I - problem
na mdv2006 i sa ovim k3b-om koji dolazi ne mogu napraviti iso cd-a, u sljedećim slučajevima:
ako imam samo cd-rom uređaj, i hoću samo da napravim .iso bez prženja istog, nije moglo (ono start dugme nije bilo moguće pritisnuti), radio sam diskinfo cd-a koji je u cdromu i očita ga sve ok, što će reći da ga mount-a…
ako imam samo cdrw; bude isto kao i sa cdrom-om. U ovom slučaju je moguće pržiti recimo new cd project i sl. ali nije moguće kopirati cd, start dugme je onemogućeno
ako imam dvdrw & dvdrom sve radi ok, tj. pravljenje samo iso-a bez “on the fly-a” može…
sjetih se ima i ovaj slučaj kod aba5i-a (na burn instal game čvila) sam kopirao cd-ove mandrive imao je samo jedan uređaj - combo… i moglo je copy cd…
*ako koristim kubuntu & k3b, sa istim onim cdrom-om je moguće napraviti .iso… svašta
zna li neko šta je u pitanju, čini mi se kao softverski problem jer na jednoj distro neće, na drugoj hoće…
II - problem
na mandrivi 2006 snimanje na floppy je sporo što bi rekli “do bola”, bilo konzolno, bilo grafički, ne samo na ovoj slaboj mašini već i na drugoj koja je puno jača po performansama (pošto sam mislio da je do resursa), note - foramtiranje floppy-a ide ok…
*na kubuntu-u snimanje/formatiranje ide ok, opet mi se čini kao softverski problem (da ne kažem bug) sa mdv…
dakle isto pitanje: ako neko zna šta je u pitanju bujrum…
Ne kontam, hoćeš reći da kod njega može a kod tebe ne može iako imate skoro isti setup? Ovdje imam samo jedan DVD-RW drive i sve operacije su dostupne, Copy CD, Copy DVD i sl. Kući imam DVD-ROM i CD-RW i čini mi se da je takođe sve dostupno osim prženja DVDa naravno, provjeriću još jednom. Prije nekad su se mogli praviti imidži čak i ako imaš samo CD-ROM. U svakom slučaju, sumnjam da su u Mandrivi patchovali K3b, tako da provjeri verzije K3b-a i eventualno napravi update.
yes, na kubuntu k3b-u mogu napraviti iso sa cdrom-om, dok kada je instalirana mandriva to ne fercera… to me pravo čudi
mogu i sad samo neće na mdv…
znam zato sam i izbacio primjere na kojima radi, uglavnom to su situacije kada imam dupli optički uređaj (cdrom+cdrw & dvdrw + dvdrom i čak combo koji ide sam ali ustvari kao da imaš dvdrom i cdrw)
ok probaću još na drugim kompjuterima…
ps:
optika (pod mandrivom) na kojoj ne radi je LG 52x i/ili cdrw LG too…
šta trebam dodati u ovu komandu da bih pomoću konzole napravio iso cd-a:
probao sam mkisofs -o name.iso /mnt/cdrom ali imao sam problema sa md5sum-om, jer je sve fajlove veće od, čini mi se osam charactera na početku rename-ovao…
znači treba da mi se md5sum-e “poklope”… koji je argument za joliet…