Mailserver

Trebao bih računar (sa Mandrake 9.2) na LANu da koristim i kao mail server.
Pokusao sam napraviti accounte na windowsima (preko thunderbird-a). POP3 radi fino (prijavi se regularno kao ime@linuxserver). Medjutim outgoing ne radi

Šta i gdje trebam naštimati na Linuxu (i koji se uopšte mail server instalira po defaultu) da bih mogao slati mailove po LAN-u.? Jel’ imate kakav link do tutorijala?

Ovim pokušavam izbjeći korištenje MS Exchange servera (kao što je do sada bilo u firmi)

Mislim da je glavni tu problem kako dozvoliti relaying, dakle negdje moraš specificirati kojim domenama dozvoljavaš relaying odnosno sa kojih IP adresa.
Možeš nam reći koji mail server je instaliran?

ma imas “sto” servera na izboru …

preporucujem sendmail, postfix ili exim … sva tri su fina, iako sendmail po mom misljenu ima najkomplikovaniju konfiguraciju.

M.

qmail prijatelju qmail
A problem jeste u relayingu…

Mislim da je qmail instaliran, predpostavljam jer to se instalirao pri instalaciji mandraka pa i nisam obraćao pažnju.

Nego koji mi server preporučujete ? bitno je da je lagan za knofiguraciju i da je dobri dokumentovan.

Nisam siguran koji mail server dolazi sa Mandrakeom, ali u svakom slučaju odlično dokumentovano sve imaš na ovom linku:
www.lifewithqmail.com/lwq.html

Prati sve po redu kako je opisano i sigurno nećeš imati problema, a mislim da je negdje pri dnu tog dokumenta priča o relayingu…

gomez, to je to.

Ja mislim da ce mi valjat, ako mi ne uvale kakog drugog posla danas ću ovo da pokušam srediti.
tnx

Mislim da Mandrake instalira Postfix kada izabereš mail server opciju.

rpm -q postfix
rpm -q sendmail
rpm -q qmail

postfix-2.0.13-3mdk

yup…

postfix je instaliran.

ja tamam našao ovo

http://www.inter7.com/qmailadmin.html

pokušaću preko webmina srediti usere, predpostavljajuci da je postfix pravilno konfigurisan

qmailadmin je odlična zvijerka… Ali i webmin je… :wink: 8)

ne ne

Čitavi vrijeme sam čačkao po webminu i na kraju skontao (more /etc/postfix/main.cf) da nije ništa radio.
Pomoću (Mirza-M mi je poslao link) kratkog tutoriala sam podesio mydomain, mynetworks i sl. direktno u fajlu i radi kao zvjer.

Samo nisam probao da li ce to raditi kao outgoing server kada mail šaljemo “van”. U Thunderbird-u ne mogu podesiti više outgoing servera

Inače u firmi su me poslušali pa se IE i Outlook ne koriste više :wink:

Ček ček Mirza-M šalji taj link vamo :wink:

http://postfix.state-of-mind.de/patrick.koetter/smtpauth/postfix_configuration.html