Kao višegodišnji simpatizer sam veoma razočaran ovime: http://www.apple.com/macosx/bootcamp/
Činjenica je da je bilo pitanje momenta, ali opet… Steve, Steve…
Pa ne znam šta je ovdje razočaravajuće. Mac oduvijek pravi proprietary hardware i software. Ne vidim veliku razliku između Mac-a o M$ (u politici naravno, ne u kvalitetu).
[quote=gomez]Kao višegodišnji simpatizer sam veoma razočaran ovime: http://www.apple.com/macosx/bootcamp/
Činjenica je da je bilo pitanje momenta, ali opet… Steve, Steve…[/quote]
Potpisujem
Al opet ih mogu “razumit”. Skoro odma po izbacivanju mac-ova na intelu bio neki contest il tako nesto, uglavnom lik je osvojio 14k$ jer je uspio instalirat winse na mac-u. Tako kosto si i gore reko, ipak ovo neminovan potez.
Znate, ja sam mislio da mac prelazi na intel, jer IBM ima “pametnijeg” posla, a i da su Intel (i ja to smatram) najbolji. Da bi mi sad ovo malo otvorilo oci. A radi se o tome, sta ako i pored svega toga, mozda mac nije i na to razmisljo? TJ. razmisljo da ce povecat prodaju tako sto “kad kupis mac, kupio si mac” sad mozes na istom tom imat i winse?
Svasta.
Pa da, vrijeme je i da pređu na Windows jer je njihov sadašnji biznis model (iTunes, iPod, iLife, iGod blahblah) u potpunosti kompatibilan sa Microsoftovim.
Ovo je mač sa dvije oštrice za njih…
Sljedeće što možemo gledati jeste MacOS na PC-u… Tržište.
Situacija kako sad izgleda … sumnjam, iako bi volio da apple uradi nesto po istom pitanju. Prvi macosx koji sam “profuro” na intelu je 10.4.1 koji je odlican da kazem, barem sto se tice brzine, iako je pola stvari sto se tice hardwareske podrske falilo, pa cak mi ni razni “patchovi” nisu pomogli. Sad je taj isti patcher, ja mislim da se zvao maxuss, zatvorio citavu stvar (pod pritiskom apple-a) vjerovatno je zavrsio i u zatvoru osim ako apple ne smjera da izbaci macos na intelima (normlano). Pored svega toga, iako je OS prelijep (out of box), bar po onom sto ja radim i cim se bavim meni je bio poprilicno “nish koristi”
Evo dok ovo pricamo nesto crazy_m i ja oko ovog bavimo da se instalira 10.4.5 iako je i to slobo. Npr 10.4.3 njemu se nije htio ni bootat, meni jest, cak je imo i instalaciju (apple normalnu instalaciju, u tom periodu wow) koji mi je dokrajcio i natjero da citav hdd … unistim? Nadajmo se da sad bude vise srece sa novom verzijom.
Dok macovci, ma i kad spomenes nesto ovako, se zgrazavaju, te sve se zavrsi na tome “kupi mac”. Znaci volio bi da apple pripomogne da sve ovo ima “happy end” al iskreno i duboko sumnjam.
Odako je Apple presao na Intelove procesore, OSX na PC-u postao je realnost. Uz P4, plocu sa odgovarajucim chipsetom i malo zezanja, to ne bi trebalo predstavljati veliki problem Kao i obrnuta situacija(prije ovih desavanja), predpostavljam.
Apple ovim gubi malko na prestiznosti, ali odluka je prilicno logicna.
Ko zna mozda je u skorijoj buducnosti za ocekivati Fuziju izmedju Aplle i Microsofta,u svakom slucaju i jedni i drugi moraju dobro promisliti o prezivljavanju na Trzistu u sledecim godinama, u kojim ce Open Source i Linux preuzeti mnoge uloge u kojima do sada nije prednjacio.
“Mi Ovdje” (München i okolina) ocekujemo konacni prelaz na Debian na nivou Gradskog tj.Regionalnog Administriranja tj. koristenja kao Desktop OS,ali imamo mali problem… hehe… niti imamo dovoljno Administratora (rijec je vise o Desktop Supportu koji bi trcao od Biroa do Biroa i objasnjavao da napako ubacen CD nema nikave veze sa Linuxom i da isti tako “stavljen” ne bi isao ni pod Windowsom)a i sto imamo je vrlo lijeno uciti…tuzno ali istinito ,o Biroskim "radnicima da i ne govorim…
Ali jednom kada i ta djecija bolest prodje mnogi drugi gradovi ce ici istim primjerom (ne treba zaboraviti cinjenicu da grad Müncen je M$ “tezak” 250 mil € do sad) i sta onda,…neko se mora dobro obuci,postace hladno…vrlo hladno
pozdrav
Ovo je imho najveci jedan od najvecih problema sa linux zajednicom. Kvalitetnog kadra bez sumnje ima, ali ne u dovoljnoj kolicini da bi se poduzelo nesto ozbiljno, bar na nasim prostorima. U poslovnom svijetu se cijeni iskustvo i znanje u pravom momentu, “ask google” luksuz cesto nije dozvoljen. Tesko da ce se i jedna ozbilja institucija odluciti za kompletnu tranziciju na foss tehnologije bez debelih garancija da ce sve ici kako treba, a to je uslovljeno iskustvom koje tek treba da se stekne. Do tada se ne treba cuditi tome sto MS potpisuje ugovore sa lokalnim vladama. Ovakve aktivnosti ne mogu biti oslonjene na par kvalitetnih pojedinaca jer je posao preobiman a odgovornost velika.
P.S.
Jel ono u Munchenu neki evropski centar MS-a? Prelazak na Debian bi im bio pravi samar u lice…
Da,nazalost samo da mi taj program “prelaza” vucemo od 2003,tu bi se neko nesto ozbiljno trebao zapitati…recimo da u njemackoj ima tek 500 lPIC 2 (lpi 201/202) certificiranih…ocajno
heheh dobro pitanje,malo ko zna do 2003 München bio “Svijetska” Centrala MS,koja je registrovana 1983 kao Microsoft GmbHi tek 20 god kasnije kao Microsoft Deutschland, u svoje vrijeme vise su love mlatili nego ostali Redmond odvojci i sva trzisna strategija se razvijala upravo ovdje,a tako je i dan danas…
…recimo da je ovo ne samo financijska nego i politicka kampanja protiv M$,medjutim za mnoge ce to imati prednosti .
Willijam je pusiona ubrzo
pozdrav
U pravu ste 100%… istina da smo otišli u totalni off topic ali mislim da kursevi Linuxa po cijenama ispod tržišnih su nešto najbolje što jedan Linuxaš može učiniti za zajednicu.