Sta vi mislite o Udruzenju Linux Korisnika Zenice?
Kako rade?
Jeste li zadovoljni njihovim radom?
.
.
.
Linux Rulez
Nama treba jedan jak LUG, a ne hiljadu slabih.
Zajedno mozemo postici vise.
[quote]Nama treba jedan jak LUG, a ne hiljadu slabih.
[/quote]
Vozdra, Vedrane hoces da kazes da treba samo lugbih =? bez lokalnih lugova … :?:
Vozdra,
mislim da to nije htio reći, ali sačekat ćemo i njegovu reakciju.
Sama ideja podružnica je za mene super, s obzirom da se vrlo rijetko možemo okupiti na jednom mjestu (zbog niza razloga), pa je lugze kao takav odlična stvar, s tim da se mora još raditi na stranici, kao i na samoj organizaciji, komunikaciji između podružnica i td. Radit ćemo na ovome nakon što završimo druge projekte.
Po mom mišljenju Lugze bi svoju snagu trebao fokusirati na edukaciju članova kroz određene aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti mogla bi biti lokalizacija, tj. prvenstveno prijevod odeđenih dokumenata (interesantnih za šire mase), te rad na nekoj aplikaciji (pošto znam da vas interesuje programiranje).
Također, volila bi da čujem koji je plan lugze-a u narednih nekoliko mjeseci? Šta ste planirali uraditi?
Pozdravi,
Amila
Planove/aktivnosti LugZe udruzenja mozete pronaci na forumu udruzenja http://ze.lugbih.org/forum/viewforum.php?f=2&sid=f90de4cefcc5763668fc2b280882ecc7 , a takodje imamo i jedan link za projekte udruzenja http://ze.lugbih.org/projekti.php . Takodje, udruzenje je dobilo jednu stalnu ip adresu kod masinskog fakulteta u Zenici pa se radi na podizanju Linux servera (potreban je racunar gdje ce clanovi udruzenja donirati svoje komponente - na prvom mjestu Nedim Hadzimahmutović, a ostali ce ucestvovati u kupovini preostalih komponenti), takodje clanovi su odlucili registrovati (kupiti) domain http://www.lugze.org/ , te ce ta domena biti postavljena na novoj masini ako sve bude onako kako je planirano … o ostalim aktivnostima bit ce vise na forumu LugZe udruzenja http://ze.lugbih.org/forum/ …
Pozdrav,
Ja opet mislim da je Vedran mislio na ono na sto mesa cilja. Zalosno je to.
Ali nema veze. Mislim da takva jedna poruka razocaravajuce djeluje na sve clanove udruzenja, ali ipak to je covjekovo misljenje.
Eh vidite moje je misljenje da je bolje imati “hiljadu malih lugova” nego jedan lugbih koji i onako i ovako ima i igra potpuni monopol u BiH.
Da se mene pita prva stvar koju bi ja ukinuo bila bi sadasnji lugbihov odbor koji je prije svega koliko znam a dobro znam prevelik, a uveo bi vise manjih lugova ciji bi predjednici i potpresjednici bili clanovi odbora. A ne ovako prema licnim simpatijama, cini mi se…
Ali nije bitno.
Jedino bitno je to da sve ovakvo kakvo je funkcionira, a kako i koliko dugo ce jos ostaje da vidimo.
Stupio sam u kontakt sa nekim ljudima iz Orasja i cujem da oni zele svoj lug, sto je konacno nesto dobro.
Popravite skriptu za registraciju clanova.
Linux Rulez
Ovaj forum vjerovatno nije ni mjesto ovakvim diskusijama. Generalno svako moze iznijeti svoje misljenje i stav po pitanju svega i to se ne moze zabraniti.
Sto se tice ULK BIH-a, o takvim stvarima ne odlucuje jedan covjek vec tim ljudi.
Iskreno govoreci ULK BIH ce zauzeti zvanicni stav prema podruznicama a sto je i uradio kada je rijec o rekonstrukciji web stranice kojom je pruzio svim lokalnim lugovima da djeluju u okviru ovog udruzenja.
Postavljene su odluke i statut, javno, tako da su svi clanovi i oni koji to namjeravaju postati, upoznati sa pravilnikom udruzenja.
Biti biran i birati je osnovno pravo svih drzavljana BiH.
Sto se tice generalnog stava prema nedefinisanim LUG-ovima, ovo udruzenje ce uskoro iznijeti i svoj stav nakon odluke.
ULK BIH sigurno nece braniti nikakva osnivanja novih lugova i ULK-ova po BiH, slobodni su oni kojima je to ciniti, nama je bitno da smo pruzili mogucnost svima da participiraju u radu odog udruzenja ravnopravno, ako to zele , za to smo stvorili i preduvjete.
Birajte budite birani na ovogodisnjem zasjedanju skupstine ovog udruzenja, organizirajte svoj lokalni LUG.
Ukoliko bilo ko misli da ULK BIH ne pruza ova prava neka se pozove na ista.
I ponovo, ULK BIH nece onemogucavati niciji rad. Jednostavno mi zelimo jedinstvenu BiH po svakom pitanju a ne centralizovanu.
Poznavajuci mentalitet nas BOSANACA I HERCEGOVACA, ovaj mail je vjerovatno nebitan za bilo kakve odluke, ali nam je veoma bitno da smo pruzili mogucnost svima da djeluju u pravom smijeru.
Pozdrav svima,
Alen
… ja cu se prikljuciti ovoj diskusiji s time sto cu reci da je uvijek bolje da nas je vise (ili?)…
Mada se slazem i sa Vedranom u nekim stvarima (kad nas je vise onda se lahko zaobidje glavna tema (glavna kome?))…
LugZE radi dobro i ima potencijal (samo jos da ga usmjere na nesto odredjeno - a i slabo kritike primate (primjer: onaj sto sam ja vam ja govorio u vezi predugackih imena kod vasih datoteka - ima ih kilometar) svi kompjuteri nisu sa Linuxom i Mozillom pa kad ja nekom hocu da vas pohvalim kao “dobar” primjer onda onaj glupi preglednik zna zaglavit, ili kad neko zeli da sacuva taj vas dokument na nekom ne-Linux kompu pa ne moze i sl.) - mada je to sitnica - ali ipak se broji…
Sto se mene tice i ostalih podruznica, ja bih bio najveseliji kad bi u svakoj carsiji postojao lug (i da ima odredjeni cilj) - tako da nema potrebe da se uzrujavate, samo naprijed !
Evo, buduci da je moj komentar pogresno shvacen, povlacim ga.
Potreban je LugZe, a isto tako i LugMo, LugTz itd. Ono sto je bitno je da se na projektima gdje je potrebno sto vise ljudi radi zajedno.
Razlog sto sam poslao onu poruku je sto mi se cini da LugZe nije zainteresovan za saradnju. Mi vec nekoliko puta pozivamo da se organizuje sastanak i ponudili smo se da cemo doci u Zenicu, samo da vi predlozite termin kada se mozete okupiti - i nista. Isto tako je ocito da neke stvari o nacinu rada LUGa nekim ljudima nisu jasne. Ako gomez ili mesa misle da oni mogu bolje, ja nudim da bilo kome od njih ustupim svoje mjesto u odboru, btw mislim da drugi mogu potvrditi da ja nisam htjeo to mjesto ni prihvatiti ali niko drugi nije bio zainteresovan.
Nas Linuxasa ima previse malo da bismo se dijelili, to je osnovna poruka.
“Evo, buduci da je moj komentar pogresno shvacen, povlacim ga.”
Drago mi je sto si ga povukao …
“Potreban je LugZe, a isto tako i LugMo, LugTz itd. Ono sto je bitno je da se na projektima gdje je potrebno sto vise ljudi radi zajedno.”
Slazem se sa tobom … Nadam se u skoroj buducnosti i LugTe (Tesanj) …
"Razlog sto sam poslao onu poruku je sto mi se cini da LugZe nije zainteresovan za saradnju. "
I ja koji sam u LugZe udruzenju primjetio sam da clanovi imaju neke antipatije LugZe - LugBiH, mislim da je korijen svega toga odnos Sarajevo - Zenica, ali nadam se u skoroj buducnosti da ce to vise prestati, ako nista na planu Linux udruzenja …
“Mi vec nekoliko puta pozivamo da se organizuje sastanak i ponudili smo se da cemo doci u Zenicu, samo da vi predlozite termin kada se mozete okupiti - i nista.”
Hmm, nisam sa tim upoznat, ali evo ja sam vec nekoliko puta bio na sastancima LugZe udruzenja i mislim da nece biti tesko da se organizuje neki sastanak… Samo treba da se dogovorimo oko mjesta, vremena itd… (posto vecina ima vazda nekih obaveza - faks i sl…, a ne znam da li ste upoznati da Nedim H. studira u Mostaru tako da i on nije svake sedmice u Ze)
"Isto tako je ocito da neke stvari o nacinu rada LUGa nekim ljudima nisu jasne. "
Na koje stvari mislis ???
“Ako gomez ili mesa misle da oni mogu bolje, ja nudim da bilo kome od njih ustupim svoje mjesto u odboru, btw mislim da drugi mogu potvrditi da ja nisam htjeo to mjesto ni prihvatiti ali niko drugi nije bio zainteresovan.”
Nitko iz LugZe udruzenja ne osporava tvoj niti bilo ciji rad u LugBiH - u. Tvoj doprinos a takodje i doprinos ostalih clanova LugBiH - a je ogroman, sto se moze vidjeti iz samog projekta lokalizacije i iz xy drugih stvari …
Nema potreba da “ustupas svoje mjesto” u odboru LugBiH a, tko ga zeli neka ga i zaradi …
“Nas Linuxasa ima previse malo da bismo se dijelili, to je osnovna poruka.”
Sa ovom izrekom se potpuno slazem, i po meni ne treba dijeliti LugZe od LugBiH - a, a ako to budem ono sto zeli LugZe ja cu prvi da istupim iz tog udruzenja …
Malo sam kratak sa vremenom, ima se ovdje jos dosta toga za reci, al drugom prilikom …
:)))
Pozdrav …
Zavisno kako je shvataš. Očigledno je da ovo želiš interpretirati na loš način.
No comment. Zaista ne znam na čemu temeljiš ovo mišljenje!
Nije prema ličnim simpatijama nego prema zaslugama i zalaganjima. Centralni položaj ULK-a se ne bi trebao mijenjati, jer kao takav dobro funkcioniše, ali sigurno treba stvarati podružnice na području BiH, koje će pomoći (svojim učešćem) rad ULK-a. Mislim da je svima već jasno da u ULK-u ima dovoljno mjesta za ljude koji žele da rade i napreduju. Ti ljudi moraju biti spremni saslušati komentar i sugestiju, a ne tvrdoglavo uzimati svoj stav kao jedini tačan. Dakle, velika tolerancija mora postojati. Niko od članova odbora nema taj položaj da može drugima naređivati.
Određeni projekat rade oni koji su za njega i zainteresovani.
Podružnice ne vidim kao nove ulk-ove, nego kao dijelove jednog ULK-a, koji pomažu drugim podružnicama u određenim projektima. To konkretno znači, da ako LugZe pokrene neki (značajan) projekat da se u njega mogu uključiti svi zainteresovani na području cijele BiH. Zaista ne vidim šta u ovome ima loše i monopolistički. Cijela Open source zajednica radi na ovakvom (ili sličnom) principu.
Dakle, ne možete očekivati da se uvijek složimo sa vašim idejama. Primjer ovoga je domena lugze.org, koju ste odlučiti kupiti. Ja sam svoj stav po ovom pitanju rekla i stojim iza njega, ali isto tako nisam zahjtvala da od toga odustanete.
Hm, i ja bi zaista volila da znam šta je uzrok takvom ponašanju. Mislim da to nismo ni na koji način zaslužili. Trenutno članovi ULK-a nisu iz Sarajeva, nego iz raznih dijelova BiH, ali zbog praktičnosti (jer je većina nas u Sa) sve aktivnosti dogovaramo u Sarajevu, što ne znači da se ovo neće vrlo brzo mijenjati!
Poz,
Domena http://www.lugze.org/ je proradila … pa cemo vidjeti kako i sta dalje (za sada je to samo redirekcija na http://ze.lugbih.org/)
Pozdrav,
Zao mi je sto je ova diskusija postala kao neka prepirka. Pokrenuo sam ovu temu iz razloga da saznam sta vi mislite o ze-u, a sve se pretvorilo u nesto drugo.
Nema nikakve netrpeljivosti, a u potpunosti smatram glupostiima raspravu na relaciji ze-sa. Ne znam zasto i Mesa tako misli. Ja sam , hvala Bogu, svjestan znacaja ULK BiH-a, i iskreno volim to udruzenje.
Podjela u BIH po pitanju Linuxa nece i ne treba da bude. Mislim da svi tezimo tome.
Sto se tice odbora, to je bilo moje misljenje. Drago mi je da cujem da je i sam odbor nastao prema zaslugama , ane kako ja cesto kazem , licnim simp.
Sto se tice predugackih imena stupio sam u kontakt sa odgovornim za to i mislim da ce to biti sredjeno veoma brzo.
Zao mi je ako sam pogresno shvatio bit vedranovih rijeci, ali kada to prvi put procitate nista vam drugo ne pada na pamet…
Jedino sto zelim je zapravo to da Linux postane default OS u skolama te svim drugim ustanovama, i da svaki grad ima svoj ULK cime bi se sigurno povecala funkcionalnost, a da je na celu toga svega lugbih kao vrhovni LUG.
Ne bih volio da se neke stvari raspravljaju ovako javno, ali stvarno ne vidim drugog nacina.
Da li postoji mogucnost, ako nista, da se organizuje neka chat sesija? Prije svega kako bi se jednom konacno definisali odnosi izmedju Lug BiH i Lug Ze, eventualno dogovorili neki zajednicki projekti…
ja sam za, samo ne znam gdje da se nadjemo, mozda server tesanj.ba (ytalk) ili irc … dalnet … vi recite vrijeme i mjesto …
Ja mislim da ovakve diskusije o lug-ovima samo kod nas u BiH postoje,jer još nikad nisam čitao i čuo da negdje u drugim zemljama lug-ovi ovakve pričice vode.
Vedrane, cijenim tvoje znanje, ali se neslažem sa prvim komentarom, jer imam utisak da je to bilo malo onako bačeno u prostor. OK je što si ga povukao.
Ovdje na divljem zapadu postoje stotine lugova širom jedne države, pa zašto i kod nas nebi bilo slično.
Što više “filijala” bolje se “produkt” širi.
Nije to razlog da se neradi na jednom zajedničkom projektu kao što je BH distribucija.
:twisted:
Vozdra,
mislim da postoje i drugdje, nazalost izabrali smo pogresno mjesto za raspravu. Uglavnom, ovo pitanje ostaje da se rijesi i to cemo uraditi u naradnih nekoliko dana na obostrano zadovoljstvo.
I sto bi Vedran rekao: Nas Linuxasa ima previse malo da bismo se dijelili.
Pozdravi,
Amila
Pozdrav,
Sto se tice sastanka mislim da vam je Nedim poslao mail…
Mislim da ovdje nema nikakvih problema, svima je jasno kakav je status lugze-a i o tome nema polemike.
Linux Rulez
Je li to danas neki sastanak u Zenici?
Kako nigdje (osim što Amila posla poruku na odbor listi) ništa ne piše o tome??? Volio bih prisustvovati, ali mislim da je sada kasno…