Make messages & merge

Sta trebam instalirati ili podesiti pa da ovo radi:
WANT_AUTOCONF_2_5=“1” WANT_AUTOMAKE_1_6=“1” gmake -k -j1 package-messages

gmake: *** No rule to make target `package-messages’.

Postaj taj Makefile :o)

(i probaj samo “make package-messages”)

E bas sam i ocekiv’o da ce biti neso u vezi Makefile-a. Caka je sto ja u kdevelop-u kreiram novi projekat, unutar projekta koristim i18n() po PS-u, i sve se uredno kompajlira, ali kada zelim da napravim pot datoteku sa komandom Make messages & merge, on mi izbaci vec pomenutu gresku. Koristim kdevelop3-b1.

Ako treba nesto dodati u Makefile reci sta. Nigdje nemogu da pronadjem do cega je.

“gmake: *** No rule to make target `package-messages’.”

Make, kao i gmake, javlja ovu gresku kada ne zna nacin kako da kompajlira dati dio. Najvjerovatnije ces morati rucno editovati Makefile. Za svaki slucaj pogledaj sve opcije za generisanje makefile-ova (unutar kdevelopa).

p.
Sanel

PS.
ako ne uspije, potrazi dio sa “package-message” u Makefile-u i strpaj ovdje na forum. Ko zna, mozda se nadje neko pa rjesenje dostavi.

Trenutno, moja magična kristalna kugla nije ovdje, pa ti ne mogu reći šta treba dodati U Makefile. :lol:

P.S.
Probaj poslušati ono što Sanel kaže u svom PS-u.

Traktor, to da radiš sa KDevelopom je jako dobra stvar. Da li si razmišljao da svoja iskustva baciš na papir? pardon KWrite… pardon vi :slight_smile:

Vako, prvo par odgovora:
Vedran: Ja kad sam poceo se baviti programiranjem davne neke godine sve sam radio pjehe i dosta toga naucio, naravno ima jos mnogo mnogo toga sto ja neznam, al se nebavim sadomahizmom pa da pisem u kwrite, a pogotovo nedao Bog u vi editoru. Ljudi su napravili finu, bolje receno odlicnu alatku koja u zadnjoh beta i alfa verziji ima i autocomplete. Kako se pisu Makefile-ovi, znam, kako se mnogo stvari radi znam, al’ jednostavno je zapelo i neznam kako.

Adis: Sta ti imam slat dio Makefilea koji je napravljen po sablonu (citaj standardu kdevelop-a).

Al’ naso sam, jedan fin howto sta upisati u Makefile, da bi radio package-messages, i sada radi, a osim Makefilea, bio je jos i problem putanja do kde.pot.

U svakom slucaju hvala na velikoj pomoci. Neko ce mozda rec, da niste nista pomogli, al’ ja ipak mislim da jeste.

Sada imam drugi problem, nekako mi bezze otvarat novi post.

Sta trebam uraditi prije nego pozovem config= kapp->config() da bi dobio (kreiro) daoteku mojaaplikacijarc
U helpu sam naso da treba napisati nesto u fazonu
QString configFile = KGlobal::dirs()->saveLocation(“config”) + QString(kapp->name()) + “rc”;
Al’ kod mene ovo neradi. Naravno promjenjiva configFile jeste ono sto ja trazim, ali niti jeste niti vidim kako bi se kopirala u promjenjivu config

Nisi me razumio, mislio sam predložiti da napišeš neki howto ili više howto-ova… nije bitno u čemu

Adis: Sta ti imam slat dio Makefilea koji je napravljen po sablonu (citaj standardu kdevelop-a).

Ne bi se slozio sa tim. Definitino Makefile nije napisan na kineskom, a pregled njegovog sadrzaja bi uveliko pomogao (bez obzira kreirao taj sadrzaj KDevelop ili nesto drugo).

QString configFile = KGlobal::dirs()->saveLocation(“config”) + QString(kapp->name()) + “rc”;

Za ovaj problem, vazi i prethodno. Ovako kako si opisao nikome nista ne znaci i niko ti ne moze dati odgovore ako ne stavis SVE sto je vezano za datu liniju (dakle, tu spada konzolni output, tj. sta gcc javlja, par linija prije i par linija poslije problematicnog dijela). Sto vise opises problem, lakse ce biti ljudima na forumu skontati rjesenje.

p.
Sanel

Ok. Ocito sam se pogresno odrazio :), ovaj izrazio :oops: . Pa vako, U zadnja tri mjeseca imo sam projekat da prepravim kppp, tako da bude prilagodjen korisnicima moje firme. Time sam malo uso u fazone qt-a i kde-a. Naravno sve je to samo rutina ako se zna c/c++ kako treba. Eh sada bi ja zelio da napravim neki programcic, no da provjerim svoje znanje qt/kde-a, pa opcije bi da sacuvam u konfiguracionoj datoteci mojaaplikacijarc, naravno u putanji /home/user/.kde/share/config/. U kppp, koji sam prepravljo samo ima da se pozove kppp->config() i kompajler to kao zna da treba biti kppprc, konacna datoteka, a to uopste nisam skonoto. Nekako mi nema logike. U helpu ima da treba pozvati klasu KGlobal, ali sta i kako konkretno neznam. Ako zelim u main datoteci da otvorim konfiguracionu datoteku upisacu nesto u fazonu mathdata.open(), pri cemu cu open() i mathadata imati vec kreirano u posenoj datoteci, kako i sta treba.
Unutar funkcije open() u kppp, stoji

bool PPPData::open() {

config = kapp->config();

if (config->getConfigState() == KConfig::NoAccess) {
    KMessageBox::error(0L,
                       i18n("The application-specific config file could not "
                       "be opened in either read-write or read-only mode.n"
                       "The superuser might have to change its ownership "
                       "by issuing the following command in your home directory:n"
                       "chown {YourUsername} .kde/share/config/kppprc"),
			 kapp->name());
    return false;
  }
....
...
...

Ali mene zanima kako kompajler zna da je config =home/user/.kde/share/config/kppprc".

Znaci sta ja u svom programu treba da pozovem i kako prije nego promjenjiva config postane /home/user/.kde/share/config/mojaaplikacijarc

Nadam se da sam sada bio mnogo jasniji.