Dobri Linux_aši : pozdrav !
Jedino što je MENI falilo u nekoj Linux distri je dobar program za izradu web stranica. Znam da ima Mozilin composer ili BlueFish ali ja sa tim nisam bio zadovoljan. Zbog toga sam morao koristiti WinBlows i Dreamweaver :). Već par mjeseci , " patim " se sa Mambom, koji mogu da pokrenem iz SuSE-a. Na serveru sam ga instalirao, raspakovao i postavio web stranicu :
http://www.fkbosna92.se/Mambo/index.php , zapravo več gotov template.
Sad bih trebao malo pomoči :
Kada hoču da se ulogujem kao administrator , i naravno da ispravim, popravim, promijenim i text i slike i svašta nešto : NE IDE. Šta ne ide : kada unesem podatke, ne mogu da uđem u administrativnu stranicu nego mi se ona samo updatira. Šta mislite gdje je fula ??
Ako treba još kakvih podataka, odmah ih napišem ,
/svako dobro
Ako si dosao i postao ovdje prije nego na forumu Mamba, onda si napravio gresku: pogrijesio si mjesto…
E svaka čast, na brzoj pomoči , pogotovo što ja baš ne kužim u čemu je metalna Catch-22 kvaka !?
Možel malo pobliže pojašnjenje, kakva fula = greška , prije forum LugBiH pa onda mambo ???
E svaka čast, na brzoj pomoči , pogotovo što ja baš ne kužim u čemu je metalna Catch-22 kvaka !?
Možel malo pobliže pojašnjenje, kakva fula = greška , prije forum LugBiH pa onda mambo ???[/quote]
Problem ocito nije vezan za linux OS neo za software koji koristis. Preporucujem ti da odes na njihov forum (Mambo) i da ih pitas u cemu je kvaka…
Bas jucer sam nesto cackao sa Mambom pa da probam pomoci
Prvo mi reci da li se na ovom linku koji si postavio pokusavas ulogovati?? Ako je odgovor DA, onda se logiras na pogresnom mjestu
Znaci, ne logiras se ovdje http://www.fkbosna92.se/Mambo/index.php
nego iza mambo ide /administrator , znaci ovako
http://www.fkbosna92.se/Mambo/administrator
Ako je to - to, drago mi je sto sam konacno nekome mogao pomoci
Ako nije, javi jos detalja
Pozdrav,
UM
Je li ispise neku gresku? ili samo refresh uradi? Imas li pristup serveru (za pogledati log datoteke apache-a ako nesto fali)?
Prilikom instalacije trebao si unijeti sifru za admina. Nadam se da si je zapamtio.
Ne znam sta bi jos moglo biti…
Imas ovdje dokumentaciju za instaliranje/podesavanje: http://help.mamboserver.com/index.php?option=com_content&task=category§ionid=15&id=99&Itemid=70
Prije svega , hvala za brze odgovore.
Pokušavam se logirat na ovaj drugi link :
http://fkbosna92.se/Mambo/administrator/
i tu i upišem username : admin
i password koji sam naveo prilikom raspakivanja Mambo.gzp datoteke u mapu mambo na rootu.
Ako unesem tačne podatke, uradi mi samo refresh, a ako namjerno pogriješim onda mi " kaže " = e nemože jarane, pogrešna šifra
@bono, ako želiš mogu ti poslati bilo koji podatak, koji ti je potreban da malkice pogledaš filove koji se nalaze na serveru.Stranica je to lokalnog fudbalskog kluba, ovu sa Mambom bi koristio isključivo za stavri vezane oko Linux distroa, kao npr : moja iskustva sa raznim distribucijama, jer ti ja nemam preča posla do da svašta nešto isprobam : imao sam i Ubuntu, i Knopix, i Mutagenix, i Mandrivu, i Xandros i Fedoru i sada SuSE, sve to ide u prilog ovoj dole rečenici ispod mog potpisa.
Napravio sam nekad davno i web stranicu www.linuxbih.da.ru ( koja več dugo nije promijenjena ) ali eto htio sam isprobati i mambo.
/svako dobro
p.s.
@dinko , evo ti odgovora što sam postavio pitanje OVDJE a ne na forumu samog mamba, ovdje ti ljudi odmah pritrče u pomoč, takva je to komuna, ja TO znam iz vlastitog iskustva , pogotovo na početku moje " muke " sa Mandrakom ( vidi moje prve postove ) , kada sam postavljao i " glupa " pitanja, ljudi ovdje su mi vazda i na vrijeme pomagali. Na samom forumu mog web hotela, pitanje stoji več mjesec dana a da se nitko nije našao da odgovori, isto tako i na hrvatskoj web stranici koja se bavi hrvatskom verzijom Mamba i Joomle !
/hvala svima
Postoji www.mambobih.com (na stranici je stavljen Mambo 4.5.3 beta i samo se prevodi Administratorski i Help dio(frontedn vec preveden). Kad izadje Joomla 1.1 instalirat ce se na buducoj oficijalnoj stranici Joomlabih.com (koja je vec registrovan).
Moj savjet je da skines zadnju joomla verziju a to je 1.0.1 instaliras nanova podesis template i onda vidis hoces li imati problema.
Moze biti do browser-a problema probaj da koristis Firefox na tom Suse (ako vec nisi probao).
Ajd pokusacemo ti pomoci svi mi
PS: na www.joomla.org imas forum i Bosansku sekciju foruma :)) pa se tamo javi.
Dinko, ULK BiH se bavi promocijom i podrškom Linuxa i free/open-source softvera, budući da je Mambo/Joomla free software naravno da ćemo pomoći!
A inače se k’o kroz maglu sjećam ovog problema ali ne sjećam se zašto se dešavao
Dinko, ULK BiH se bavi promocijom i podrškom Linuxa i free/open-source softvera, budući da je Mambo/Joomla free software naravno da ćemo pomoći!
A inače se k’o kroz maglu sjećam ovog problema ali ne sjećam se zašto se dešavao :([/quote]
Sorry, moja greska, nisam znao da se bavite i ostalim Open-sourceom…
Evo sta sam uspjeo pronaci
http://forum.mamboserver.com/showthread.php?p=73703
kazu da je to taj problem, i nudi se rjesenje … kako nemam vremena da ti ovo prevedem (hehe) prepustam tebi to zadovoljstvo
Vozdra
… heh … hehe
pa onda se i ne petljaj gdje ti nije mjesto…
Ja sam se uglavnom posvetio tim free cms-ovima i mogu reci da me vise glava boli od njih.
Za sada sam najvise zadovoljan sa e107, a trenutno testiram xoops, glavnim problem je u nedovoljnoj dokumentaci.
U biti ti koji problem imas ja njamanje do linuxa.Neko ti je rekao da potrazis pomoc na njihovom forumu.Mislim da bi ta ideja bila najbolja.
[quote].
U biti ti koji problem imas ja njamanje do linuxa.Neko ti je rekao da potrazis pomoc na njihovom forumu.Mislim da bi ta ideja bila najbolja.[/quote]
@Ale, login sam pokušavao i sa MSWinXP , znam da nije problem do OS_a, nego da sam ja negdje napravio grešku u samom montiranju Mamba na server. Htio bih da Mambo proradi i da onda na Linux_u imam baš SVE: u ovom slučaju interaktivno = online kreiranje web stranice.
Znam i siguran sam da če mi neko na OVOM forumu pronači gdje sam pogriješio, kontao sam , hajde Mambo je mnogo bliži Linux_u no Win_u, možda je neko od mojih Linux_aša imao isti ili sličan problem !! Možda , dok pogledam post na forumu kojega mi potpisa UMan baš nađem i rješenje.
/svima svaka čast
/Vedrane, tebe i par njih me i sramota :oops: , JA obečah čaščavanje , bio u Sarajevu sad u avgustu, konto da sjednemo i da se zapijemo a NE održah obečanje = e nisam ni zaslužio da mi vi pomažete, pusti druge , koji ne dobiše ono obečanje ( ima negdje davni post kada ste mi pomagali oko Mandraka, ja , bilo je to davno al ja eto SLAGAH :oops:
Izvinjavam se iskreno
Momak primjetio sam da ti previse pricas … to nije lijepo … al nikako , mamba radi i vise nego odlicno , nego je to tebe … reinstaliraj pa ponovo … i pazi koji pass kucas , mozda je bash do pass-a.
Čuj, previše pričam ?? Pa kojeg čitaš ili još bolje, šta je to što ti smeta ,reci pa da deletam
Koji si ti care u ovo gluho doba , ha ? Jel mi to pomažeš ili se zezaš sa mnom ? I glupan ne bi zaboravio pass , nema ba to ama baš nikakve veze ko ni ti, jer bi trebao makar toliko da znaš da čovjek na serveru, u mambovoj mapi može ama baš sve da vidi pa i password Haman da si ti neki komičar ili šaljivđija koji nikada nije zatražio pomoč ili ??? I mamba NE RADI kod mnogih ( vidi forum )
http://forum.mamboserver.com/
znam da je problem do poznatog bugga u Mambu koji se zove Admin Loop
/sretnemo se možda u Tuzli pa ti pojasnim stvari , ako si raspoložen !
Kod dosta mojih prijatelja radi normalno , i kod mene radi normalno … a ne znam samo sto kod tebe ne fercera … pa ako si takav “pametan” , da ne znas nastimati cms , ti brate uzmi lijepo nesto sto je lakse za tebe … ev ti lijep primjer : www.cutephp.com
@floyyers, par stvari prije no što završimo :
- hvala za link , nije loše, oprobat ču čim sredim mambo karamba
- forum nije ni mjesto da se ja i ti prepucavamo ! molio sam pomoč a ne pametovanje
- upiši mi sreče ti , tih par linkova od jarane a zašto ne i tvoj , da vidim kako to izgleda
nemoj samo obakav :
http://fkbosna92.se/Mambo/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
/od mene dosta , želim ti svako dobro , pa i da se sretnemo negdje u Tuzli da mi lično pojasniš gdje to griješim, jer zaboravih upisat : Emir Sakič, jedan od tvoraca Mamba i Joomle , misli da je do servera a možda i do poznatog buga … kontao sam da je možda neko ovdje naletio na sličan problem i da ga je sa uspjehom riješio
/neču više s tobom, bespredmetno je a i drugi koji navrate ovdje nisu dužni čitat moje i tvoje gombanje : pobijedio si, bolji si i tačka …
p.s.
i ovaj haman ima isti problem :
http://www.mambers.com/showthread.php?t=38423
Gdje ces naci vise korisnika mambo nego na njihovom forumu , moj savjet je da probas tamo iznesi problem detaljno i sigurno da ces dobii problem.
Ako si uzeo mambo za svoju stranicu bice tu jos problemcica zato kreni od njihovog site i portal. Ovdje ako ima korsnika ima u relativno malo broju jod da je neko ima tvoj problem tesko da ces naci res.
Pozdrav.
PS:svada te se oko gluposti, vise radit manje pricat.
Najbolji nacin je taj da nanova instaliras Mambo/Joomla (sugestije su upucene na Joomla 1.0.1) posto vidim stranica nije ni makla sa pocetne faze instaliraj nanova sve (ukini tu bazu i toga korisnika nanova kreiraj) i stavi neki obicni pass i prodji).
Nikad nisam imao problema sa Mambo/Joomla i tzv Admin Loop (probja isprazniti cache,temp internet fajlove,cookies, ma sve).
Al mislim da Nanvoa instalacija svega ce znatno pomoci.
PS: Koji verziju mamba imas, koju verziju php etc…
I to su neke od informacija koje bi mogle uociti problem. Znam da sa php5 ima problema…