahalu – ``Puno price, malo rada’'
P.P.S. Zasto ne napises neki tekst? S tim bi ja mislim dobio puno vise satisfakcije
– kula (http://kula.insecure.dk
programming.lugbih.org
sanel: {napisano 24/01/2001 15:51}
Mislim da bi trebali pokrenuti sekciju programiranja pod linuxom u GTK i QT toolkitovima zajedno sa tutorijalima i kodom.Osim toga ako bih mogli skinuti doticne biblioteke i postaviti na neki domaci server ili server u blizini radi brzeg downloada jer su preveliki za nase mogucnosti.
Sta mislite o ovome.
BONO: {napisano 24/01/2001 18:23}
Super ideja samo nam treba covjek koji bi sve to odradio. Naime, mi smo planirali http://cpp.lugbih.org za programiranje (uopsteno) ali se koordinator site-a ne javlja…
Ako ima neko ko zeli da radi, moze mi se javiti.
sanel: {napisano 29/01/2001 04:25}
Ok, ja bih se prijavio za to ali zbog nemogucnosti imanja kante u SArajevu (netu pristupam sa faxa),mogao bih ponuditi pomoc koordinatoru.
Nadam se da cete ga naci.
sanel: {napisano 05/02/2001 15:30}
Cuj,posto vidim da se niko ne javlja,onda se javljam ja za ovu rubriku. Molim te Amila reci sta trebam i ja cu se potruditi koliko mogu.
Osim toga de mi reci sto ne radi mail server jer ne mogu nikako da se konektujem na pop.lugbih.org.
Pisi ovdje a i na mail karijes@usa.net.
Sanel
BONO: {napisano 05/02/2001 20:30}
Ok, javit cu ti detalje na mail.
Sto se tice pop3 servera kod mene uredno radi. Poslacu ti adrese pop3 i smpt servera.
tiggi: {napisano 05/04/2001 20:56}
Hocu i ja da se prikljucim programming timu ako moze. Ako nista bar mogu pisat QT ili GTK+ aplikacije a za console mogu prepustit drugim
BONO: {napisano 06/04/2001 09:18}
Sanel je obecao da ce objaviti stranicu do kraja ove sedmice, sto bi trebalo biti danas.
Nadam se da ce postovati obecanje.
On je vec pisao o QT-u, GTK i Mesa3D. Kontaktiraj ga i dogovorite se oko pisanja. (sanel@lugbih.org)
Nihad: {napisano 06/04/2001 09:42}
U vezi programiranja:
Zar se ne moze pisati o recimo PHP-u, C/C++, Perlu, CGI-u i sl. sve to spada u to ili??
(:
Mozda nadjes neku temu o programiranju o kojoj mozes da pises tiggi…
Have fun i sto Nike kaze Just Do It!!
BONO: {napisano 06/04/2001 11:12}
Naravno da moze. Bujrum.
tiggi: {napisano 07/04/2001 19:39}
Pa eto cool. Mogu napisat neke stvari o C/C++ , Perl , PHP , i ostalih scripting languages sto se tice , nisam sa PHP radio puno al znam ColdFusion onako solidno. C/C++ mogu pisat od A do Z pocevsi od osnova pa do slozenijeg programiranja . Jedino sto mi prestavlja problem je prevod nekih izraza sa engleskog na nas jezik jer ja C/C++ nisam ucio kod nas nego ovde u americi. Recimo pokuso sam da prevedem Data Type , Class , Pointer , Reference , sta ja znam Floating Point type , String , Integer , Double Precision Floting Point i tako te stvari. Ja cu napisat nesto pa cu stavit na web, link cu stavit ovde ili cu javit nekom pa vi vidite jel to valja jer ja nemogu naci odgovarajuce izraze za pojedine rijeci.
BONO: {napisano 09/04/2001 20:46}
Mi smo vec na ircu razgovarali na ovu temu i dogovorili se da ce tiggi napisati tekst o C/C++ i Gimpu…
Vecina nas cita literaturu na engleskom tako da nece biti problema u razumjevanju odredjenih rijeci…
tiggi: {napisano 11/04/2001 01:34}
yea. Poco sam tekst o C/C++ da pisem , potrudicu se da sto prije zavrsim a za GIMP ce malo vise vremena trebat jer moram napravit screen shots posto se radi o grafickom programu. U sustini prevescu ono sto znam iz Photoshop u GIMP jer GIMP stvarno ima tools da se s njim moze dizajnirat grafika isto kao i u Photoshop.
Sanel: {napisano 11/04/2001 14:56}
Sto se tice stranice, ona ce biti gotova u ovoj sedmici; a za sve one koji bih mi pomogli u radu, neka mi pisu na mail sanel@lugbih.org, posebno ti tiggi.
Sanel
Gost: {napisano 14/04/2001 16:01}
tip podataka, klasa, pokazivac (moze i pointer), referenca, tekuci zarez, string (znakovni tip podataka), integer (cjelobrojni tip podataka), dvostruka preciznost itd.
Sanel: {napisano 16/04/2001 16:25}
Ja ne znam sta bih ovo gore trebalo predstavljati ?
Takodje, ne bih bilo lose kada bih se potpisao.
Sanel
Gost: {napisano 16/04/2001 21:00}
Prijevodi rijeci za koje je tiggi pitao.
/Amila
Sanel: {napisano 18/04/2001 16:23}
Sanel
Hate-List!
Nihad: {napisano 09/02/2001 01:40}
U ovoj temi možete dodati nekog od npr. prizvođača nečega što je vezano za Linux a što mislite da nije dobro…
Moj glas na ovoj listi ide za CANON ! pošto ova firma i dalje odbija da pusti drajvere i druge informacije o svojim produktima čime se otežava razvoj istih za ove produkte…
BONO: {napisano 09/02/2001 11:52}
USR, zbog winmodema…
Nihad: {napisano 19/03/2001 14:12}
Dakle jos uvijek dijele prvo mjesto Canon i USR
Drugih prijedloga…?
1.CANON
1.USR
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
Gost: {napisano 13/05/2001 03:10}
Ipak’ bih stavio usr na prvo mjesto , kao i njihove distributere.Modemi predstavljaju vezu k drugima. E da se vratim na distributere. Iznosim svoj slucaj. Prilikom kupovine modema kodWhitefield Computers-a. Usr fax modem cete dobiti samo na papiru dakle na racunu (iako ono sto ste kupili nema nikakve veze s onime sto nosite kuci). Vjerovacete distributeru , koji vas uopste nece pitati pod’ kojim OS-om cete ga koristiti.Dodjes’ kuci i skontas da ce raditi samo pod Win-om. Mislis nije neki problem. Zamjenicu sutra.Slijedi odgovor. Zamjena je moguca samo u “POSEBNIM” slucajevima , npr udar groma , al’ sto je moguce blize tel. centrali i to sve pod uslovom da ste vece prije toga gledali “obavezno” vremensku prognozu. Salu nastranu. Razmjena mi nije uspjela kao ni mailovi proizvodjacu. Ipak tracak nade postoji za sve usere win-modema. Za moj slucaj nazalost ne.
http://www.idir.net/~gromitkc/winmodem.html
Od sveg srca se nadam da cete pronaci rijesenje za svoj modem. Meni preostaje samo da stedim. Da stedim za novi !
Anketa – Koje su mane GNU/Linux desktopa?
satan: {napisano 14/02/2001 13:19}
U dogovoru s Richard M. Stallman-om odluceno je da zapocnemo anketu u cilju usavrsavanja GNU/Linux Desktopa. Na sljedecoj anketi dajte vas komentar sta vam se najmanje svidja na Linux desktopu i s kojim programima ste imali najvise problema. Pozivamo vas da na sto vise siteova linkujete ovu stranicu da bi u anketi sudjelovalo sto vise ljudi. Dakle dajte vas komentar sta vam se najmanje svidja ili s kojim programom ste imali najvise problema na GNU/Linux desktopu. Pri ovome nemojte zaboraviti da se ovdje govori samo o programima pod GPL licencom.
LUGBiH
Gost: {napisano 15/02/2001 14:07}
Standardno drag’n’drop sucelje, standardni Clipboard koji moze primiti slike, tekstove i razne objekte…(sazasada postoje nezavisna rjesenja (KDE-ov Klipper), ali to jos uvijek nije standardno…)…
Gost: {napisano 15/02/2001 22:53}
Osobno najmanje mi svidjaju fontoviBilo bi ljepo kad bi bio neki converter za gtk<->qt<>nekaljevasve u svemu STANDARD
Gost: {napisano 16/02/2001 01:16}
Nepostojeci standard za D&D pod X-ima (KDE-Gnome), nekonzistentnost izmedju Kratica pod raznim Wm-ima i Desktop okruzenjima…Hm, naime osobno ne smatram to manama nego slobodom biranja i podesavanja nacina kojim radimo. Vjerujem da bi se svi slozili samnom u izjavi “Use The Source, Luke!” jer , ako nista drugo , sve se te sitnice daju narediti putem GUI sucelja ili modifikacijom izvornog koda.Da, znam da moramo misliti i na one kojim je to junfer susret sa Linux-desktopom, ali ima li smisla neke tako divne stvari gurati u neki tako dosadan i sivi standard? Nije li to bas car GNU/Linuxa? Ta sloboda podesavanja i odabira ( Toolkit , distro, Kb mapping etc…) me osobno i privukla k Linux desktopu… Opet , ovo je osobno misljenje i nimalo objektivno “Damn!”
Gost: {napisano 16/02/2001 12:42}
Mislim da kad izađe stabilna verzija Nautilusa(Eazel) integrirana u Gnome,da će svi problemi bit riješeni !!
Gost: {napisano 17/02/2001 10:59}
definitvno treba laksu instalaciju tako da i ljudi koji nisu kompjuter experti mogu instalirati.
Gost: {napisano 18/02/2001 11:11}
Mislim da bi trebalo dodati tesniju integraciju GUI/CLI. KDE 2 ide na dobru stranu sa time, za ostale ne znam
Sanel: {napisano 21/02/2001 15:22}
Meni licno sta smeta kod naseg OS su brate instalacije.Rpm je lako,ali kompajlirati,pogotovo nesto duboko sto je vezano za cijeli sistem je brate komplikovano (ok nije za one kojima ne smeta poruka "Kernel panic! …"i kojima ne smeta ponovo instaliranje).
Gost: {napisano 23/02/2001 18:57}
Sto se tice instalacije, imas distribucije koje su poslozene kako treba, i uglavnom neces imati potrebe previse kompajlirati.
A ako si freak koji ce od nule napisati sve config fajlove na sistemu, onda ti to ionako nije mrsko. )
Pozdrav,
Mario Tomic
Sanel: {napisano 12/03/2001 14:57}
Veoma mi je drago da i Info-vci nekada navrate na ovaj forum.Ljudi samo tako nastavite.
Sanel
Sanel: {napisano 12/03/2001 15:09}
Ah, zaboravio sam reci i u vezi softvera,naime Mario, ja sam prvenstveno mislio na softver koji ne dolazi sa distibucijama.Meni se ona divna poruka javila kada sam pokusao instalirati StarrOffice jer je on nesto izmjenio u sistemu (zaboravio sam sta).
Isto,vezano za kompajliranje,primjer je XAnim.Naime.rpm sam skinuo,no bio je ostecen,pa sam se dao na kompajliranje.Nakon sto sam dobro naucio na pamet README fajl (pa toliko sam ga puta procitao) i konfigurirao make fajl,pri kompajliranje prijavi da mi fale neke sistemske biblioteke.I ti budi pametan
Sanel
cool ideja
Sanel: {napisano 21/02/2001 15:26}
Sta mislite da se svi koji posjecuju mailig listu fino premjestite na ovaj forum.Jer je ionako pust,a osim toga neki ljudi bi htjeli da vide sta se desava u udruzenje
BONO: {napisano 23/02/2001 20:47}
Sto se mene tice, ideja nije losa. Svejedno je razgovarali na mailing listi ili ovdje.
Moram priznati da sam malo razocarana. Mislila sam da ce biti mnogo vise ljudi zainteresovanih za ovaj projekt i da ce se mnogo vise njih ukljuciti da nam pomognu. Nisam se nadala da ce samo par ljudi ostati aktivni dok ce drugi pasivno posmatrati sa strane.
Interesuje me sta je razlog slabom odazivu za projekte, pisanje novosti, ucesce u svim ostalim aktivnostima? Je li neko od nas radi nesto pogresno?
Zaista bih volila cuti/procitati komentare.
Amila
Nihad: {napisano 24/02/2001 01:38}
Jedini razlog zbog kojega je odaziv slabiji od ocekivanog (bar kako ja to mislim) je LJENOST.
Da upravo to !!
Sve ljencuga do ljencuge i sve sami gotovani…
Ne znam samo koliko i sta je potrebno da se pojedinci probude vec jednom i skontaju da dok se sami ne potrude nece ni imati kvalitet.
BuDiTe Se!!!
sanel: {napisano 27/02/2001 16:36}
Posto sam vidio odgovore, ucinilo mi se da se i mene djelimicno tice,pa moram odmah i odgovoriti.
Odmah da kazem da ovo vrijedi za meni slicne.
Naime, ja jesam sluzbeno clan lugbih.org i dao sam sebi obavezu da odradim cpp.lugbih.org stranicu,koju jos radim.Razlog ovolikog odugovlacenja je jednostavan,kuci nemam net,a kada dodjem u Sarajevo,potucam se od Interlinka,do nase PMF mreze kako bih to mogao zavrsiti.
Tako od nastanka ove stranice i ekipe.
Ali nije mi zao,ZA LINUX SVE.
Osim toga uzeo bih jos stvari za raditi,kao npr prevod KDE,ali iz gore navedenih razloga nisam u mogucnosti.
ALi barem mogu predloziti nesto,sta kazete da stavite na stranicu recenzije nekih programa i tako sl.,pa zatim slike sa nekih Linux manifestacija kao linux.com sto radi.
Sta kazete ?
BONO: {napisano 27/02/2001 17:57}
Pozdrav,
tvoji razlozi su donekle opravdani. Nadam se da cemo uskoro moci posjetiti i cpp.lugbih.org i da ce neki od nas moci dosta tamo nauciti.
Sto se tice KDE prijevoda, tu grijesis. Trebas skinuti par *.po file-ova na disketu, sacuvati ih na disketu, ponijeti kuci i ispraviti par rijeci. File-ovi su vec prevedeni na hrvatski tako da jako malo imas ispraviti. Pa ako ti se svidja ovaj prijedlog posjeti kde.lugbih.org i javi se koordinatoru.
Sto se tice recenzija, Alzan je prije par dana poslao mail na mailing listu na tu temu. Evo ja cu ga kopirati ovdje:
“Pozdrav svima,
namjera nam je da pocnemo s pisanjem vlastitih recenzija tako da osim objavljivanja vijesti i prijevoda HowTo dokumenata, pocnemo pisanjevlastitih tekstova.
Vec smo poceli s intervjuima gdje cemo intervjuisati eminentne licnosti GNU/Linux zajednice i time doprinjeti stvaranju autorskih tekstova lugbih.org site-a. Ako mislite da nekoga treba intervjuisati, ili imate tu mogucnost, molim da se mailom obratite na bono@lugbih.org ili satan@lugbih.org. svi prijedlozi su dobrodosli, sto ne znaci da cemo svaki i uvaziti .
Druga puno potrebnija stvar je pokretanje vlastitih recenzija. To mogu biti recenzije programa, igara, operativnih sistema i bilo cega drugog povezanog s GNU/Linux svijetom. Vecina vas se sigurno dobro namucila instalirajuci neki program i orikrivajuci bugove i cake programa. Zasto to ne biste stavili na papir i time pomogli cijeloj Linux zajednici?
Znam da su neki vec i prije pravili slicne recenzije pa od njih i ocekujem da se jave. Za pocetak bi dobro bilo imati neku recenziju jednom mjesecno, a naravno, cilj name je jedna recenzija sedmicno. Napominjem da recenzije moraju biti potpune od pocetka do kraja, tj. od pripreme i instalacije do nekih caka ili gresaka.
Nadam se da ce ovaj mail doci do usiju onih lijencina koji bi htjeli nesto uraditi kad bi to neko drugi ucinio umjesto njih. Ako vam se vec ne da pisati vijesti ili prevoditi dokumentaciju i ucestvovati u lokalizaciji, ovaj posao nije tezak. Samo sto trebate je papir i olovku i pravite zabiljeske prilikom prvog susreta s programom i onda kasnije ukomponujte sveu jednu cjelinu i dobili ste izvrsnu recenziju. Ako zapnete, tu smo mi da vam pomognemo
.lugbih.org”
Ako se neko pronadje u ovome, neka mi/nam se javi.
Amila
Sanel: {napisano 12/03/2001 15:13}
Evo ja bih za pocetak moga recenzirati Xine.
Sta kazete na to ?
Sanel.
BONO: {napisano 12/03/2001 20:48}
Sto se mene tice moze…
Gost: {napisano 29/03/2001 10:49}
Samo da upitam sta sa ovim forumom ovih dana, ne mogu se logati a ispravna je lozinka.?
ŘĆĹćĺř!¤!#&%% (:
Gost: {napisano 29/03/2001 10:49}
Ovo gornje je moje …
//Nihad
Nihad: {napisano 30/03/2001 09:23}
Sad je OK… (:
BONO: {napisano 30/03/2001 10:33}
Nisam bila online “dugo” (5-6 dana), pa nisam mogla odgovoriti prije, sorry…
Drago mi je da je sve ok sada…
trip0d: {napisano 17/04/2001 13:47}
Sto se tice lijenosti mislim da to nije u pitanjunego zato sto mozda nismo imali jedan "kolektivni"sastanak na nivou BiH i konkretnu podjelu aktivnosti sto po sekcijama sto pojedinacno. Ideja sa podjelom 100 CD-ova je odlicna i mislim da bi time skrenuli paznju i na samo postojanje udruzenja (mnogi nemaju pojma da ovakvo udruzenje postoji u BiH). Juce sam razgovarao sa Maherom i on je rekao da je zainteresovan za preuzimanje sekcije HOWTO cim prodje skola. Ja se vec dogovaram sa Nihadom oko sekcije http://bsd.lugbih.org . Moje licno misljenje je da bi trebalo organizovati jedan sastanak na nivou cijele BiH da vidimo koliko imamo clanova koji su zainteresovani za konkretan rad a ne samo da po forumima obecavamo u prazno.
Pozdrav
BONO: {napisano 17/04/2001 14:03}
Vozdra,
tu sam da obecam da ce se davno planirani sastanak ubrzo odrzati. Dajte mi malo vremena da organizujem i isplaniram sve. Vjerujem da ce sastanak biti za 2 do 3 sedmice. Reci cu vam vise kada budem znala vise detalja.
Ispiti su u toku, pa bih zamolila za malo strpljenja.
Pozdravi,
Amila
Nihad: {napisano 17/04/2001 15:15}
Dakle narode ovako:
Sto se tice tih 100 CD-a sto sam obecao drzim i dalje do toga (jedino sam malo pomjerio datum u naprijed - tako da bi bili u BiH negdje polovinom maja).
Jedini problemcic sto se moze desiti je da li cu stici da ih nasnimam 100 komada do tog datuma…
Posto treba vremena i vremena (sa 2x brzinom) da se to sve snimi.
Eh sad onaj drugi dio…
Znaci trebate se organizirati i napraviti jednu dobru reklamu za sve to (kako i na koji nacin i sta ce te navesti je vas problem) i da prijave biljezite kao i redoslijedom ko se kako prijavljivao (radi ispravnijeg dijeljenja)…
A te reklame trebate raditi “odmah” ili sto prije tako da bi raja znala prije nego sto odu na ljetnje odmore…
-Malo pravilo je da je ta osoba nastanjena na prostorima BiH i samo 1 cd po glavi familije (da bi stiglo do vise ljudi),bar za sada a za poslije cemo da vidimo…
Na vama je sada da se dogovorite i odradite taj dio posla…(mada znam da je sada skola “pri kraju” i da je stislo al polahko-zurite pa ce ici) (:
BONO: {napisano 17/04/2001 20:58}
Jos kad bi mi neko poslao adrese (URLs) nekih osnovnih/srednjih skola i fakulteta, nekomercijalnih, humanitarnih organizacija i sl., bilo bi fantasticno.
turbomax: {napisano 17/04/2001 18:41}
Prva Bosnjacka Gimnazija Sarajevo
http://www.bosnjackagim.edu.ba/
Srednje Strucna Skola (tesanja)
http://tesanj-school.virtualave.net/
II Gimnazija (sarajevo)
http://www.geocities.com/PicketFence/Garden/6794/home.htm
I Gimnazija (sarajevo)
http://www.geocities.com/Pentagon/bunker/3837/
Gimnazija (gradacac)
http://www.geocities.com/gimn1gradacac/
Gimnazija Dr> Mustafa Kamaric (gracanica)
http://www.geocities.com/emir_i_2001/
Gimnazija (banjaluka)
http://welcome.to/IV2
Osnovna Skola “Mak Dizdar” Zenica
http://www.zenica.net/makdizdar/
Vijaca Ucenika Gimnazije Dobrinja
http://www.vugimndobr.cjb.net/
Uciteljska Skola Sarajevo
http://uco.soros.org.ba/~ucitelj/
OŠ “9.Oktobar” Prokuplje (yu)
http://www.os9okt.edu.yu/
BONO: {napisano 17/04/2001 20:58
Zahvaljujem!
TheYa: {napisano 23/05/2001 15:58}
Vozdra & Hi,
Napokon sam vas ponovo pronasao (preko komsije vozdra.hr koji vozi vas banner koji se mijenja samo pri novom loganju - isfuravalo me .yu - usput).
Godra mi je da zivotinjarite & vegetirate.
Inace zivio sam 28 good u BL i onda je zamijenio za Stockholm.
Ako treba nekakvih kopija Win2000 Server ,Oracle,Linux - vecina distribucija javite se na linux@vozdra.net - nema problema.
Radim sa razvojem softwera (kako se kaze na nasem)i nudim pomoc.Jos jednom godra mi je da postojite.
PS
Ako je potrebna pravna pomoc u vezi nekih eventualnih problema oko registrovanja ili vec sta zapne - ima insan koji mi mogao pomoci.
The Ya
BONO: {napisano 24/05/2001 11:16}
Vozdra,
dobro dosao!
Ako sta zapne oko registracije, javit cu ti se.
Ako zelis ucestovati u nekim od projekata ULK-a, javi se.
Amila
tiggi: {napisano 24/05/2001 15:30}
Nisam ni cito ovu sekciju do danas . Lazy! Samo da kazem sa ovo lijencarenje. Mene licno sto se tice jesam lijen al i nemam puno vremena na raspolaganju trenutno. Pored fakulteta imam poso tako da imam svega mozda sat ili dva vremena za sebe i u to vrijeme dodjem na ovaj forum uradim koji post i to je to. No , uskoro mi zavrsava semester na fakultetu tako da cu imat vishe vremena pa cu zavrsit ovaj projekat oko C/C++. A sto se tice ostalog , nemogu nista da pokrenem jer ako uzmem nesto uvijek se neko drugi javi i kaze “ok ja to vec radim”. Mogo bih odrzavat neku sekciju jer imam net na poslu a nekad se nadje par sati ,medjutim ne znam sta? Kao sto rekoh , ako se prihvatim nekog posla neko drugi je vec to uzo i “radi”. Hocu samo reci da sam na neki nacin razocaran u pojedine sekcije jer nemaju nikakvih korisnih informacija za korisnike koji su stvarno iskusni sa Linuxom a takodje ni za pocetnike. Ne zelim imenovat sekcije i projekte da se autori nebi ljutili i nashli uvrijedjenim al samo da kazem da iskusan korisnik koji ode na “odredjenu” stranicu ce smatrat sve sto se tu nalazi izgubljenim vremenom i “mlacenjem prazne slame”. Medjutim , pocetnik koji ode na tu istu stranicu ce smatrat stranicu japanskom , sve sto vidi ce biti hijeroglifi i nepoznati pojmovi. Neki projekti i sekcije bi trebali biti obradjeni i editirani tako da imaju nesto za iskusne korisnike kao i za pocetnike a ne da se nalaze u nekoj sredini izmedju pocetnika i inskusnih tako da ove dvije vrste korisnika nemaju nikakve koristi od projekta. Ako neko ima neku ideju za neki projekat ili sekciju ili bilo sta , moze me kontaktirat , otvoren sam za bilo kakve ideje . Ako se neko nadje uvrijedjen ili na neki nacin offended ja se izvinjavam , ovo je samo moje misljenje.
Nihad: {napisano 25/05/2001 09:25}
Sekcija za pocetnike je start.lugbih no koliko smo uspjeli da je napravimo prilagodljivu za pocetnike ?, vidite i sami…
Ako smatras da treba poddomena za malo iskusnije korisnike - onda Bujrum!
Samo se sjeti imena za poddomenu, napravi izgled stranice i na kraju kontaktiraj Amilu i problem rijesen… (:
Sto se tice ostalih poddomena - kazes da sve vec neko vodi…
Ne vidim poddomenu za grafiku, za testove, za office pakete i programe i sl., pa ti preostaje samo da sam skontas sta zelis da vodis…
A ono u vezi kolko ko ima vremena - je skoro ista situacija u sviju nas (bar vecinom), tako da se sve ipak moze ako se hoce… (:
//Nihad
BONO: {napisano 25/05/2001 10:47}
tiggi,
slazem se sa tobom. Isto tako, dajem ti zeleno svjetlo da prozoves koordinatore koji po tebi ne rade dobro i da im das par prijedloga (sta ti se svidja, sta ne, sta bi trebalo biti tu, itd.).
Citav projekt bazira se na radu ljudi koji zele da rade.
Hoces da radis? Hoces? Onda daj prijedlog. Prijedlog ide na mailing listu. Onaj ko misli da je dobar/los javi se, da ti par sugestija (mozda i komplimenata? i to je to.
Dakle, ko hoce da radi neka izvoli. Potrebna je samo ideja i nesto malo volje.Ujedno da najavim da ce se u neko skorije vrijeme vrsiti selekcija news admina (tj. ljudi koji ce raditi na novostima), zatim koordinatora (ocjenjivace se rad istih, ako nisu zadovoljili trazice se neko drugi da nastavi sa radom, itd.), itd.
Amila
trip0d: {napisano 25/05/2001 12:40}
Ima li neko kontakt sa "rooter-om"
Prije mjesec - dva poslao sam mu tekst za start.lugbih.org o instalaciji WordPerfect-a 8.0 … nema teksta na stranici!?
BONO: {napisano 25/05/2001 16:31}
Hm, cudno.
Posalji ga meni pa cu ja proslijediti Damiru.
Amila
bono@lugbih.org
Security
zeroo: {napisano 01/04/2001 13:12}
Kad ce vise proraditi http://sigurnost.lugbih.org
BONO: {napisano 09/04/2001 20:36}
Nadamo se uskoro. Cini se da koordinator nije previse zainteresovan za rad.
Potrebni dobrovoljci…
Gost: {napisano 19/05/2001 11:49}
Nije da nisam zainteresovan, nego imam previse obaveza na fakultetu i nisam htjeo da stavljam stranicu koja nema tekstova. To sam ti davno rekao.
Uglavnom sada je sigurnost.lugbih.org poceo s radom i nadam se da nece biti problema.
BONO: {napisano 19/05/2001 12:13}
Ok je Salih sada. Ovo je prilicno stara poruka. Postujem tvoju volju za radom. Svi mi imamo previse obaveza na fakuletu, tako da te u potpunosti razumijem. Moguce je da cu i ja u neko skorije vrijeme napisati neki tekst vezan za sigurnost.
Amila
BSD - LugBiH
Nihad: {napisano 06/04/2001 09:47}
Posto sam tek zapoceo pravljenje stranice za poddomenu bsd.lugbih.org ( nemam dovoljno vremena)trazi se pomoc za prijevodjenje tekstova, howtoa i ostalog vezano za ovu temu…
Javite se na: bsd@lugbih.org ukoliko se odlucite da prevodite da nas nebi vise prevodilo istu stvar…
Gost: {napisano 13/04/2001 12:22}
Dajte ba ljudi imal iko u BiH OpenBSD ili bilo koji drugi, sto se tice prevoda tekstova ja sam yainteresovan i mislim da sam na prvim najavama pokazao zainteresovanost za ovu sekciju
cujemo se Nihade
sadzak@excite.com
BONO: {napisano 13/04/2001 12:36}
Vozdra,
Nihad je poslao FreeBSD i NetBSD, koji trebaju doci za koji dan. Pa ako kome treba, mozemo se dogovoriti.
Gost: {napisano 16/04/2001 13:45}
evo ja opet dosao u goste )
Eto onda imajte i mene u planu za sekciju BSD
Pozdrav od Sadzaka
Nihad: {napisano 17/04/2001 00:16}
Nema problema za BSD…
Ukoliko vec imas sta prevedeno ili zelis da prevedes vezano za tu temu javi se na: bsd@lugbih.org
(: Uskoro ce i to - mada moze malo i potrajati…
ULK-Knjiga
Nihad: {napisano 17/06/2001 00:50}
Moje pitanje je kako bi vi poredali sve ove tekstove koje posjedujemo (tj. kojim redoslijedom) da bi sastavili jednu solidnu knjigu (ili permu) tako da bude i pocetnicima jednostavna i razumljiva za citanje??
Nek vam je na umu da i kad vasoj nani date tu knjigu da procita - trebala bi da skonta kako se radi… (:
Naravno treba da vam je poznat i sadrzaj svih ovih tekstova, pa kad sve procitate napravite kompletnu listu ovdje na forumu (jednom kad je napravite u slucaju da promijenite misljenje samo je dopunite a ne pisite novu listu).
1.
2.
itt …
BONO: {napisano 17/06/2001 20:48}
Mislim da to nije uopste losa ideja. Ja sam trebala napisati jos davno jedan veci FAQ u kojem bi se mogli naci odgovori na “ona” cesto postavljana pitanja i mozda pokupiti pitanja sa pocetnicke sekcije i na njih odgovoriti. Ali, jednostavno se nema vremena… Planiram to uraditi… ali kada? )
Sad radim toliko stvari da ne mogu uzeti jos i tu. Mozda nekad kasnije…
Pozdravi,
Amila
[ This message was edited by: Nihad on 2001-08-27 09:40 ]