eh vako instalirao sam suse 10.2 i kad otvorim counter stricke 1.6(half life) izbaci mi pocetnu sliku i nista nemogu dalje,a mislim da je do wine sa kojim sa otvorio,skinuo sam neki cedega i instaliram al neznma kako da ga nadjem i ovorim sa njime, i trebaju mi drajveri za nvidia geforce fx 5200 al za suse 10.2 i imam problem sa XMMS-om samo cita formate .wma i nikako nemogu da gledam divx i mp3 ,ni sa jednim programom na suse 10.2,ako neko ima nek se javi
Ovo mi izgleda kao losi graficki drajveri. Potrazi zadnju verziju drajvera na nvidijim stranicama (plus procitaj help o verziji kernela kojeg zahtijevaju).
imam problem sa XMMS-om samo cita formate .wma i nikako nemogu da gledam divx i mp3
Za mp3 podrsku ti treba plugin (kojeg ces potraziti, naravno), a za divx/wma preporucujem xine ili mplayer.
Ništa ne kontam šta si napisao, osim toga postavio si 3-4 pitanja u jednom, treba to razdvojiti na različite teme. Pitanje sa mp3 na Suse je odgovoreno jedno 4287346761. puta.
možda je čovjek mislio na .wav, btw wmv | wma rade ko zmaj samo moraš imati essential… nisam ih naštimao da ih gura gstreamer ali oni programi koji koriste xinelib (kaffeine, amarok) mogu bez problema, jah tu je i vlc, mplayer - distro ubuntu, za ostale nisam probao, može biti da sam i na mandrivi još probao i na linspire (dolazi wmv&wma podrška) i da je radilo ovo m$
Da, svi ti silni frontendi za MPlayer imaju grozne playliste, ali probaj ovo: http://pygme.sourceforge.net/
Nisam sam testirao, ali zvuči zanimljivo…
@BAt1sTa:
Uvijek instaliraj zadnju verziju Wine-a i potraži malo na netu o Counter Strike-u. Ipak je to
emulacija, možda moraš neki fazon izvesti prvo… Ali možda ti je problem upravo zbog drajvera
za grafičku!
Pročitaj: http://www.suse.de/~sndirsch/nvidia-installer-HOWTO.html
Meni je WMA radio bez problema u amarok-u ali ako nema DRMa - fazon je kada ripuješ CDove na Windows Media Playeru u WMA format moraš isključiti nekakav checkbox koji aktivira DRM (Digital Rigths Managemet što u biti znači da ne možeš te fajlove više otvoriti na drugom compu, čak ni na istom ako reinstaliraš Windows!). E sad mene neki ljudi uvjeravaju da taj checkbox nije aktivan po defaultu, ali je meni nezamislivo da masa ljudi od kojih mnogi ne znaju ni engleski onako “slučajno” aktiviraju tu opciju?
Problem je u tome što 90% korisnika u našoj državi ne zna šta je DRM, i to im onda izgleda
k’o neka l33t funkcija koja, eto, bolje ripuje nego kad je nema. Nažalost, DRM kod nas nije tako
vruća tema, pa ljudi pojma nemaju. Usput su i lijeni da saznaju nešto o tome.
Kad im kažeš, odgovore: “Doć’eš ti to kod mene jednom namjestiti…” I onda ti kažeš: “Al hej, lako je,
evo reći ću ti preko tele…” “Ma doć’eš ti kod mene jednom…” ITD.
Bilo bi dobro kad bi neko natjerao programere amarok-a da uključe podršku za mplayer kao backend.
A još bi bolje bilo kad bi živjeli u doba replikatora gdje kapitalistička ekonomija ne postoji…
[quote=canci]“Doć’eš ti to kod mene jednom namjestiti…” I onda ti kažeš: “Al hej, lako je,
evo reći ću ti preko tele…” “Ma doć’eš ti kod mene jednom…”[/quote]
“Nema frke, dolazim. Šta imaš za ručak?”
btw. ne znam koja ti je verzija ali kod mene i kaffeine i mplayer imaju playliste i mogu wmv odnosno wma formati (probao one klipove što dođu na Visti)
za vlc (na ubuntu-u) opšte ne trebaju oni externi win32kodeci za puštanje wma&wmv
Btw, ako vam nije bas pretjerano stalo do toga da slusate muziku bas u wmv formatu, mozete i konvertovati wmv u npr. mp3.
Evo skripte koju ja koristim (ne sjecam se gdje je nadjoh), mozda ce nekome posluziti. Trebaju vam mplayer i lame.
[code]#!/bin/bash
wma to mp3
function wma2mp3 () {
if [ ! -f “$1” ]; then
echo “File $1 not found!”
else
wav=ls "$1" | sed -e 's/.wma/.wav/' | tr -d "*"
mplayer -ao pcm “${1%%.[Ww][Mm][Aa]}.wav” “$1” &&
mv audiodump.wav “$wav” && unset wav &&
lame -h -b 192 “${1%%.[Ww][Mm][Aa]}.wav” “${1%%.[Ww][Mm][Aa]}.mp3” &&
rm -f “${1%%.[Ww][Mm][Aa]}.wav” ||
echo “There was a problem with the conversion process!”